News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Membrii Grupului Partidului Popular European (PPE) din cadrul Comisiei COTER -Comitetului Regiunilor și Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European au organizat miercuri, 21 septembrie, o dezbatere privind viitorul politicii de coeziune și măsura în care aceasta va face față provocărilor cu care se vor confrunta regiunile europene.

Dezbaterea a avut ca scop determinarea factorilor ce vor avea un impact major asupra politicii de coeziune și a reunit experți în domeniu: Luc van den Brande, fostul președinte al Comitetul Regiunilor și consilierul comisarului Johannes Hahn, Elzbieta Bienkowka- Ministrul Dezvoltării Regionale din Polonia, Michael Scnneider- Președinteșle Grupului Partidului Popular European din Comitetului Regiunilor, Reimer Boge- Raportor din partea Grupului PPE pentru Raportul privind Cadrul financiar multianual, Lambert van Nistelrooij- coordonatorul Comisiei REGI a Parlamentului European, Danuta Hubner- Președinta Comisiei REGI.

În cadrul reuniunii, europarlamentarul Iosif Matula a inițiat un schimb de opinii cu aceștia privind situația absorbției fondurilor europene în România și măsurile luate de coaliția de guvernare în acest sens.

„Până în anul 2009 mi-am desfășurat activitatea în administrația publică locală. Un aspect pe care doresc să îl menționez este acela că, atunci când utilizam frecvent fondurile de preaderare și aveam ca exemple de bună practică în ceea ce privește absorbția fondurilor europene state precu Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda. Astăzi, pe fondul crizei, cunoaștem cu toții situația cu care se confruntă aceste state. Și România se confruntă cu probeleme, motiv pentru care guvernul a luat un pachet de măsuri, culminând cu înființarea Ministerului Afacerilor Europene. Desigur, ne așteaptă pași importanți în continuare și, de aceea, doresc să vă întreb ce greșeli trebuie să evite România și în ce direcție ar trebui să fie canalizate eforturile în vederea eficientizării utilizării fondurilor comunitare?”

Ministrul dezvoltării regionale din Polonia s-a arătat interesat de măsurile luate de autoritățile din România, însă a subliniat importanța strategiei naționale privind dezvoltarea regională în România, în conformitate cu specificitățile fiecărei regiuni.

Experții au arătat că eforturile României trebuie concentrate și în direcția responsabilizării tuturor nivelurilor guvernanței europene, astfel încât nicio regiune să nu rămână nevalorificată.

Instituirea unui pact teritorial între Comisia Europeană, statele membre și regiuni în vederea eficientizării absorbției, instituirea unui cadru care să reducă povara administrativă, dar și implicarea cetățenilor sunt doar câteva dintre recomandările ministrului polonez pentru o mai bună absorbție a fondurilor în România.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *