News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

CNA solicită închiderea unor conturi de TikTok: Sute de videoclipuri cu fake news și mesaje extremiste

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis eliminarea mai multor materiale video de pe platforme precum TikTok și YouTube, pe motiv că încalcă legislația audiovizualului. Acestea conțineau dezinformări despre NATO și starea de urgență în România, mesaje antisemite și materiale cu caracter extremist. CNA a solicitat și închiderea unor conturi care au publicat astfel de materiale.
CNA a hotărât, marţi, să emită o serie de decizii privind ordinul de eliminare a conţinutului ilegal pentru materiale audiovizuale. Potrivit unui comunicat transmis de Agerpres, după analizarea rapoartelor întocmite de Direcţia Control, Consiliul a hotărât să emită decizii privind ordinul de eliminare a conţinutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe:
* aplicaţia şi reţeaua de socializare pentru crearea de videoclipuri TikTok (profilurile denumite „universul.cuvinte” şi „kaanfatih1”) care nu respectă dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002. Contul „universul.cuvinte” conţine aproximativ 165 de materiale video cu durate variabile, între 15 şi 30 secunde, iar contul „kaanfatih1” conţine peste 200 de materiale, cu durate de la 15 secunde la 10 minute.
Printre titlurile prezentate: „Se va da stare de urgenţă în România’! NATO a început!”; „Un avion militar USA a aterizat lângă Bucureşti la ora 5:30 dimineaţa”; „Pregătiţi-vă de încorporare! România va susţine Ucraina militar. S-a anunţat deja oficial!”.
Consiliul a decis, de asemenea, să solicite TikTok analizarea şi – dacă este cazul – închiderea acestor conturi.
* platforma de partajare a materialelor video YouTube şi aplicaţia TikTok, profilul „Puterea alegătorului”, materialul cu titlul „Anca Alexandrescu către Ilie Bolojan: Vin cu oamenii şi te scot din palat!”, care încalcă prevederile art. 40 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului;
* conturile utilizatorului Bogdan Lupea: YouTube @DeToatePentruNimeni, Instagram lupea.bogdan.tenor/, Facebook – bogdan.lupea.146, X.com – bogdanlupea93, TikTik – bogdan.lupea 93, materialul cu titlul „De ce se Amestecă Evreii în Alegerile din Romania!?”, care încalcă prevederile art. 47 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe”;
* contul de YouTube TOMIS TV Constanţa, materialul video cu denumirea „Mişcarea legionară – între realitate şi mistificare”, care nu respectă prevederile art. 48 din Codul audiovizualului, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, nazist şi comunist, a autorilor crimelor şi abuzurilor acestor regimuri, precum şi denigrarea victimelor acestora”.

Read more
Aproape 7000 de angajați din România și-au pierdut locurile de muncă, în ultimele șase luni

În ultimele șase luni, aproape 7.000 de angajați din România și-au pierdut locurile de muncă, majoritatea fiind din sectorul industrial, în special din industria auto, arată o analiză a jurnaliștilor de la ziare.com. Concedierile au fost determinate de criza economică globală, scăderea cererii și relocarea unor producții în alte țări.
Această situație a afectat atât companii străine, cât și firme locale, iar impactul a fost resimțit în toate regiunile țării. 6.900 de angajați concediați între septembrie 2023 și martie 2025. Sectorul auto a fost cel mai afectat: peste 2.000 de locuri de muncă pierdute, inclusiv la companii precum Dacia, Leoni Wiring Systems și Preh. In industria ușoară peste este 1.000 de angajați concediați în domeniul textil și al încălțămintei.
Concedieri au fost și în:
· IT și servicii: Aproape 200 de angajați afectați, inclusiv la Cognizant Softvision.
· Alte sectoare: Peste 1.500 de angajați concediați în industria alimentară, chimică și navală.
Criza economică globală, scăderea cererii de mașini și componente auto, precum și relocarea unor producții în țări cu forță de muncă mai ieftină sunt principalele cauze ale concedierilor. De asemenea, industria auto, care a fost un pilon al economiei românești, se confruntă cu transformări majore, inclusiv trecerea la vehicule electrice, care necesită investiții masive și restructurări.
· Brașov: Peste 1.000 de angajați concediați, inclusiv la Preh și OMV Petrom.
· Sibiu: Aproape 300 de angajați afectați, inclusiv la Brandl și Ciserom.
· Prahova: Peste 900 de angajați concediați, majoritatea la Haier și Trico Wipers.
· Maramureș: Aproape 400 de angajați afectați, inclusiv la Taparo și TechTex.
Sindicatele și autoritățile locale au cerut măsuri de sprijin pentru cei afectați, inclusiv programe de recalificare și stimulente pentru crearea de noi locuri de muncă. Cu toate acestea, perspectiva pe termen scurt rămîne sumbră, deoarece multe companii continuă să anunțe restructurări și închideri de fabrici, scrie tvrinfo.ro.

Read more
Dimitrie Muscă: Dacă vine febra aftoasă, nu o mai oprim; trebuie suspendate importurile din Ungaria

Unul dintre cei mai mari fermieri din țară, Dimitrie Muscă, afirmă că autoritățile trebuie să suspende importurile de lapte și produse din lapte din Ungaria, țară în care a fost depistată febra aftoasă, pentru ca maladia să nu fie adusă în România, caz în care ar produce pagube foarte mari.
Dimitrie Muscă, aflat la conducerea unui holding care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole, 36 de magazine de desfacere, abatoare și o fabrică de lapte, spune că pericolul apariției febrei aftoase este foarte ridicat atâta timp cât continuă să intre în țară lapte din Ungaria.
‘Vin 500 de tone de lapte pe zi din Ungaria, cred că trebuie suspendate aceste importuri pentru o lună de zile, având în vedere perioada de incubație a bolii, pentru că trec 10-12 zile de la infectare la apariția erupțiilor, a semnelor vizibile la animal, timp în care maladia se poate răspândi de la o fermă la alta. Noi am luat măsuri drastice de biosecuritate, dar asta nu ne oferă garanții. Dacă intră maladia în țară, nu o mai oprim, ar fi o tragedie, s-ar reduce efectivele de bovine la jumătate’, a declarat, pentru AGERPRES, Dimitrie Muscă.
Fermierul consideră că suspendarea importurilor de lapte ar crea pentru o scurtă perioadă probleme de aprovizionare, dar asta nu ar însemna neapărat creșterea prețurilor la raft.
‘La mine în magazine laptele este 6 lei litrul și așa va rămâne, cred că niciun producător nu ar profita într-o asemenea situație să mărească prețurile. Poate s-ar putea reduce livrarea de lapte în școli în această perioadă și nu ar mai fi o problemă atât de mare suspendarea importurilor’, a spus fermierul arădean.
Un alt fermier, Alex Culda, care crește oi și capre, afirmă că temerile privind apariția febrei aftoase sunt foarte mari în rândul crescătorilor de animale.
‘Suntem îngrijorați, ar fi o catastrofă pentru fermieri să apară boala și la noi în țară. Soluția este oprirea completă a importurilor din Ungaria pe o perioadă determinată, atât la lapte, cât și la carne’, a spus Culda.
Șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roșu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că există măsuri în vigoare luate la nivel național după apariția febrei aftoase în Ungaria, iar printre acestea se numără oprirea importurilor de animale din speciile receptive la boală. În schimb, laptele și produsele din lapte pot fi aduse din Ungaria doar din afara zonei de restricție din jurul focarului de boală și cu condiția ca animalele de la care provin produsele să fie testate înainte cu 24 de ore.
‘Febra aftoasă este mult mai gravă decât alte boli, chiar și decât pesta porcină africană, pentru că afectează mai multe specii și are particularitatea de a se transmite și prin aerosoli’, a subliniat Marcel Roșu.
Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB), convocat în 11 martie, a luat măsuri pentru a proteja sectorul zootehnic după apariția febrei aftoase în Ungaria, între care interdicția transporturilor dinspre țara vecină de bovine, ovine, caprine, porcine, cai, furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd. De asemenea, unele produse de origine animală din zona afectată de boală nu mai pot fi introduse în România.
Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, care afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele. Se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal și la nivelul membrelor, inapetență, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, iar boala nu prezintă risc pentru om, scrie agerpres.ro.

Read more
Tâlhărie în Piața UTA! A pierdut banii la păcănele, după care și-a jefuit prietenii

Un bărbat de 43 de ani a fost arestat, acuzat că după ce a pierdut banii la jocurile de noroc s-a întors într-o locuință închiriată împreună cu doi prieteni cu care venise din Austria în Arad și i-a atacat pe aceștia cu un cutter: unul a sărit de la etajul 2, iar altul a fost tăiat la mână.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, se fac cercetări faţă de un bărbat în vârstă de 43 de ani cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată, tentativă la tâlhărie calificată și tentativă la omor calificat.
Procurorii spun că duminică seara, în jurul 21:00, persoanele vătămate M.G.R. și B.N. se aflau la o locuință situată în Piața UTA din Arad, pe care o închiriaseră împreună cu inculpatul N.S., pentru a se odihni după un drum pe care îl efectuaseră din Austria. „Inculpatul N.S. a pierdut banii săi la jocurile de noroc și s-a întors la apartament, sub influența băuturilor alcoolice. Odată intrat în apartament, acesta a încuiat ușa de acces în urma sa, a introdus cheile în buzunar, a scos o lamă pentru cutter, și a amenințat persoanele vătămate cu acest obiect contondent, în scopul de a obține bani, pentru a merge din nou la jocurile de noroc”, transmite, marți, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
Din cauza fricii, sub amenințare, M.G.R. s-a poziționat pe pervazul apartamentului situat la etajul 2, de unde a căzut la nivelul solului. Acesta a suferit o fractură la coloană.
În continuare, agresorul a încercat să o lovească pe cealaltă persoana, B.N. cu lama de cutter, iar aceasta s-a apărat cu mâna dreaptă, suferind o tăietură la nivelul palmei. Pentru a scăpa, B.N. l-a lovit pe agresor cu piciorul, după care a ieșit pe pervazul apartamentului situat la etajul 2 și a reușit să coboare prin exteriorul imobilului, folosindu-se de aparatele de aer condiționat.
La scurt timp după aceste evenimente, argesorul N.S. a fost depistat de polițiști, având asupra sa mai multe bunuri sustrase de la persoana vătămată B.N.: 6 pachete de țigări, o pereche de ochelari de soare, o pereche de adidași de marcă și cheile autoturismului.
S-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad, începând de luni. Urmărirea penală continuă.

Read more
Percheziții la traficanți de migranți, care acționau în zona Vărșand

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, având suportul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate şi al celor din structurile subordonate, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată – Structura Centrală, au pus în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţelor Vâlcea, Sibiu şi Gorj în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracţiuni din sfera traficului de migranți.
Cercetările efectuate au stabilit că, în cursul anului 2024, mai multe persoane (cetățeni români și srilankezi) au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, având ca scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi.
Gruparea de criminalitate organizată a acționat atât înainte de aderarea României la spațiul Schengen, cât și ulterior, pe mai multe paliere, respectiv racolarea și transportarea migranților de origine asiatică (în special din Sri Lanka) aflați în România cu viză de muncă și pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru trecerea în mod fraudulos a frontierei țării spre Vestul Europei.
Pentru fiecare migrant, membrii grupului infracțional organizat au primit între 2.000 și 5.000 de euro, sumele dobândite în această modalitate fiind ulterior împărțite între aceștia, în funcție de poziția deținută în ierarhia grupului și de gradul de implicare în activitatea infracțională.
Audierile se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Sibiu și Gorj și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Read more
ANPC propune afișarea adaosului comercial pe eticheta fiecărui produs

Magazinele ar putea fi obligate să afișeze adaosul comercial aplicat fiecărui produs, raportat la prețul producătorului. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a publicat un proiect de ordin în acest sens.
Adaosul comercial ar urmă să fie inscripționat pe produs sau în imediată apropiere a acestuia.
Va trebui să fie în același câmp vizual în care este afișat prețul și să folosească aceleași caractere de font, culoare și mărime.
Proiectul este pus în dezbatere publică, unde va rămâne până în 28 martie pentru eventuale sugestii și propuneri, scrie tvrinfo.ro.

Read more
Prețul aurului a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 3.000 de dolari/uncie

Prețul aurului a depășit la finalul săptămânii trecute pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 3.000 de dolari pe uncie troy (31,1 grame), iar specialiștii estimează că metalul galben se va scumpi la peste 3.300 de dolari în 2025, potrivit unei analize de specialitate, dată luni publicității, au transmis jurnaliştii de la Agerpres.ro.
Scăderea ratelor dobânzilor, războiul dintre Ucraina și Rusia, achizițiile record ale băncilor centrale și, mai recent, incertitudinea privind politicile tarifare ale președintelui Donald Trump sunt câteva dintre motivele pentru care prețul aurului a crescut semnificativ.
„Aurul este un activ care strălucește în perioade de instabilitate politică și economică și devine o alegere din ce în ce mai comună în rândul investitorilor, inclusiv al celor români”, se arată într-o analiză realizată de Tavex România, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, undeva la 90% dintre investitorii români aleg să achiziționeze produse de greutăți mai mari, începând cu lingouri de 20 de grame. Logica este că, dacă produsul este mai mare, prețul per gram de aur pur este mai mic.
Această relație inversă derivă din costurile de ambalare și logistică, în special, întrucât aceleași condiții trebuie asigurate pentru lingourile de un gram precum în cazul celor de 100 de grame. Diferențele principale constau în lichiditate. Cu cât un produs este mai mic, cu atât este mai ușor de vândut, spun reprezentanții Tavex România.
„Aurul de investiții este unul dintre cele mai sigure instrumente din lume. Acesta poate fi cumpărat și vândut oriunde în lume, la un preț apropiat de cel internațional. Este important de înțeles, însă, că investiția în aur se realizează pe termen lung, de cel puțin trei ani. Totodată, aurul este un activ care să mențină puterea de cumpărare pe termen lung, dar este și un instrument de diversificare în cazul perioadelor de instabilitate. Aurul, precum acțiunile, obligațiunile și imobiliarele, prezintă anumite riscuri. O alocare de 5%-10% a portofoliului investițional către aur este considerată ca fiind suficientă pentru majoritatea investitorilor”, susține Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al companiei.

Read more
Diana Șoșoacă a primit interdicție în Ucraina, pe o perioadă de 3 ani

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a interzis președintei SOS, Diana Șoșoacă, să intre în Ucraina pentru o perioadă de trei ani, transmite Ukrainskaia Pravda. Potrivit serviciului ucrainean de informaţii, Șoșoacă îi trimite scrisori președintelui rus Vladimir Putin în care laudă invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina şi solicită anexarea statului ucrainean. De asemenea, SBU precizează că Şoşoacă pune la îndoială suveranitatea Ucrainei şi frontierele recunoscute la nivel internaţional, în special în regiunile sale de vest şi sud-vest.
În plus, afirmă SBU, Diana Șoșoacă răspândeşte în mod regulat naraţiunile Kremlinului în timpul apariţiilor sale publice în România şi în alte ţări ale UE.
Diana Șoșoacă, președintele SOS România, i-a transmis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, după ce Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura la alegeri. „Prezidenţiabil respins din cauza faptului că am propus mereu ca România să aibă o relaţie bună cu Federaţia Rusă”, a spus aceasta.
„Eram interzisă și înainte. Având în vedere că statul Ucraina nu există, că este un stat artificial și a cărui putere ilegală și neconstituționala îmi discriminează românii din Bucovina de Nord, Bugeac, Hotin etc… ignor și nu dau doi bani pe interdicția lor”, a reacționat luni seară, la scurt timp, Diana Șoșoacă, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
„EU VOI INTRA ORIUNDE, ORICÂND, ORICUM PE PĂMÂNTUL NOSTRU ROMÂNESC DIN BUCOVINA DE NORD. BUCOVINA DE NORD ESTE ROMÂNIA!”, a adăugat ea, folosind majuscule.
„Iar ăștia ce se dau a fi stat ucrainean au demonstrat azi că sunt neofasciști și criminali. JOS ZELENSKI! TRĂIASCĂ BUCOVINA LIBERĂ ȘI UNITĂ CU PATRIA MAMĂ ROMÂNIA”, a mai scris europarlamentara.
„Am fost informată că există o amenințare foarte serioasă și iminentă la adresa vieții mele prin faptul că Serviciul Secret al Ucrainei SBU a ieșit în față cu acest anunț în loc să lase MAE ucrainean să se ocupe de comunicare. SBU arată în acest fel că se ocupă în mod direct de mine. SBU este acel serviciu infam care organizează asasinate în străinătate…”, a adăugat lidera SOS România, conform antena3.ro.

Read more
Meteorologii ANM anunță o schimbare radicală a vremii

După săptămâna aceasta, în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM, informează stiripesurse.ro.

Săptămâna 17 – 24 martie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 24 – 31 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

Săptămâna 31 martie – 7 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

Săptămâna 7 – 14 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.

Read more
Simularea Evaluării Naționale continuă cu proba la Matematică

Elevii din clasele a VIII-a susțin, marți, proba la Matematică din cadrul simulării Evaluării Naționale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii din partea minorităților naționale vor susține miercuri proba de limba și literatura maternă.
Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
‘Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afișare, nu se vor înmâna elevilor coduri individuale pentru anonimizare’, menționează Ministerul Educației și Cercetării.
La simulare, care se va desfășura în peste 3.500 de unități de învățământ/centre de examen, sunt așteptați să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru proba de limbă maternă sunt înscriși circa 10.000 de elevi.
Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel național sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale.
Notele obținute nu se trec în catalog însă prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog.
Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanți se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată, scrie agerpres.ro.

Read more