News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Afla cum poți avea grijă de sănătatea ochilor tăi Afla cum poți avea grijă de sănătatea ochilor tăi
Please follow and like us:
Pin Share

La fel ca orice alt organ din corp, ochii pot prezenta numeroase probleme și afecțiuni cum ar fi cataracta, degenerescența maculară, vicii de refracție și multe altele.

Întrucât vederea bună este esențială pentru o calitate ridicată a vieții, află în continuare câteva metode prin care poți avea grijă de ochii tăi, pentru a putea reduce riscul de apariție a unor potențiale probleme!

5 metode prin care poți avea grijă de sănătatea ochilor

Multe afecțiuni oculare pot fi tratate prin diferite metode. Cu toate acestea, prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea problemelor în sine, motiv pentru care este important de menținut sănătatea și buna funcționare a ochilor. Câteva metode prin care poți realiza acest obiectiv includ:

Consultații oftalmologice regulate

Cea mai bună metodă de îngrijire a ochilor este prin consultații oftalmologice regulate. Chiar dacă vederea pare să fie neafectată, nu poți fi sigur de acest lucru până când nu ești consultat de către un specialist în acest domeniu.

Mai mult decât atât, tot în timpul consultației medicul poate observa prezența unor potențiale probleme sau afecțiuni care pot fi tratate mai ușor dacă sunt depistate în stadiul incipient.

Poartă ochelari de vedere

Este recomandat să porți ochelarii de vedere prescriși de către medicul specialist dacă prezinți vicii de refracție cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.

Dacă nu sunt folosești ochelarii de vedere, atunci ochii afectați vor fi suprasolicitați din cauza nevoii constante de focalizare corecta a luminii, ceea ce poate duce mai departe la dureri de cap, amețeală, durere oculară, stare de greață etc [1].

Indiferent de locul în care te afli, poți cumpăra ochelari de vedere în Arad, București, Ploiești sau oriunde în tara prin rețelele naționale disponibile, sau online direct de pe site-ul magazinelor.

Consumă alimente care susțin sănătatea ochilor

Chiar dacă afecțiunile și probleme de refracție nu pot fi tratate prin dietă, există însă anumite alimente care pot ajuta la susținerea sănătății ochilor.

Consumul unei diete bogate în fructe și legume, în special cele frunzoase cum ar fi spanacul și varza kale pot ajuta la prevenirea cataractei întrucât au un conținut ridicat de antioxidanți [2].

Mai mult decât atât, un studiu publicat în 2015 a evidențiat faptul că strugurii pot susține sănătatea ochilor prin protejarea acestora de efectele negative ale stresului oxidativ [3].

O altă sursă alimentară bună este somonul, tonul și orice alt pește care are un conținut ridicat de acizi grași omega-3, întrucât aceștia pot ameliora inflamația și simptomele apărute în urma iritației oculare [2].

Poartă ochelari de soare cu 100% protecție împotriva razelor ultraviolete

Soarele emite trei tipuri de raze ultraviolete și anume UVA, UVB și UVC, însă doar primele două ajung până la noi. Expunerea prelungită a ochilor la aceste raze poate duce la lezarea structurilor oculare și la creșterea riscului de cataractă, degenerescență maculară, leziuni ale corneei și așa mai departe [4].

Având în vedere că razele ultraviolete sunt emise în orice anotimp, nu ezita să folosești ochelarii de soare și pe timpul iernii. Asigură-te însă că lentilele acestora oferă protecție 100% împotriva ambelor tipuri de raze ultraviolete.

Evită lumina albastră și strălucirea intensă de pe alte suprafețe

Pe lângă razele ultraviolete, ochii mai trebuie protejați și de lumina albastră emisă atât de soare, cât și de ecranele dispozitivelor (telefoane, tablete, laptopuri).

Mai mult decât atât, pentru a nu suprasolicita ochii, este importantă purtarea ochelarilor cu tratament antireflex (pentru interior) sau cu lentile polarizate (pentru exterior), ambele fiind menite să reducă strălucirea luminii de pe diferite suprafețe (oglinzi, zăpadă, gheață etc).

Pentru ca ochii să fie cât mai sănătoși este importantă protejarea acestora de diferite surse dăunătoare și susținerea lor prin alimentație și prin purtarea opțiunilor alese de corectare a vederii.

Discută cu un medic oftalmolog dacă prezinți tulburări de vedere sau orice alte probleme oculare, pentru a primi diagnosticul exact și recomandările corespunzătoare!

Referințe:

  1. Gautier, Dr. Stephanie. “The Effects of Not Wearing Glasses: ISight Optometry Kelowna.” Optometrist Kelowna, isightinfo.com/the-effects-of-not-wearing-glasses/. Data accesării: 19.12.2022
  2. “5 Ways to Protect Your Vision.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/320626#2.-Eat-vision-healthy-foods. Data accesării: 19.12.2022
  3. Patel, Amit K, et al. “Protective Effects of a Grape-Supplemented Diet in a Mouse Model of Retinal Degeneration.” Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4744109/. Data accesării: 19.12.2022
  4. 07/24/2019. “How to Protect Your Eyes from UV Damage.” How to Protect Your Eyes from UV Damage, www.hopkinsmedicine.org/news/articles/how-to-protect-your-eyes-from-uv-damage. Data accesării: 19.12.2022

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *