News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

În conformitate cu prevederile OUG 49/2011, publicată în M.O. nr. 381/31.05.2011, taxarea inversă se va aplica în perioada 31 mai 2011 – 31 mai 2013 pentru următoarele categorii de cereale şi plante tehnice: grâu, secară, orz, porumb, soia, rapiţă, floarea-soarelui şi sfecla de zahăr.

Măsura are ca scop diminuarea evaziunii fiscale în acest domeniu de activitate prin eliminarea din circuit a firmelor fantomă care nu plăteau TVA.

În România avem o particularitate faţă de alte ţări, pentru că aceste cereale şi plante tehnice se achiziţionează în mare parte de la producătorii agricoli, persoane fizice care nu sunt plătitoare de TVA.

Astfel, producătorul vinde fără TVA unei firme ce se dovedeşte a fi de tip fantomă, aceasta vinde mai departe, cu TVA către o altă societate comercială de bună-credinţă care, ulterior, comercializează aceste produse şi solicită rambursarea TVA pe care statul nu a încasat-o pe lanţul comercial, din cauză că firma de tip fantomă nu a plătit la rândul ei această taxă. Prin introducerea taxării inverse între agenţii economici se va aplica TVA la finalul lanţului comercial, respectiv în momentul vânzării către un utilizator final.

Potrivit actului normativ, prin aplicarea taxării inverse, furnizorul nu va mai factura cu TVA către clientul său, iar acesta din urmă va înscrie taxa aferentă achiziţiei în decontul de TVA ca taxă colectată şi taxă deductibilă, fără a mai solicita rambursări de TVA pentru achiziţiile de cereale şi plante tehnice.

În practică s-a constatat că firmele „fantomă” sunt înfiinţate şi funcţionează în perioada campaniilor agricole şi dispar în momentul în care ar trebui să depună declaraţiile fiscale şi să plătească obligaţiile la bugetul de stat, printre care şi TVA.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *