News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poştale Crocodili Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poştale Crocodili
Please follow and like us:
Pin Share
Romfilatelia continuă seria emisiunilor dedicate Faunei, foarte apreciate de colecţionari, cu o tematică în premieră în filatelia românească şi introduce în circulaţie joi, 19 noiembrie a. c., emisiunea de mărci poştale Crocodili.

Animalele pe care le numim în mod obişnuit crocodili sunt reptile prădătoare, semiacvatice, aparţinând unui grup numit Ordinul Crocodilia sau crocodilieni. Grupul cuprinde 26 de specii actuale, răspândite în principal în regiunile tropicale din Asia, Africa, Australia, America de Nord, America Centrală şi de Sud.

Pe primul timbru al emisiunii, cu valoarea nominală de 2,20 lei, este reprezentat aligatorul american (Alligator mississippiensis). Această specie trăieşte în America de Nord, din sud-estul Statelor Unite până în Mexic. Adulţii au spinarea măslinie, cafenie sau neagră şi abdomenul gălbui, în timp ce puii sunt negri cu benzi galbene. Masculii ating lungimi de 3,5-4,5 m, femelele au 2,5-3 m. Adulţii sunt oportunişti, consumând peşti, amfibieni, reptile, păsări, mamifere şi, în unele cazuri, chiar şi fructe; puii se hrănesc predominant cu nevertebrate în primele stadii de viaţă. Aceste reptile au un rol important în ecosisteme: îndepărtând mâlul şi vegetaţia, creează adâncituri care rămân pline cu apă chiar în perioadele secetoase şi devin locuri de refugiu pentru animale acvatice şi locuri de adăpat şi hrănire pentru animalele terestre; de asemenea, aligatorii sunt consideraţi indicatori ai calităţii mediului, fiind sensibili la schimbări hidrologice, de salinitate şi de productivitate a ecosistemelor.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei este ilustrat caimanul (Caiman yacare). Această specie este răspândită în America de Sud, unde este endemică pentru Brazilia, Paraguay, Argentina şi Bolivia. Are culoarea brună cu pete mai închise. Masculii ating 2-3 metri lungime, în timp ce femelele sunt mult mai mici, ajungând la doar 1,4 metri. Se hrăneşte în principal cu animale acvatice (peşti, melci de apă) şi, ocazional, şi cu vertebrate terestre, inclusiv şerpi. În secolul XX, aceşti caimani au fost vânaţi intensiv pentru pielea lor, folosită în marochinăria de lux, iar populaţiile s-au redus drastic. Începând cu 1992, vânarea speciei a fost interzisă de Brazilia, ceea ce a condus la o redresare a populaţiilor, estimările arătând un număr de peste 10 milioane de exemplare doar în regiunea Pantanal.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este reprezentat gavialul (Gavialis gangeticus). Este o specie rară, protejată, care trăieşte în câteva râuri din India şi Nepal. Adulţii au o culoare măslinie, puii au un colorit de camuflaj, cu pete şi dungi. Femelele adulte au 2,5-4,5 metri lungime, masculii ating 3-6 metri, fiind printre cei mai lungi crocodilieni actuali. Această specie se hrăneşte predominant cu peşti, botul foarte lung şi îngust, cu peste 100 de dinţi, fiind o adaptare la acest tip de pradă. Masculii adulţi au, la capătul botului, o umflătură cu ajutorul căreia produc, în perioada împerecherii, un sunet şuierător. Gavialul a fost larg răspândit pe subcontinentul indian, dar populaţiile şi arealul acestei specii s-au restrâns drastic începând din anii 1940. Declinul are multiple cauze: omorârea intenţionată de către pescari, vânarea (pentru piele, trofee şi şamanism), colectarea ouălor pentru consum, devierea cursurilor de apă, transformarea zonelor riverane în terenuri agricole, scăderea populaţiilor de peşti ca urmare a pescuitului excesiv ş.a.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei este ilustrat crocodilul cubanez (Crocodylus rhombifer). Specia este endemică pentru Cuba. Este un animal de talie medie, atingând o lungime medie de 2-2,5 m (masculii ajungând uneori până la 3,5 m) şi greutatea de 70-80 kg. Adulţii se hrănesc cu peşti, ţestoase şi mamifere mici; puii consumă nevertebrate şi peşti mici. Este considerat cel mai inteligent dintre crocodilii actuali şi studiile arată că indivizii se pot coordona în grupuri pentru a vâna prăzi mult mai mari. Este o specie critic periclitată, datorită vânării excesive, precum şi arealului şi habitatului restrâns. Arealul istoric al speciei cuprindea întreg arhipelagul Caraibe, în timp ce în prezent această reptilă mai supravieţuieşte doar în câteva locuri din Cuba.

Pe plicul „prima zi” este ilustrat crocodilul de Nil (Crocodylus niloticus). Crocodilul de Nil este o specie de mari dimensiuni, răspândită în Africa sub-sahariană, unde a fost semnalată în peste 25 de ţări. Este una dintre cele mai mari reptile din lume. Masculii adulţi ating lungimi de 3,5-5 metri şi greutăţi de până la 750 kg, dar au fost capturate şi exemplare care depăşeau 6 m în lungime şi o tonă greutate. Este un prădător agresiv şi agil, care atacă o gamă largă de prăzi de diferite dimensiuni: peşti, reptile, păsări, mamifere, inclusiv mamifere mari cum sunt antilopele, bivolii africani, zebrele şi chiar oamenii. Prin excelenţă, crocodilul de Nil este un prădător de ambuscadă şi poate sta la pândă ore întregi, aşteptând momentul potrivit pentru a ataca. Indivizii speciei sunt sociali şi există o ierarhie bine stabilită în cadrul grupurilor, determinată de dimensiune: masculii cei mai mari sunt în topul ierarhiei şi au acces primii la pradă şi la locurile cele mai bune de însorit. În prezent, specia nu prezintă un risc iminent de dispariţie şi se estimează că populaţiile sălbatice cuprind până la jumătate de milion de indivizi.

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale „Crocodili” va fi disponibilă începând de joi, 19 noiembrie 2020, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul „prima zi”, coala de 30 timbre şi minicoala de 5 timbre + tete-beche + 1 vinietă.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *