Afecțiunile cu transmitere sexuală sunt întâlnite la toate categoriile de vârstă, însă sunt mai frecvente în rândul tinerilor. Conform Centrului pentru controlul și prevenția bolilor din SUA, aproximativ jumătate din cazurile de infecții cu transmitere sexuală sunt întâlnite la pacienți cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani [1]. Citește în continuare și află care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu transmitere sexuală și care sunt riscurile asociate acestora.
Boala inflamatorie pelvină
În lipsa tratamentului corespunzător, infecțiile cu transmitere sexuală precum gonoreea, chlamidioza sau trichomoniaza pot conduce la apariția bolii inflamatorii pelvine. Deși nu toate cazurile de boală inflamatorie pelvină sunt cauzate de infecții cu transmitere sexuală, acestea joacă un rol important. Boala inflamatorie pelvină este frecvent lipsită de simptome, iar în timp afectează trompele uterine crescând riscul apariției unei sarcine extrauterine sau a infertilității.
Cancerul de col uterin
Infecția cu virusul HPV (papilomavirusul umna) cauzează aproape toate cazurile de cancer cervical, 90% dintre cazurile de cancer anal, trei sferturi dintre cazurile de cancer vaginal și peste jumătate din cazurile de cancer penian. Nu toate tulpinile virusului HPV conduc la apariția cancerului. De asemenea, există teste de screening (de exemplu testul Babeș-Papanicolau) ce pot detecta anomaliile pre-canceroase.
Condiloamele genitale
Anumite tulpini ale virusului HPV care nu provoacă diferite tipuri de cancer pot conduce la apariția condiloamelor genitale. Condiloamele sunt mici excrescențe de culoarea pielii care apar la nivelul organelor genitale sau la nivelul anusului. Acestea pot dispărea de la sine și pot reapărea. Condiloamele pot fi îndepărtate prin criogenare sau aplicarea unor produse topice, însă nu sunt complet vindecabile, virusul neputând fi eliminat (deși există cazuri în care acesta poate dispărea de la sine).
Sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA)
SIDA este afecțiunea cauzată de infecția cu virusul HIV. Virusul HIV afectează sistemul imunitar scăzând astfel capacitatea organismului de a se apăra împotriva altor infecții. La momentul actual nu este posibilă vindecarea SIDA, însă există tratamente medicamentoase se pot ține sub control infecția cu HIV.
Sifilisul
Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală relativ rar întâlnită în zilele noastre și prezintă trei stadii. Inițial apare sub forma unor leziuni rotunde la nivelul organelor genitale, anusului sau gurii. Dacă nu este tratat, infecția trece în faza latentă, perioadă în care este lipsită de simptome. După câțiva ani de la infecția inițială, aproximativ un sfert dintre persoanele infectate dezvoltă sifilis terțiar ce poate avea consecințe precum:
- Pierderea auzului;
- Pierderea văzului;
- Afecțiuni psihice;
- Afecțiuni cardiace [2].
În concluzie, afecțiunile cu transmitere sexuală pot avea consecințe grave asupra sănătății tale, chiar cu potențial fatal. Deși unele dintre acestea pot fi tratate, altele nu pot fi vindecate. Cea mai bună modalitate de a preveni acest tip de afecțiuni este reprezentată de practicarea sexului protejat și efectuarea unor controale ginecologice sau urologice regulate.
Surse informative
- “Sexually Transmitted Diseases – Adolescents and Young Adults.” Centers for Disease Control and Prevention, 8 Apr. 2021, www.cdc.gov/std/life-stages-populations/adolescents-youngadults.htm.
- Sharkey, Lauren. “Sexually Transmitted Diseases: Types, Symptoms, Treatment.” Healthline, 21 Jan. 2022, www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases.
No comments so far.
Be first to leave comment below.