News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

3 motive să folosești numai zahăr bio 3 motive să folosești numai zahăr bio
Please follow and like us:
Pin Share

Pentru a fi certificat ca bio sau organic, zahărul trebuie să fie obținut prin rafinare naturală din trestie de zahăr, sfleclă de zahăr sau alte surse care au crescut fără îngrășăminte chimice. Certificarea BIO este dată doar acelor produse care îndeplinesc de asemenea o lungă listă de standarde în ceea ce privește extracția, prelucrarea și stocarea. Există oare diferențe între zahărul alb obișnuit și cel obținut din surse organice sau este doar o etichetare comercială?

Zahărul bio este superior celui obișnuit.

Este bine să cunoaștem, pentru început, câteva diferențe între zahărul bio – da, chiar și zahărul poate fi bio – și cel cel poate fi găsit în mod uzual în magazine, pentru a înțelege dacă beneficiile consumului exclusiv de zahăr bio sunt reale.

Zahărul bio provine din plante care au fost cultivate și crescute fără a se apela la pesticide sau îngrășăminte chimice. Mai mult decât atât, prelucrarea zahărului alb non-bio implică îndepărtarea chimică, în mai multe etape, a oricăror impurități prin utilizarea mai multor substanțe între care dioxidul de sulfur, acidul fosforic și hidroxidul de calciu; zahărul bio este extras prin metode naturale din sucul provenit de la trestia de zahăr, sfecla de zahăr, nuca de cocos sau alte plante similare.

În mod uzual, zahărul bio se găsește sub forma unor cristale brune sau gălbui tocmai datorită lipsei unei prelucrări excesive și utilizării în procesul de prelucrare a aditivilor chimici.

Zahărul bio este obținut din surse 100% naturale.

Primul și cel mai important motiv pentru care doar zahărul bio ar trebui să fie parte din dieta fiecăruia dintre noi este lipsa compușilor chimici, atât din plantele care sunt sursa zahărului, cât și din produsul în sine, pentru că nu este extras prin procesele chimice clasice. Tocmai fiindcă este natural, zahărul bio – brun sau brut, cum mai este cunoscut – păstrează o aromă anume, o savoare a cărei notă distinctă nu poate fi trecută cu vedere. La polul diametral opus, zahărul alb obișnuit este neutru din punct de vedere al aromei sau gustul, păstrând exclusiv gustul dulce caracteristic.

Datorită metodelor de prelucrare naturală și lipsei aditivilor alimentari, zahărul bio păstrează o serie de nutrienți, precum potasiul, calciul sau sodiul, dar și vitamine din complexul B – în special B4 și B9 – și aminoacizi ca betaina.

Oferă sortimente bio interesante.

Zahărul obținut din nectar de flori de cocos este considerat de mulți a fi cel mai sănătos și mai gustos zahăr din lume, fiind obținut prin prelucrarea termică a sevei dulci din florile de cocos până la evaporarea unui procent însemnat din apa conținută. Este bogat în minerale precum magneziul, potasiul sau zincul și vitamine. De remarcat este și indicele glicemic mai mic cu 50% față de zahărul obișnuit dar și conținutul de inulina care contribuie la o absorbție mai lentă a glucozei în sânge și are acțiune probiotică.

Xylitolul este un îndulcitor natural obținut din surse multiple, în special din porumb și scoarța de mesteacăn finlandez dar și din diferite ciuperci și cereale. Are o putere de îndulcire similară cu a zahărului, cu o structură similară cu cea a zahărului dar cu circa 35% mai puține calorii. Este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase alternative la zahărul alb pentru că are un indice glicemic scăzut, un conținut redus de calorii are rol antibacterian și efect laxativ natural.

Siropul de agave este o alternativă cu 50% mai dulce decât zahărul, cu un indice glicemic de 27 – adică sub o treime din cel al zahărului – și o structură asemănătoare mierii. Are un gust neutru, deci poate fi folosit cu succes ca înlocuitor al zahărului în orice preparat.

În condițiile în care tot mai mulți înțeleg că zahărul alb este unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății, alternativele cu efecte benefice asupra organismului uman se impun ca singurele alegeri pe care un om rațional le poate face pentru sine și cei dragi.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *