News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Primăria Municipiului Arad are în vedere refacerea zonei cuprinse între străzile Udrea, Mărțisor, Neculce și  Ioan Alexandru

Primăria Municipiului Arad are în vedere refacerea zonei cuprinse între străzile Udrea, Mărțisor, Neculce și  Ioan Alexandru. Lucrările se vor întinde pe durata a 2 ani și se realizează prin programul de reparații și întreținere al municipalității.

Constructorul contractat de muncipalitate lucrează în prezent la  refacerea aleilor pietonale și a acceselor auto de pe străzile Mărțișor și Udrea. În câteva zile lucrările propuse în această etapă ar trebui să se încheie.

Între timp, proprietarii garajelor de tablă din zona vizată de investiția Primăriei au fost somați să elibereze spațiul,  în locul respectivelor construcții intenționându-se amenajarea de locuri de parcare. În acest fel va fi rezolvată una dintre problemele apăsătoare ale locuitorilor din zonă.

Read more
Începe asfaltarea drumului județean Curtici-Macea-Sânmartin

Lucrările la drumul județean Curtici-Macea-Sânmartin sunt în plină desfășurare. Săptămânile trecute s-a lucrat la consolidarea fundației, la terasament, iar apoi s-a așternut stratul de piatră.  Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 1 martie, iar săptămâna următoare, dacă permit condițiile meteo, se va trece la turnarea primului strat asfalt.

Lucrările la drumul județean Curtici-Macea-Sânmartin au valoarea de 10 milioane lei, iar termenul de finalizare pentru cei 8,6 km este de 14 luni. Fondurile sunt accesate de Consiliul Județean Arad pe programul transfrontalier Interreg România-Ungaria, iar lucrările la acest drum sunt realizate de compania PORR.

„Consiliul Județean Arad a câștigat întregul buget destinat pentru opt județe, pentru modernizarea de drumuri prin acest program transfrontalier. Tot prin acest proiect, primăria Curtici construiește de la zero o șosea de centură. Realizăm o rețea de drumuri care leagă punctele de trecere a frontierei Nădlac, Turnu, Vărșand printr-o infrastructură modernă, nouă și de bună calitate. Am urmărit mai multe obiective cu acest proiect: degrevarea de trafic a drumurilor județene de pe această rută, modernizarea întregii rețele de drumuri pe acest traseu, chiar prin construirea de la zero a unor porțiuni de drum, realizarea de șosele de centură pentru orașele Curtici și Chișineu Criș, respectiv facilitarea legăturii între respectivele puncte de trecere a frontierei și zonele industriale din Chișineu Criș, Arad, Curtici și Pecica”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Read more
Mihai Fifor : PSD solicită înființarea Comisiei parlamentare de anchetă asupra datelor pandemiei!

„Românii trebuie să afle adevărul! Numai prin adevăr pot fi eliminate suspiciunile si îndoielile și poate fi risipită neîncrederea socială acumulată ca urmare a prostiilor, minciunilor ori manipulărilor guvernanților.

Respingerea în plen a Comisiei parlamentare de anchetă asupra datelor pandemiei de către parlamentarii Coaliției PNL-USRPLUS-UDMR ar reprezenta o recunoaștere oficială a faptului că românii au fost mințiți, că în continuare li se ascunde adevărul.

Totodata, acest lucru ar adânci catastrofal lipsa de încredere în instituțiile statului, cu efecte devastatoare inclusiv în privința vaccinării și combaterii pandemiei.

Orice vot negativ sau abținere reprezinta un vot pentru mușamalizarea adevărului, o sfidare cinică și o formă de dispreț împinsă la extrem față de oameni.

USR-PLUS, care clamează transparența și al cărui ministru al Sănătății a devoalat date controversate, precum că numărul morților de COVID ar fi mai mare decât cel raportat  oficial, ar trebui să fie primul interesat să afle adevărul; dacă n-o face, dacă nu votează înființarea comisiei, va dovedi fățărnicia sa ordinară.

PSD a cerut insistent înființarea acestei comisii parlamentare de anchetă și în pofida tuturor tergiversărilor și a blocajelor majorității parlamentare a reușit să treacă inițiativa prin Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului până în plen.”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

Read more
Se așterne stratul de uzură între Caporal Alexa și Olari

Încă un pas mare în modernizarea drumurilor județene! Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, anunță așternerea stratului de uzură de la Caporal Alexa spre Olari, pe șantierul drumului județean Sânmartin-Șimand-Olari-Caporal Alexa.

„Astăzi așternem stratul de uzură de la Caporal Alexa spre Olari! Este vorba despre o lucrare a Consiliului Județean Arad, prin care modernizăm aproximativ 24 kilometri de drum județean. Până la această investiție, drumul a fost preponderent din pământ, cu o singură bandă de circulație. Astfel spus, construim un drum modern, de la zero, fiind pentru prima dată când acest tronson este asfaltat. Este o realizare majoră care contribuie atât la confortul cetățenilor, cât și la dezvoltarea întregii zone. Facem investiții istorice în infrastructura rutieră pentru că ne dorim ca arădenii să circule pe drumuri moderne și sigure”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Valoarea lucrării este de 22 de milioane de lei plus TVA.

Read more
CJA a preluat niște terenuri de la Zona Liberă Curtici

Consiliul Județean Arad a preluat de la Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Curtici-Arad un teren de circa 7,8 hectare, suprafață care va intra în patrimoniul instituției. În urma acestui transfer, Consiliul Județean va plăti Zonei Libere 221.160 lei, contravaloarea bunurilor și investițiilor aferente acestui teren. Suma a fost aprobată de către consilierii județeni în ședința extraordinară a Consiliului Județean de astăzi.

„Această suprafață, aflată în cadrul Platformei Aeroport, va intra în domeniul public al Județului Arad. Consiliul Județean are o strategie coerentă de dezvoltare economică pe acest teren, care este avantajat tocmai datorită poziționării în proximitatea Aeroportului Internațional Arad”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Bunurile din perimetrul suprafeței de 7,7847 ha ce vor intra în patrimoniul Județului Arad reprezintă investițiile realizate de Administrația Zonei Libere Curtici-Arad, ce constau în canalizare menajeră și pluvială, drum acces, amenajare parcare, iluminat, sistem de supraveghere video, detecție și alarmare.

Read more
Compania Trade Trans se extinde în Curtici

Aradul se dezvoltă și în perioada crizei. Unul dintre cei mai importanți jucători pe piața cargo în Europa Centrală și de Est, compania Trade Trans, din Curtici, a anunțat astăzi extinderea afacerilor sale, în cadrul unui eveniment la care a participat și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Trade Trans realizează transporturi cargo între porturile Constanța, din România, și Rotterdam, din Olanda, având ca parteneri și clienți cei mai importanți jucători pe piața mondială.

Prin investiția anunțată astăzi, Trade Trans realizează o parcare de peste 6 hectare, extinzându-și capacitățile logistice în apropierea Zonei Libere Curtici Arad. Se realizează un terminal modern pentru aprox. 250 de camioane, cu toate facilitățile necesare serviciilor care deservesc conducătorii auto. Investiția este realizată din fonduri europene.

Președintele Iustin Cionca a declarat la evenimentul de astăzi, de la Curtici: ,,Felicit compania TradeTrans pentru faptul că în condițiile celei mai grave crize sociale cu care ne confruntăm în ultimele decenii compania reușește să se dezvolte și să contribuie la creșterea economică a județului Arad.

Dacă facem o comparație între economia Aradului în februarie 2020 și februarie 2021, vom constata o creștere de 6,9% a indicilor producției industriale și o creștere de 1,8% a indicilor valorici ai cifrei de afaceri din industrie pe piața internă și piața externă. Asta înseamnă că prin efortul unor investitori cum este și compania TradeTrans, Aradul a reușit să traverseze cu bine momentele grele ale pandemiei chiar dacă în aprilie și mai 2020 am înregistrat prăbușiri ale indicatorilor economici la care nu ne-am fi așteptat vreodată (scăderi de două treimi în aprilie și de o treime în mai, raportat la februarie 2020).

În ce privește comerțul internațional cu bunuri, și aici județul Arad a avut o creștere la exporturi, dar și la importuri, în condițiile în care nu numai în România, ci în toată lumea am experimentat dereglări sistemice majore. Soldul export-import al județului Arad a fost în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2020, în an pandemic, de 226,6 milioane euro. Asta înseamnă că avem investitori puternici, cu management competent, și că Aradul nu a fost printre marii pierzători ai crizei economice determinată de pandemie. Adaug la asta faptul că și câștigul salarial mediu brut pe județ a crescut de la 4 536 lei în februarie 2020, la 4 779 în februarie 2021, iar numărul total al șomerilor în județul Arad este de 4 144 de persoane, unul dintre cele mai scăzute din România, chiar în condițiile crizei actuale.

Acești indicatori justifică, din punctul meu de vedere, inclusiv investiția pe care Trade Trans o realizează aici, la Curtici. TradeTrans este un jucător important la nivel european, în transportul internațional de marfă pe calea ferată. Ca autorități publice conectate la Guvernul României, noi putem ajuta prin lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare care au ajuns astăzi la cel mai important nivel din istorie. Județul Arad se conectează la rețeaua de viteză europeană pe calea ferată prin investițiile masive ale statului român din fonduri europene și este o încântare pentru noi să vedem că agenții economici profită deja de acest avantaj.

Doresc companiei Trade Trans o amortizare cât mai rapidă a investiției, clienți tot mai mulți și în această urare mărturisesc că este și o doză de interes pentru că cu cât mai bine va merge afacerea companiei, cu atât mai mult se va dezvolta și această zonă, și, implicit, județul Arad”.

Read more
Un consilier local din Vladimirescu acuzat de incompatibilitate de către ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 17 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, printre care și un consilier din comuna Vladimirescu:

HUZUR DOREL, Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Comunei Vladimirescu, Județul Arad – CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI SESIZARE PARCHET

În perioada exercitării mandatului de Consilier Local (2016 – 2020), a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 15 februarie 2018, privind utilizarea sumei de 300.000 lei din bugetul local pentru finanțarea unor servicii și a unor cheltuieli de protocol prin care a obținut un folos patrimonial.

Persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001, art. 75, lit. a) și art. 77, alin. (1), alin. (2) și (3) din Legea nr. 393/2004 (act normativ în vigoare până la 04 iulie 2019, fiind abrogat și înlocuit prin Codul administrativ 2019).

De asemenea, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către HUZUR DOREL a infracțiunii de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane‟, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local al comunei Vladimirescu din data de 15 februarie 2018, prin care a obținut un folos patrimonial.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Read more
Alexandru Tiberiu Dekany: Ziua de 10 mai, cu triplă semnificație în istoria României, va fi sărbătorită la Domeniul Regal de la Săvârșin

Ziua de 10 mai are o triplă semnificație în istoria României: la 10 mai 1866 Principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință fiind încoronat Principe al României. La 10 mai 1877, Principele Carol I a proclamat Independența României, țara noastră devenind liberă, suverană și eliberată de vasalitatea formală a Imperiului Otoman. La 10 mai 1881 a fost proclamat Regatul României, Principele Carol I devenind Regele României.
Familia Regală a României, după revenirea în țară, a ales ziua de 10 mai ca prilej de a organiza o petrecere în aer liber, Garden Party, care se desfășoară anual. Anul acesta, ziua va fi marcată de o serie de evenimente care vor avea loc la Domeniul Regal Săvârșin. Alexandru Tiberiu Dekany, prim-vicepreședinte ALDE, care este cunoscut pentru campaniile pe care le-a desfășurat după 1990 pentru restaurarea monarhiei în România, va fi prezent la manifestările de la Săvârșin.
„Voi lua parte la programul de la Domeniul Regal de la Săvârșin pentru că țin ca și în acest mod să putem să apreciem tot ce a însemnat monarhia pentru România modernă. Și, mai ales, ce garanții pentru dezvoltarea patriei noastre ar putea aduce o monarhie constituțională. S-ar schimba fundamental arhitectura constituţională, sistemul de vot, sistemul de partide, structura instituţiilor şi ar revoluţiona întreg sistemul politic românesc, cu toate componentele sale. Politicienii nu ar mai avea influenţă asupra şefului statului, iar prin modificarea Constituţiei, votul ar fi obligatoriu. Majestatea Sa, Margareta, alături de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României şi întreaga Familie Regală, reprezintă speranţă pentru un viitor mai bun și o Românie prosperă in jurul Coroanei Române!”, a declarat Alexandru Tiberiu Dekany.

Read more
Cum să faci din 2021 un an mai bun ca 2020

Se apropie cu rapiditate jumătatea anul 2021 și chiar dacă și anul acesta a amintit, din păcate, de greutățile anului 2020, trebuie să profiți la maximum de timpul rămas și să te gândești cu pozitivism la lunile din a doua jumătate a lui 2021.

2021 a adus și mai multe provocări noi. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că, chiar dacă greutățile te-au afectat foarte tare, te-au învățat multe și te-au pregătit pentru cel mai rău. Amintirea acestui lucru poate fi o ușurare, deoarece îți oferă speranță și încredere în a face față acestui an.

Cum să abordezi lucrurile pentru a profita în continuare de 2021

Fii rezistent

Este adevărat că nimeni nu a fost pregătit să facă față unei pandemii globale, care a schimbat foarte mult stilul de viață. Anul acesta cu siguranță te simți mai pregătit pentru orice, atâta timp cât rămâi rezistent și flexibil în fața unor evenimente imprevizibile.

A fi rezistent este cu siguranță o modalitate eficientă de a face din 2021 un an mai bun decât 2020. Îți permite să te adaptezi la noile schimbări mai rapid. De asemenea, te va determina să urmărești oportunitățile noi de pe piață și să nu refuzi niciodată altele noi, ceea ce îți va aduce beneficii pe termen lung atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Prioritizează sănătatea fizică și mentală

Sănătatea este cea mai prețioasă și nu ar trebui pusă pe un plan secundar. O modalitate de a face 2021 mai bun decât 2020 este să ai grijă și să elimini obiceiurile nesănătoase. Acestea pot provoca complicații de sănătate și îți pot slăbi corpul.

A avea grijă de sănătatea ta nu înseamnă doar sănătatea fizică, ci și sănătatea mentală. Cele două sunt foarte conectate. De fapt, o analiză a Universității Oxford a arătat că unele boli mentale pot reduce speranța de viață cu 10-20 de ani.

O modalitate de a îți îmbunătăți sănătatea fizică în acest an este să folosește alimente sănătoase în meniul tău. La doar un click distanță, vei găsi multe rețete sănătoase și delicioase.

De asemenea, este important să ceri ajutor celor dragi și, în schimb, să îi ajuți pe cei care au nevoie de sprijin.

Stabilește obiective semnificative pentru tine

Stabilirea obiectivelor a fost întotdeauna importantă pentru a te ajuta să mergi mai departe în viață și este o modalitate excelentă de a face din 2021 un an mai bun ca 2020. Obiectivele îți organizează programul zilnic și îți permit să ai o idee clară despre ce să faci în continuare fără a pierde timp și energie. Fie că e vorba de călătoriile acelea pe care le-ai amânat din motive evidente sau poate că vrei să îți deschizi o afacere pe care o plănuiești demult, grijile financiare ar trebui să treacă în plan secund deoarece a fi mulțumit și fericit primează. Poți să afli direct aici, pe Hopcredit.ro cum să ai resursele financiare pentru a-ți atinge obiectivele.

Descoperă mai multe

Munca și studiul de la distanță din cauza carantinei i-au lăsat pe mulți cu timp liber pe care nu l-au putut petrece în afara casei.

În acest timp liber, mulți au început să citească cărțile pe care le-au pus mereu în așteptare, au urmat cursuri, au început un nou hobby, au învățat să gătească sau să vorbească o limbă nouă. Toate aceste vor aduce beneficii în viață pe termen lung, ceea ce dovedește că învățarea pe tot parcursul vieții este foarte benefică.

Datorită dispozitivelor inteligente și internetului, există multe modalități prin care poți învăța aproape orice îți dorești.

Recunoștința

Ia-ți un moment să te gândești la toate lucrurile pentru care poți să fii recunoscător în 2021. Te poate ajuta să-ți dai seama că situația poate să nu fie atât de rea pe cât pare. A fi recunoscător te ajută să îți construiești un obicei pozitiv care îți permite să te simți în siguranță și te motivează să abordezi obstacolele într-un mod pozitiv. Fie că îți faci un carnețel special, ori poate chiar pe telefon, te ajută să îți notezi la finalul fiecărei zile sau săptămâni lucrurile pentru care ești recunoscător.

A fi rezistent, a-ți stabili obiective semnificative, a învăța mai multe, a răspândi dragostea și a te simți recunoscător poate fi modalități de a face din 2021 un an mai bun decât 2020.

Read more
Se suspendă activitățile comerciale cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile

 

În contextul evoluției recente a virusului influenței aviare (gripei aviare), subtipul H5N8 la păsările domestice dintr-o exploatație avicolă comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat decizia nr. 1 din 07.05.2021, care prevede:

  • Suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile de pe teritoriul României;
  • Suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată;
  • Verificarea respectării măsurilor prevăzute se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în punctele de trecere a frontierei de stat, ce vizează transporturile de păsări vii.

Prevederile Deciziei CNCB se aplică de astăzi, 8 mai 2021. În vederea punerii în aplicare, Instituția Prefectului – Județul Arad a transmis o informare privind conținutul Deciziei tuturor primăriilor din județ, către S.C. Târguri, Oboare, Piețe Arad S.A., precum și structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Read more