Menopauza este o stare fireasca care vine odata cu inaintarea in varsta si se manifesta atunci cand o femeie nu a mai avut ciclu menstrual pe o perioada de 12 luni consecutive, fara a fi insarcinata sau bolnava.
Ma indrept spre menopauza?
Schimbarile apar in corpul unei femei cu cateva luni sau chiar ani inainte de a intra in menopauza. Este foarte probabil sa apara cicluri menstruale neregulate, bufeuri, transpiratii nocturne abundente, schimbari bruste de dispozitie. Aceasta este perioada de tranzitie si se numeste premenopauza sau perimenopauza.
In aceasta perioada poate fi greu de prezis cand sau daca va putea veni urmatoarea menstruatie. Din cauza faptului ca ovulatia devine neregulata in aceasta perioada, fertilitatea scade, conceptia fiind totusi posibila.
Simptome menopauza
Simptomele de menopauza variaza foarte mult de la femeie la femeie, iar unele femei nu au deloc simptome.
Modificarile care se pot remarca si pe care le resimt in general toate femeile sunt:
- Ciclu menstrual neregulat
Acesta este semnul clasic de instalare a menopauzei. Este mai dificil de aproximat cat va dura ciclul menstrual sau daca fluxul acestuia va fi abundent sau nu.
- Bufeuri si transpiratii nocturne
Bufeurile sunt senzatii bruste de caldura cu transpiratie si apar fara nici un motiv aparent. Pot dura intre 5 si 10 minute, se resimt in zona capului, a gatului sau a pieptului, intensitatea lor fiind diferita de la o femeie la alta.
- Probleme cu somnul
Insomniile pot avea mai multe cauze, dar daca nu ai de obicei probleme cu somnul, pot fi un semn.
- Tulburari de dispozitie
Multe lucruri pot afecta starea de spirit si pot determina tulburari de dispozitie la femei, iar aici se incadreaza si schimbarile hormonale cauzate de menopauza.
- Probleme cu memoria
Problemele de memorie in timpul varstei medii sunt comune intr-o forma usoara. Acestea pot fi legate nu numai de menopauza, ci si de stres sau alte cauze. Totusi, daca experimentezi probleme mai deosebite legate de memorie si concentrare, se recomanda sa iei legatura cu medicul tau.
- Scaderea apetitului sexual
Unele femei intrate in menopauza spun ca sunt mai putin interesate de sex. Exista, insa, femei aflate la menopauza care marturisesc ca se simt eliberate de povara sarcinii nedorite si, prin urmare, mult mai libere sa se exprime si sa isi experimenteze latura sexuala.
Pentru depistarea instalarii menopauzei se foloseste ca indicator nivelul de concentratie a hormonului foliculostimulant (FSH) in urina. Exista in acest sens o serie de teste care se elibereaza fara prescriptie medicala si sunt usor de folosit, in intimitate, acasa.
No comments so far.
Be first to leave comment below.