News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Ce este și cum se realizează procedura de detartraj Ce este și cum se realizează procedura de detartraj
Please follow and like us:
Pin Share

Detartrajul reprezintă o procedură de curățare a depunerilor acumulate pe suprafața dinților și sub gingii. Această procedură este importantă pentru menținerea sănătății orale și prevenirea unor probleme mai grave, cum ar fi cariile sau boala parodontală.

Care sunt etapele procedurii de detartraj

Detartrajul se realizează în cabinetul dentar de către un medic sau un asistent medical specializat. Procedura începe cu o evaluare a stării dinților pacientului și o examinare a depunerilor existente. În funcție de gradul de acumulare a plăcii bacteriene și tartrului, medicul dentist poate decide să folosească instrumente manuale sau cu ultrasunete pentru îndepărtarea acestora.

Cu instrumentele manuale, a căror formă și dimensiune variază în funcție de poziția dinților și de cantitatea de  tartru existentă, se răzuiesc depunerile de pe dantură și de sub gingii.

Instrumentele cu ultrasunete generează vibrații sonice, care au rolul de a dezintegra tartrului. Acestea sunt mai eficiente decât instrumentele manuale, iar utilizarea lor reduce timpul necesar pentru a realiza detartrajul.

Dacă pacientul simte disconfort sau durere în timpul tratamentului, medicul dentist poate decide să administreze o anestezie locală, pentru a atenua senzația neplăcută.

După îndepărtarea depunerilor dentare, medicul poate folosi o serie de instrumente pentru a îndepărta toate reziduurile. Procesul se încheie printr-un periaj profesional și o aplicare de fluor, pentru a proteja dinții împotriva cariilor.

Este important de menționat că procedura de detartraj poate dura între 30 de minute și o oră, în funcție de gradul de acumulare al depunerilor dentare.

După detartraj, pacientul poate simți o sensibilitate temporară la nivelul dinților și al gingiilor, însă aceasta ar trebui să dispară în câteva zile. Este important să se evite consumul de alimente și băuturi reci sau fierbinți timp de câteva ore după detartraj și să se urmeze recomandările medicului dentist privind periajul dinților și utilizarea aței dentare, pentru a preveni acumularea de tartru.

Ce probleme poate elimina detartrajul

Detartrajul face parte dintre tratamentele dintr-un cabinet stomatologic in Arad și poate ajuta la eliminarea unei serii de probleme dentare și gingivale, printre care se numără:

  • placa bacteriană, care poate duce la inflamații gingivale și carii
  • tartrul, care poate să cauzeze gingivită și parodontită
  • halena, în condițiile în care depunerile dentare sunt o cauză frecventă a respirației urât mirositoare
  • sensibilitatea dentară, pentru că depunerile dentare pot cauza o astfel de problemă.

Costurile pentru procedura de detartraj la noi în țară variază în funcție de cabinetul dentar și de orașul în care acesta se află. În general, costul mediu pentru un detartraj este cuprins între 100 și 300 de lei, în funcție de complexitatea cazului și de numărul de dinți care necesită detartraj. Costul poate să fie influențat și de utilizarea instrumentelor cu ultrasunete, care sunt mai scumpe decât cele manuale. Accesând site-uri specializate, putem afla cu exactitate pretul unui detartraj in Arad.

Este important să menționăm că detartrajul poate fi inclus în pachetele de servicii stomatologice oferite de asigurările medicale private sau de furnizorii din cadrul sistemului public de sănătate.

Cum să previi acumularea de tartru

Câteva gesturi simple te pot ajuta la prevenirea formării tartrului:

  • Folosește ața dentară zilnic, pentru a curăța acele spații care sunt mai greu accesibile cu periuța de dinți
  • Periază dinții de minimum două ori pe zi, măcar dimineața și seara, cel puțin două minute
  • Dacă nu îți poți peria dinții imediat după masă, mestecă gumă fără zahăr
  • Redu consumul de băuturi și alimente bogate în zahăr și amidon

Este recomandat ca detartrajul să fie efectuat regulat, o dată pe an sau potrivit recomandărilor medicului, pentru menținerea dinților într-o stare bună de sănătate și pentru prevenirea unor probleme mai grave.

Sursa foto: Freepik

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *