News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a lansat cea mai vastă campanie de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C, desfăşurată la nivel naţional

 Alianţa Pacienţilor Cronici din România a lansat cea mai vastă campanie de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C. Desfăşurată la nivel naţional, acţiunea este organizată de Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR) împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, cu susţinerea laboratoarelor Bioclinica, Radio România şi Roche România. Campania se va desfăşura sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”

50.000 de teste gratuite de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Bucureşti şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din toată ţara.

Lista acestor laboratoare este disponibilă pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Cezar Irimia, preşedintele APCR, argumentează necesitatea acestei campanii: „Este foarte important să vorbim despre hepatita C, pentru că România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii 1, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.2 La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă. 1”.

“Ce ne face sa trecem acum la testarea pentru HCV? Raspunsul este foarte simplu: AZI avem alternativa vindecarii in cazul acestei infectii si, ca atare, si sansa prevenirii cirozei hepatice si cancerului hepatic produse de acest virus. Această campanie are ca scop depistarea precoce a infecției cu virusul hepatitei C, având in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinţe, este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme şi să tratăm corect si la timp hepatita cronică C”, spune prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

„Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a mai adaugat Adrian Streinu-Cercel.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *