Inima îți bate tare, palmele îți transpiră, ai amețeli și simți că rămâi fără aer. Aceasta este anxietatea, răspunsul natural al corpului la stres.
Situațiile în care se pot declanșa aceste simptome sunt diferite: prima zi la un nou loc de muncă, întâlnirea cu familia partenerului de viață sau o prezentare pe care trebuie să o ții în fața multor oameni. Chiar dacă factorii declanșatori pot fi diferiți, identificarea lor este esențială pentru a face față și pentru a gestiona atacurile de anxietate.
Însă, nu este un proces simplu să descoperi care sunt adevăratele motive pentru care corpul reacționează atât de puternic. Poate dura ceva timp și vei avea nevoie de multă auto-reflecție. Totuși, există lucruri pe care le poți face pentru a te calma sau pentru a te liniști, preluând controlul asupra emoțiilor în aceste situații.
Iată 5 modalități eficiente de a calma anxietatea!
Dacă anxietatea este sporadică și îți împiedică concentrarea sau executarea unor sarcini, există câteva remedii naturale rapide, care te pot ajuta să preiei controlul emoțiilor.
Dacă anxietatea se concentrează în jurul unei situații, cum ar fi îngrijorarea cu privire la un eveniment viitor, este posibil să observi că simptomele sunt de scurtă durată și, de obicei, dispar după ce evenimentul anticipat are loc.
- Fii atent la gândurile tale
Gândurile negative pot prinde rădăcini în mintea ta și pot distorsiona gravitatea situației. O modalitate este să îți provoci temerile, să le pui la îndoială și să te întrebi dacă sunt adevărate. Poți descoperi că lucrurile nu sunt atât de grave și poți prelua din nou controlul emoțiilor tale.
- Practică respirația profundă concentrată
Încearcă să respiri timp de 4 secunde și să expiri timp de 4 secunde, pentru 5 minute. În acest fel, vei încetini ritmul cardiac, ceea ce ar trebui să te ajute să te liniștești.
- Utilizează aromaterapia
Fie că sunt sub formă de ulei, tămâie sau lumânări, parfumurile de lavandă, mușețel sau lemn de santal pot fi foarte liniștitoare. Se spune că aromaterapia ajută la activarea anumitor receptori din creier, ce relaxează și minimizează în acest fel anxietatea. Alături de un ceai călduț de tei, vei reuși să treci cu bine peste această perioadă.
- Citește o carte de spiritualitate
Uneori, cel mai bun mod de a opri gândurile negative este să îți concentrezi atenția pe altă activitate, cum ar fi cititul. Un exemplu excelent este opera Conversații cu Dumnezeu, ce îți va oferi o altă perspectivă despre ceea ce este cu adevărat important în viață.
- Ieși la plimbare sau practică Yoga
Atunci când te concentrezi asupra corpului și nu asupra minții, anxietatea poate dispărea. Practicarea unui sport lejer timp de câteva minute poate avea efecte extraordinare asupra anxietății.
Aceste trucuri de relaxare sunt deosebit de utile pentru cei care au momente de anxietate temporară sau legată de anumite evenimente. Sunt și situații în care oamenii pot suferi de anxietate generală, când simptomele sunt mult mai puternice și de lungă durată. Dacă te regăsești printre aceștia, este bine să mergi la un consult de specialitate, pentru a primi un tratament adecvat, pentru că metodele de gestionare rapidă nu vor fi suficiente.
În concluzie, anxietatea este o teamă, fie că ești conștient sau nu de motivul ei și, în anumite situații, este o reacție normală, trecătoare. Dacă starea se prelungește, este recurentă, iar simptomele devin apăsătoare, este important să cauți sprijin, pentru că, de multe ori, un dezechilibru chimic sau hormonal stă la baza acestor stări. Ai încredere în medicină, pentru că a evoluat foarte mult, iar tratamentele de scurtă durată sunt acum extrem de eficiente!
Sursa foto: shutterstock.com
No comments so far.
Be first to leave comment below.