News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Doar puţin peste 70 de agenţi economici au primit undă verde de la Fisc pentru pentru amânarea la plată a obligaţiilor bugetare. Conform datelor oferite de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Arad, până la data de 31 mai 74 de agenţi economici (cu şase în plus faţă de luna aprilie) au primit aviz favorabil în vederea amânării la plată a obligaţiilor bugetare. Fiscul a acceptat să amâne plata unor obligaţii fiscale în valoare de peste 83 de milioane de lei.
Se pare că motivul pentru care firmele nu se înghesuie să solicite amânarea la plată îl reprezintă condiţiile (în special garanţiile bancare) pe care trebuie să le îndeplinească pentru a-şi putea amâna datoriile. La sfârşitul lunii aprilie peste 2.600 de agenţi economici arădeni se aflau în executare silită, având de plătit statului 144, 6 milioane de lei. Până la data de 30 aprilie, 68 de agenţi economici primseră aviz favorabil pentru amânarea la plată a obligaţiilor bugetare iar alte câteva zeci de firme au fost refuzate pentru că nu îndeplineau condiţiile necesare prevăzute de lege.
Actualele prevederi privind amânarea la plată a obligaţiilor fiscale au fost legiferate în contextul crizei economico-financiare din România, care a afectat mediul de afaceri, generând diminuarea lichidităţilor operatorilor economici, creşterea ratei şomajului, precum şi creşterea riscului privind imposibilitatea asigurării nivelului de lichidităţi necesare operatorilor economici în vederea derulării activităţii curente.
Pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se acordă înlesniri sub forma amânării la plată. Amânarea la plată se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. În cerere contribuabilii vor indica perioada pentru care se solicită amânarea la plată, care nu poate fi mai mare de 6 luni.
Cererea se depune la organul fiscal competent şi se soluţionează de acesta, prin decizie, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii. În termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată, contribuabilii vor constitui garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asigurătorii.
Amânările la plată îşi pierd valabilitatea în cazul în care contribuabilii nu îşi achită, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată.
Amânarea la plată se acordă unui contribuabil o singură dată într-un an calendaristic. Nivelul dobânzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plată. Cererile de amânare la plată a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate se pot depune până la data de 30 iunie 2010. (news-ar)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *