News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Europarlamentarul Iosif Matula susţine că Rezoluţia Parlamentului European

referitoare la aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen, vine să confirme faptul că ţara noastră este clar nedreptăţită în ce priveşte aderarea la Schengen. Parlamentul European a adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie prin care îşi reiterează poziţia – exprimată deja în iunie – de susţinere a aderării la Schengen a României şi Bulgariei.

Rezoluţiile Parlamentului European au însă doar caracter de recomandare, decizia finală aparţinând Consiliului. Totuşi, demersul Parlamentului European este de natură să sporească presiunea politică înainte de Consiliul European din 23 octombrie, la care România doreşte să ridice chestiunea aderării sale la Schengen. Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a afirmat că România va adera la Schengen în câteva luni, declarându-se sută la sută optimist în ceea ce priveşte aderarea țării noastre la spaţiul european fără frontiere.

“Atât Rezoluţia Parlamentului European, cât şi declaraţia Președintelui Buzek confirmă că România și-a făcut temele pentru intrarea în Schengen, a îndeplinit toate criteriile impuse şi, cu toate astea, din raţiuni politice, suntem amânaţi. Legislativul european nu se poate impune în faţa Consiliului European, care trebuie să ia decizia. Dar rezoluţia în sine va fi un sprijin important pentru România la reuniunea din octombrie”, afirmă europarlamentarul Iosif Matula.

Referindu-se la opoziţia manifestată de Olanda şi Finlanda, europarlamentarul arădean a adăugat că această atitudine “A fost dictată de raţiuni de politică internă. Pe fondul crizei economice s-au accentuat unele atitudini negative, iar România a fost una din vicitime. Cu toate acestea, salut poziția președintelui Parlamentului finlandez, Eero Heinaluoma, care a cerut țării sale să-și revizuiască punctul de vedere, afirmând că România întrunește pe deplin criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen.”

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *