News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

S-a decis! Se mai schimba sau nu ora? S-a decis! Se mai schimba sau nu ora?
Please follow and like us:
Pin Share

In noaptea de sambata spre duminica am trecut la ora de iarna. Chiar daca Uniunea Europeana a decis deja sa renunte la acest sistem, aceasta nu a fost ultima data cand vom da ceasurile inapoi. Va trebui sa mai avem putina rabdare pana in 2021.

Schimbarea de ora reprezinta o schimbare controversata la care Uniunea Europeana a decis sa renunte…insa nu mai devreme de anul 2021.

Cine a decis sa se renunte la schimbarea de ora? Propunerea a venit de la Bruxelles. Dupa o recomandare a Parlamentului European, Comisia a decis sa faca un sondaj in randul cetatenilor europeni cu privire la acest subiect. In vara anului 2018, ansamblul Europenilor a fost deci consultat pe aceasta tema, a fost intrebat daca sunt pro sau impotriva schimbarii de ora. Din 4,6 milioane de cetateni interogati, care au raspuns online la aceasta intrebare, marea majoritate (84%) au raspuns in favoarea renuntarii la schimbarea de ora. In cifre absolute, 70% din raspunsuri (3,1 milioane) veneau din Germania, urmati indeaproape de Franta (8,6%) si Austria (6%).

In urma acestei consultari, eurodeputatii au decis sa dea unda verde acestei propuneri a Comisiei Europene.

Pe cand este prevazuta renuntarea la schimbarea de ora? In timp ce Comisia Europeana a propus inca din septembrie 2018 renuntarea la schimbarea de ora inca din acel an, eurodeputatii au propus sa se astepte pana in 2021. In plus, trebuie sa se mai astepte pronuntarea Consiliului European pe aceasta tema, ceea ce a mentionat si presedintele Klaus Iohannis in iunie. Aceasta amanare va permite statelor membre sa faca consultari, atat pe plan intern cat si cu tarile vecine pentru a-si finaliza pozitiile. Asta deoarece acest subiect reprezinta una din cele mai mari dificultati ale reformei – asigurarea unei coerente intre diferitele fusuri orare.

Fiecare stat membru va alege daca va ramane la ora de vara sau de iarna. Insa ideea este si de a se coordona cu ceilalti pentru a ajunge la un patchwork de fusuri orare intre vecini.

De ce se doreste sa se renunte la schimbarea de ora?  Ideea de a adauga o ora de vara la ora « naturala » ora de iarna a fost adoptat de o succesiune de  state europene odata cu incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial dupa care in anul 1970 sub fondul socurilor petroliere pentru a se economisi energie. Insa, in ziua de azi, economiile de energie legate de aceasta de ora sunt puse la indoiala. Mai avem putin de asteptat pana in 2021.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *