News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Cum alegem un fierastrau circular? Cum alegem un fierastrau circular?

Cum alegem un fierastrau circular?

Utile 22 februarie 2021 admin 0

Please follow and like us:
Pin Share

Fierastraul circular este o unealta foarte versatila, daca mai e si de calitate, treaba e pe jumatate facuta. Dar nu e chiar asa simplu, nu? Cu atatea modele e foarte greu sa te hotarasti, asa ca hai sa le luam pe rand, ca sa stii ce face fiecare tip de fierastrau in parte (care foloseste lama de taiere circulara).

  • cel mai cunoscut este fierastraul circular de mana, este cel mai versatil si cel mai compact. Este important ca talpa sa se poate regla la diferite unghiuri pentru reglaje cat mai precise. In general, diametrul exterior al discului se situeaza intre 85 mm si 235 mm, iar cateva modele vin livrate si in cutie de transport din plastic.
  • fierastraul circular stationar, cunoscut si sub denumirea de circular unghiular, face cam acelasi lucru ca un circular de mana, doar ca la adancimi de taiere mult mai mari si mai precise in acelasi timp. Este montat pe un banc de lucru pentru ca are nevoie de stabilitate, avand in vedere greutatea si puterea dezvoltata. In cazul acestor fierastraie diametrul exterior al panzei porneste de la 190 mm si ajunge pana la 315 mm.
  • fierastraul circular de masa este extrem de util atunci cand trebuie sa tai/despici bucati mari din lemn. Diametrul exterior al panzei poate ajunge si chiar depasi in unele cazuri 450 mm, insa, chiar daca se asemana cu cele stationare in privinta greutatii si a diametrului panzei, nu sunt la fel de precise.

E important sa stii ca adancimea de taiere a unui fierastrau circular poate fi setata la 45 grade (pentru taieri inclinate) si la 90 grade (pentru taieri drepte). Cel mai bine este sa alegi un fierastrau circular cu o adancime de taiere mai mare decat crezi ca ai nevoie ca sa fii sigur ca poti sa iti duci treaba la bun sfarsit.

Printre cele mai importante caracteristici tehnice ale unui fierastrau circular se numara: brandul, bugetul si clasa de utilizare e bine sa le iei ca pe un intreg (il folosesti constat sau din cand in cand?), puterea si diametrul panzei de taiere (un diametru exterior la discului inseamna o putere mai mare a motorului), frana electrica (element de siguranta esential), ghidaj paralel pentru taiere (pentru taieri precise la o anumite grosime/latime), led integrat, turatie constanta si reglabila, picioare de sustinere (in cazul circularelor de masa) etc

La fel de important, daca un chiar mai important, este panza folosita. Principalele caracteristici ale unei panze sunt: diametrul exterior si diametrul interior, grosimea panzei, numarul dintilor (cu cat panza are mai multi dinti cu atat o sa taie mai fin, dar avansul de taiere este mai mic) si, bineinteles, de materialul pe care se poate folosi. Panza circular se clasifica astfel, in functie de domeniul de utilizare:

  • materiale lemnoase: lemn moale, lemn tare, grinzi din lemn;
  • materiale compozite: PAL (crud), placi acustice/usoare, materiale stratificate, material ecu fibre, MDF, parchet laminat;
  • materiale vechi: materiale plastice, rasisini epoxidice, materiale neferoase, aluminiu, alama, cupru.

Ca si in cazul oricarei scule electrice, garantia standard pentru fierastraie este de 24 luni pentru persoane fizice si de 12 luni pentru persoane juridice.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *