News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

La Arad, Ziua Copilului se anunță a fi una magică!

1 Iunie – Ziua Copilului va fi sărbătorită, în municipiul Arad, cu spectacole interactive, spectacole de magie, jocuri, teatru de păpuși, muzică, dans și multă distracție.

Km 0 al municipiului va fi anul acesta locația rezervată unuia dintre cele frumoase momente artistice din Arad: Mega flashmob pe platoul din fața Palatului Administrativ. Începând cu ora 12:00, cei mici sunt așteptați să vină în fața Primăriei împreună cu prietenii, părinții, bunicii şi toți oamenii dragi pentru a participa la acest moment inedit. Coregrafia dansului pentru flashmob o găsiți pe pagina de facebook a evenimentului Universul Copiilor sau accesând link-ul https://fb.me/e/2uzO3adcg.

Micuții sunt invitați să se costumeze în personajul lor preferat sau în cel mai cool outfit al lor. Și pentru că suntem convinși de generozitatea lor îi rugăm să aducă o jucărie preferată care va fi donată în numele lor micuților de la Centrele de copii din Arad.

La final, toți cei prezeți la eveniment vor participa la o paradă care va urma traseul platoul din fața Primăriei Arad – malul Mureşului – Parcul Aventura Voinicilor (lângă Biserica Maranata) unde îi vor aștepta multe alte surprize minunate organizate de către Primăria Arad şi Centrul Municipal de Cultura Arad.

Așadar, în 1 iunie 2023, între orele 11.00 – 17.30, în Parcul „Aventura Voinicilor“ și Parcul „Regina Maria“ din zona Orizont vor fi prezentate spectacole interactive pentru copii cu Trupa „Țac-Pac“, spectacole de magie cu Cătălin Pintea și Sam – prințul de clowni din Mexic, spectacole de teatru de păpuși cu trupa Teatrului de Animație „Piticot“ din Arad, jocuri interactive pentru copii cu „La joacă cu Tudy“, ateliere de teatru și improvizație cu Zoltan Lovas și Nicolae Brânzeu, recitaluri de muzică ușoară, dansuri moderne și gimnastică aerobică.

De asemenea, pentru cei mici au fost pregătite ateliere de pictură pe față și mascote cu care se vor putea fotografia.

Programul evenimentului „1 Iunie – Festivalul Copilăriei“ este următorul:

Parcul „Aventura Voinicilor“ (str. General Praporgescu), între orele 11.00 – 17.30

Spectacol interactiv cu Trupa veselă „Țac-pac“ din Arad;

Gimnastică aerobică cu trupa Gymteam;

Spectacol de magie cu Cătălin Pintea și Sam, prințul de clowni din Mexic

Spectacol de teatru de păpuși „Elefănțelul curios“ cu actorii Trupei Teatrului de Animație „Piticot“ din Arad;

Recital de muzică ușoară și dan cu elevii de la Palatul Copiilor din Arad;

Recital de muzică ușoară cu elevii de la Școala Populară de Arte din Arad;

Jocuri interactive cu „La joacă cu Tudy“;

Pictură pe față, mascote

Ateliere de teatru și improvizație cu Zoltan Lovas și Nicolae Brânzeu

Kids Dance Party cu DJ Cătălin Lăpușcă

Parcul Regina Maria (str. Sighișoara, nr. 513), între orele 11.00-15.00

Spectacol de muzică și dans cu elevii de la Palatul Copiilor din Arad;

Spectacol de teatru de păpuși „Elefănțelul curios“ cu Teatrul de Animație „Piticot“ din Arad;

Spectacol interactiv cu Trupa veselă „Țac-Pac“ din Arad;

Gimnastică aerobică cu trupa Gymteam;

Recital de muzică ușoară cu elevii de la Școala Populară de Arte din Arad;

Spectacol de magie cu Cătălin Pintea și Sam, prințul de clowni din Mexic

Jocuri interactive cu „La joacă cu Tudy“;

Pictură pe față, mascote.

Kids Dance Party

Expoziție de ATV-uri și motociclete –  ora 13.00

Maratonul  evenimentelor dedicate Zilei Copilului se  încheie la Filarmonica Arad unde este programat un spectacol cu totul inedit! Este vorba despre „Azi nu ne certăm” al „Trupei Vesele Țac Pac”, programat pentru ora 19.00.

Trupa vine în fața publicului cu un proiect unic, original și în premieră pe țară: o versiune simfonică a show-ului, în colaborare cu Filarmonica Arad. Tot conceptul este nou, inedit și va fi nu doar pe placul copiilor, dar și pe placul adulților care îi vor însoți.

Din distribuție fac parte actorii: Roxana Sabău, Iulia Dragoș și Cosmin Blaga. Lor li se alătură solistele: Mădălina Boroneanț și Alexandra Drăgan. Dirijorul orchestrei este Alexandru Duma, compozitorul este Cosmin Lupan – Magic Sounds, iar orchestrația este realizată de Onișor Rodilă.

Regia poartă semnătura Roxanei Sabău, dirijor; iar producătorul spectacolului – concert este George Dancu – Main Event Productions.

Ne-am propus să oferim o gamă de evenimente variată, în primul rând pentru cei mici, dar și pentru cei care îi însoțesc. Sunt evenimente în care suntem implicați în mod direct prin Centrul Municipal de Cultură, dar și evenimente unde suntem parteneri ai unor entități private care au venit alături de noi și le mulțumesc pentru implicare și deschiderea de care au dat dovadă. Mă bucur că în ciuda contextului actual marcat de greva profesorilor, de 1 iunie ni se vor alătura mai multe grădinițe și școli la evenimentul intitulat Universul copiilor în cadrul căruia am pregătit un flashmob pe platoul din fața Primăriei și apoi o mini paradă pe malul Mureșului până în Parcul Aventura Voinicilor unde distracția va continua. Vă așteptăm așadar cu mic cu mare la toate evenimentele organizate cu ocazia Zilei Copilului. “, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

 

Read more
Festivalul Particles, în noul parc din zona 300

Inaugurat de curând,  noul parc din zona 300 a fost ales ca locație pentru cea de-a 5-a ediție a festivalului Particles. Se anunță 3 zile intense de concerte, ateliere, expoziții, lecturi, proiecții de film și activități în natură dedicate copiilor și familiilor.

Pe parcursul festivalului vor avea loc 5 ateliere diferite la care arădenii sunt invitați să participe și să-și descopere creativitatea: Pictează cerul – Atelier de artă experimentală cu Anca Raluca (vineri 2 iunie), Liriclip – Atelier de videopoeme cu Andrei Doboș (vineri 2 iunie și sâmbătă 3 iunie), Atelier de teatru cu Timeea Pădurean (sâmbătă 3 iunie), Atelier de reciclare materiale cu Onek (duminică 4 iunie) și Atelier de percuție cu Tudor Teodoresc (duminică 4 iunie).

Pe lângă atelierele și expozițiile din Noul Parc Micălaca, arădenii vor putea asista la performance-ul Rădăcini de și cu Lonetta Maier (alături de care vor putea să practice și clase de Yoga în natură) și vor avea ocazia să asiste la o serie de lecturi cu scriitorii Cristina Alexandrescu și Răzvan Andrei.

Serile marca Particles vor fi acompaniate de concerte de muzică live unde vor urca pe scenă artiștii: Comuna 30; IIOANA și LVX Machina (vineri, 2 iunie); Mimi Sălăjan, Zimbru și Omul cu șobolani (sâmbătă, 3 iunie) și Sounds of Om (duminică, 4 iunie).

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.

Particles este un proiect cultural al Asociației Citizenit, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

Read more
Festivalul „Folk Maris“, ediția 2023, la Port Arthur Arad

Festivalul „Folk Maris“ va fi organizat în primul sfârșit de săptămână din luna iunie, în zona Port Arthur, cu scopul de a promova muzica folk românească dar și o zonă turistică atractivă din oraș.

Evenimentul se dorește a fi un maraton de muzică bună, iar gazdele, comercianții de la Port Arthur, vor găti, în fiecare seară, delicatese românești fie la grătar fie la ceaun.

Astfel, în 2 și 3 iunie, sunt programate concerte cu soliști renumiți ai muzicii de gen, atât din Arad cât și din țară.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 19:00. Intrarea va fi liberă.

Muzica folk este una de suflet pentru români, deoarece îmbină armonios vocile puternice, poezia, mesajul și linia melodică.

Publicul de toate vârstele se regăsește cu ușurință în muzica folk și participă cu totul la spectacol, ceea ce transformă concertele în stări adevărate.

Port Arthur este o zonă situată pe Malul Mureșului, în care peisajele naturale se îmbină cu ofertele culinare și de relaxare, care, în ultimii ani a fost căutată în special de arădenii care și-au dorit să petreacă timpul liber într-o oază de liniște dar și de turiștii atrași de natură.

Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.

 

PROGRAM

 

Vineri, 2 iunie

Ada Milea&Bobo

Țapinarii

Dinu Olărașu

Cristi Dumitrașcu&Planul B

Ale&Fly feat.Rocky

Florian Jianu

 

Sâmbătă, 3 iunie

Călin Pop&Raul Silaghi

Radu Almășan

Marius Bațu

Nicoleta Brola&Daniel Julean

Nova Band

Raul Nica

Read more
Concerte și spectacole de dans în Micălaca

Cu ocazia mini vacanței de Rusalii, în Parcul Sfânta Maria din cartierul Micălaca se vor organiza mai multe evenimente, pentru toate vârstele și toate gusturile: expoziții, concerte, spectacole de dans și prezentări de modă. Pentru a fi siguri că nu ratați niciunul dintre ele vă redăm mai jos programul pe zile:

Vineri 02.06.2023

 • Expoziţie de ATV-uri – ora 13:00
 • Dresaj canin ora 16:00 – 16:30
 • Cobra Arte Marţiale ora 17:30 – 18:00
 • Spectacol de dans cu Trupa Dum Dance Team ora 18:00 – 19:00
 • Concert cu Trupa Ribozom – ora 19:00 – 20:30
 • Prezentator – Zoltan Lovas

Sâmbătă 03.06.2023

 • Concert cu trupa Epicenter ora 16:00 – 17:00
 • Spectacol de muzică uşoară coordonat de către Daniel Szabo 17:00 – 18:00
 • Sophia Belei
 • Alisia Drăgan
 • Anisa Ioana Ardelean
 • Ana Maria Kiss
 • Luca Babuş
 • Anastacia Maria Solomie
 • Spectacol de dans cu Trupa Dum Dance Team – ora 18:00 – 19:00
 • Spectacol folcloric cu Gabriel Stoica şi orchestra ora 19:00 – 20:00
 • Concert cu Trupa Daniel’s Duo – ora 20:00 – 21:00
 • Prezentator – Angela Varjasi

Duminică 04.06.2023

 • Concert susţinut de către corul Parohiei Micălaca Veche II – ora 15:00 – 15:30
 • Prezentare de modă agenţia Lawinne Models ora 15:30 – 16:00
 • Spectacol de dans cu Trupa Dum Dance Team – ora 16:00 – 17:00
 • Spectacol folcloric cu Orchestra “Zărandulcondusă de maestrul Dudu Ienăşescu

şi solist instrumentist acordeonist Nelu Farcaşiu – ora 17:00 – 19:00

 • Ştefan Muntenaş
 • Irina Iovescu
 • Liviu Păcurar
 • Anca Manea
 • Cosmin Bihoreanul
 • Prezentator – Angela Varjasi
Read more
Bestjobs: Peste 600 de joburi deschise în școli și grădinițe private numai în luna mai. Salariile ajung până la 1.400 de euro

Sistemul privat de educație a prins avânt în ultimii ani în România, în contextul în care cererea pentru condiții mai bune a crescut, atât din partea părinților, cât și a personalului didactic. În mediul privat, salariile sunt dictate de cerere și ofertă, iar instituțiile private de învățământ, care caută să ocupe aproximativ 600 de posturi libere, pot oferi salarii care ajung și la 1.400 de euro net. Tot mai mulți profesori se orientează spre acest sector, potrivit datelor centralizate de platforma bestjobs, aceste poziții atrăgând lunar mii de aplicări.

„Educația reprezintă unul dintre domeniile cheie ale oricărei țări, cu rol decisiv în formarea societății viitorului. Mediul privat a intuit foarte bine dorința românilor de a avea acces la o educație de calitate, iar acest sector s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Nu de puține ori, profesorii și educatorii din sistemul public aleg să lucreze în mediul privat, atrași de salarii mai mari și condiții de lucru asemănătoare cu cele din Occident”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs. 

Astfel, pentru un profesor sau învățătoare de limba germană, în București, există o ofertă salarială cuprinsă între 1.000 și 1.400 euro net lunar. În plus, un profesor de limba engleză, cu o experiență de predare 1-3 ani, tot în București, poate câștiga și 1.300 euro net. În Corbeanca, aflată la circa 15 km de București, un învățător din ciclul primar și preșcolar, la o școală acreditată și având clase de maximum 12 elevi, poate accesa o ofertă salarială de 800 – 1.300 euro net/ lună.

Majoritatea anunțurilor vizează orașele mari ale țării, unde există o cerere crescută pentru școli și grădinițe private. București (și Ilfov) domină categoric clasamentul pe orașe, urmat de Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara și Iași.

Luna mai – 35.000 de joburi și femeile, de două ori mai numeroase în aplicări decât bărbații

Totodată, la nivelul întregii piețe a muncii, în luna mai, au fost publicate anunțuri pentru circa 35.000 de joburi, dintre care 10% în sistem remote, iar 15% hibrid. O altă caracteristică a acestei luni este că femeile au fost mult mai active decât bărbații. Astfel, aproape 64% dintre candidații care au aplicat la joburi au fost femei, iar puțin peste 35% au fost bărbați, un aspect interesant în contextul în care, în mod normal, proporțiile sunt aproape egale, potrivit statisticilor bestjobs.

Domeniile cu cele mai multe aplicări în luna mai au fost Vânzări (94.000), Management (82.000), Financiar/ Contabilitate (50.000), IT/ Telecom (44.000) și Call Center / BPO (39.000).

Read more
PREMIERĂ: CELEBRUL GRUP ITALIAN IL VOLO CONCERTEAZĂ LA ORADEA ARENA

Celebrul grup de origine italiană – IL VOLO care domină lumea pop-opera internațională de peste un deceniu, compus din tenorii Piero Barone și Ignazio Boschetto și baritonul Gianluca Ginoble, revine în România în cadrul turneului mondial al anului 2023 și va concerta în premieră pentru fanii din Oradea pe 2 octombrie, în cea mai modernă sală multifuncțională – Oradea Arena, începând cu ora 20:00

Reprezentația trupei IL VOLO de la Oradea face parte dintr-o serie de trei concerte ce vor fi prezentate pe scenele din România. Astfel, pe 30 septembrie, IL VOLO se va întâlni cu publicul din Cluj-Napoca, la BT-Arena, iar pe 4 octombrie, la Sala Palatului din București.

Biletele au fost puse în vânzare și sunt disponibile online pe Eventim.ro precum și la magazinele partenere din rețeaua Eventim, la prețuri variabile în funcție de categoria de loc.

Concertul crossover al trupei IL VOLO ce va fi prezentat în toamnă, pe scenele din Oradea, Cluj și București, va cuprinde interpretări ale unor melodii pop-opera adorate de publicul din întreaga lume, dar și piesele de rezistență care i-au propulsat în topul celor mai apreciați artiști internaționali ai momentului. „O Sole Mio”, „Notte Stellata (The Swan)” sau „Grande Amore” sunt doar câteva dintre ingredientele producției concertistice grandioase pregătite pentru turneul din 2023.

Timp de două ore, concertul va fi  presărat cu momente fine de umor, menite să inducă publicului o stare excelentă și să le ofere o amintire magică pe care să o poarte în suflete toată viața.

IL VOLO a readus în atenția iubitorilor de concerte live din întreaga lume, frumuseţea muzicii clasice, a operei tradiţionale şi a belcanto-lui italian, dorind să ofere continuitate muzicii clasice şi să atragă tinerii spre acest gen muzical. Piero, Ignazio și Gianluca sunt aplaudaţi în întreaga lume pentru energia și bucuria pe care o transmit publicului atunci când sunt pe scenă.

Vocile lor unice şi abilităţile de interpretare au fost comparate cu vocile celor mai mari soliști clasici. Nu este întâmplător faptul că sunt numiţi ,,băieţii cu voci îngereşti’’ şi că sunt desemnaţi moştenitori ai celor trei tenori legendari, José Carreras, Placido Domingo și Luciano Pavarotti

Din anul 2009 și până în prezent, IL VOLO a susţinut peste 300 de concerte pe toate continentele, în fața a peste 2 milioane de spectatori. A cântat în cele mai prestigioase săli, precum Royal Albert Hall, Radio City Music Hall din New York sau Arena di Verona în Italia.

Gianluca Ginoble, Ignazio Boschetto şi Piero Barone şi-au început cariera la vârsta de 14 ani, când au apărut într-o emisiune televizată. Producătorul acelui show tv i-a reunit într-un trio şi le-a ales numele de scenă – IL VOLO. Datorită talentului lor uimitor, artiștii au împărțit scena cu unii dintre cei mari artiști internaționali, precum Barbra Streisand, Bono, Carlos Santana sau Eros Ramazzoti. Sunt singurii interpreţi italieni care au fost invitaţi să participe la ”We Are The World” For Haiti, în 2010, alături de alte 80 de vedete mondiale.

Cu cinci albume de studio cu primit discul de platină şi au obținut două nominalizări la Premiile Grammy.

În 2015, au câştigat concursul Sanremo cu piesa sa Grande Amore şi au reprezentat Italia la Eurovision. Apoi, au lansat albumul „Notte Magica – un omagiu adus celor trei tenori”, Carreras – Domingo – Pavarotti, iar în 2016 şi 2017 au susținut un turneu mondial înregistrând un succes fără precedent. Concertul lor de deschidere de la Florenţa este susţinut chiar de Placido Domingo şi a fost difuzat în 500 de cinematografe din Italia şi din întrega lume.

Unul dintre cele mai recente albume ale trupei Il VOLOMusica, cu melodia Musica Che Resta, a cucerit publicul Sanremo, fiind încă o dovadă a succesului lor fără margini. Albumul s-a aflat în Top 10 al celor mai bine vândute albume de pe iTunes, în 14 ţări – Malta, Brazilia, Israel și multe altele, fiind al doilea cel mai bine vândut album în Japonia, după Bohemian Rhapsody.

Favorit al Papei Francis, trio-ul a fost invitat, la începutul anului 2019, să participle la cea de-a XXVI-a ediție a Zilei Mondiale a Tineretului din Panama; aici au interpretat „Ave Maria” în fața a peste un million de spectatori.

Read more
DGASPC Arad continuă campania de recrutare de asistenți maternali profesioniști

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, partener în cadrul proiectului ”TEAM UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, cod 127169, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, al cărui beneficiar este Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, continuă campania de recrutare și identificare de persoane interesate să devină asistenți maternali profesioniști.

Cine poate fi atestat asistent maternal profesionist? Pot fi atestate doar persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:

 • solicitanții și persoanele care locuiesc împreună cu aceștia nu au suferit condamnări pentru săvârșirea unor infracțiuni;
 • au domiciliul pe raza județului Arad;
 • au capacitate deplină de exercițiu;
 • studii medii absolvite sau studii generale;
 • prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor săi;
 • au în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament;
 • au acceptul întregii familii cu care locuieşte, de a primi şi ocroti 2 copii în casa lor;
 • au urmat cursurile de formare profesională organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad.

Cine nu poate fi atestat asistent maternal? Nu poate fi asistent maternal profesionist:

 • persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni;
 • părintele decăzut din drepturile părintești sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
 • persoana care suferă de boli cronice transmisibile

Persoanele interesate sunt așteptate să depună o cerere de evaluare la sediul DGASPC Arad, situat pe strada 1 Decembrie 1918 nr.14, municipiul Arad.

La cererea de evaluare vor fi anexate:

 • Curriculum Vitae al solicitantului
 • copie după actul de identitate (cu domiciliul stabil pe raza județului Arad)
 • copie după diploma de studii a ultimei școli absolvite
 • cazier judiciar al solicitantului și al tuturor persoanelor adulte care locuiesc împreună cu acesta
 • adeverință medicală din care să rezulte că nu suferă de boli transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.
 • copie act de proprietate a locuinței sau declarație notarială a proprietarului

În urma depunerii cererii, specialiștii DGASPC Arad vor efectua o o evaluare psihologică, precum și o evaluare socială a persoanei solicitante, care constă în vizite la domiciliul acesteia, discuții cu membrii familiei sale, vecini, prieteni.

Ulterior evaluării, persoanele acceptate vor urma cursuri de formare profesională în vederea obținerii atestatului de asistent maternal profesionist, putând fi angajate numai după obținerea acestui document.

Informații suplimentare pot fi obținute și la telefon: 0257/250325 de luni–joi: 8.00-16.30 și vineri între orele 8.00-14.00, Serviciul Management de Caz pentru Copii–Asistență Maternală.

DGASPC Arad are angajați în prezent 115 asistenți maternali profesioniști, dintre aceștia 20 sunt angajați ca urmare a implementării proiectului ”TEAM UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”.

Read more
Un nou cutremur a avut loc în această dimineață la Zăbrani

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs, luni dimineaţa, la ora locală 6:25, în Crişana, judeţul Arad, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 8 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 22 km est de Arad, 48 km nord-est de Timişoara, 74 km sud-est de Bekescsaba şi 92 km nord de Reşiţa.

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 40 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,7 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Read more
Traseul drumului expres Arad-Oradea se reconfigurează la Chișineu Criș

Traseul drumului expres Arad-Oradea se reconfigurează în zona orașului Chișineu-Criș, datorită ariilor protejate de acolo. Sunt în curs foraje pe noul amplasament, pentru testarea solului, şi a început identificarea proprietarilor de terenuri de pe noul culoar de expropriere. Drumul expres Arad-Oradea va avea poduri peste Crişul Alb şi Crişul Negru. Pentru a scădea impactul construcției asupra habitatelor unor specii protejate, la Chișineu s-a decis mutarea traseului drumului expres şi relocarea nodului rutier.

„Patru dezbateri publice, la Arad şi Chişineu Criş, Oradea și Salonta vor fi organizate la sfârșitul lunii iunie, cu privire la proiectul tehnic al drumului expres Arad – Oradea. Proiectul este în etapa obținerii acordului de mediu și a fost publicat pentru dezbatere publică pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. Acesta a apreciat ca excelentă colaborarea cu partenerii din județul Bihor.

Există șanse ca la sfârşitul lunii iunie să se poată obţine avizul de mediu pentru drumul expres. În acest scenariu, în iulie ar putea fi emise și avizele necesare pentru adoptarea hotărârilor de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi pentru exproprierea terenurilor traversate de drumul expres. Asta înseamnă că organizarea licitației pentru desemnarea constructorilor ar putea începe în această vară. Studiul de fezabilitate a fost aprobat în decembrie 2022, proiectul fiind în prezent în etapa de proiectare.

Proiectul drumului expres Arad – Oradea este unic în România, pentru că presupune asocierea a două Consilii Județean (Arad și Bihor) și două primării (Arad și Oradea), cu Ministerul Transporturilor. Incluzând și drumurile de legătură cu municipiile Arad și Salonta, respectiv racordul la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria, drumul va avea o lungime totală de 138 km. Lucrările vor fi împărţite în trei tronsoane: Arad-Chișineu Criș, Chișineu-Criș-Salonta, Salonta-Oradea. Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 10,71 miliarde lei (2,18 miliarde de euro), inclusiv TVA. Lucrările vor fi finanţate din fonduri europene.

 

Read more
Pecica: întâlnirea anuală a radioamatorilor va avea loc în acest week-end!

La Pecica tradițiile se păstrează, mai ales când e vorba de sărbători. An de an, radioamatorii din zona noastră, dar și din țară și chiar străinătate, se întâlnesc la Pecica la finalul lunii mai.

Credem că este impresionant că s-a ajuns deja la a nouăsprezecea ediție și cu siguranță vor urma multe.  Radioamatorismul, acest sport mai puțin cunoscut, a adus Aradului foarte multe medalii la concursuri naționale și internaționale, iar pecicanii au obținut constant rezultate foarte bune.

Acțiunea organizată de Radioclubul YO2KBB Pecica și Primăria Orașului Pecica, se va desfășura pe parcursul a două zile, vineri 26 și sâmbătă 27 mai, iar programul îl puteți vedea în afișul atașat acestui articol. Nu va lipsi tradiționalul gulaș preparat la fața locului și expoziția de aparatură specifică. De asemenea, talciocul va fi un punct foarte important al întâlnirii, unde radioamatorii vor putea vinde, cumpăra sau face schimb de piese, aparatură și creații tehnice proprii.

Cu siguranță participanții deveniți prieteni pe calea undelor și evident în viața reală, se vor despărți cu greu la final. Și la cum îi cunoaștem pe radioamatorii pecicani, cu siguranță se vor pregăti cum se cuvine și pentru ediția a douăzecea.

Așadar, nu uitați, în acest week-end, un drum la Pecica vă poate aduce descoperirea unui sport care oferă satisfacții mai puțin obișnuite în era rețelelor de socializare.

Read more