

Construirea unei case este un proiect cât se poate de mare, costisitor și care îți poate bloca enorm de multe resurse și timp dacă nu este efectuat așa cum trebuie. De aceea, planificarea corectă este esențială pentru a evita greșelile costisitoare și pentru a te asigura că rezultatul final corespunde așteptărilor tale.
Așadar, avem 7 pași pentru tine pe care trebuie să îi urmezi pentru a planifica eficient o construcție rezidențială, indiferent dacă este pentru prima dată când faci acest lucru sau ai mai trecut prin acest proces până acum.
1. Definește foarte clar nevoile și bugetul
În funcție de buget, trebuie să decizi ce fel de casă ți se potrivește. Răspunde la următoarele întrebări înainte de a lua orice fel de decizie.
- Câte camere sunt necesare pentru toți membrii familiei?
- Ai nevoie de garaj, subsol sau o cameră separată pentru lucru?
- Ai deja locul unde dorești să construiești?
- Care sunt tipurile de case și suprafața la care te încadrezi cu bugetul tău?
2. Alege terenul potrivit
Dacă răspunsul tău la a treia întrebare a fost negativ, ține cont de faptul că terenul trebuie să fie racordat la apă, electricitate, gaz și canalizare. Caza trebuie construită în funcție de soare, iar tipul de sol și nivelul pânzei freatice sunt și ele factori ce trebuie verificați.
3. Obține avizele și autorizații
Fără documentația legală necesară, nu vei putea nici măcar începe construcția. Iar ca prim pas, asigură-te că obții un certificat de urbanism, un proiect tehnic complet, avizele de la furnizorii de utilități și o autorizație de construire care este eliberată de primărie.
4. Colaborează cu specialiști
Întreg proiectul se va derula mult mai eficient și organic dacă în loc să lucrezi alături de un “meseriaș” amator, vei apela la o echipă de experți și specialiști. Doar proiectează în viitor și dă-ți seama care sunt diferențele dintr-o echipă care are nevoie de 72 de ore pentru o tencuială și una care folosește o pompa de tencuit și are nevoie doar de 8 ore.
Același lucru se aplică și pentru șeful de șantier sau persoana pe care o faci responsabilă pentru buna desfășurare a proiectului. Dacă știe să facă diferența dintre o masina de legat fier și a realiza legăturile din fier beton manual, probabil ai în fața ta un om de încredere.
5. Alegerea constructorului și semnarea contractului
Nu doar specializarea trebuie să fie semnul convingător al constructorului, ci și modul în care gestionează partea de business a colaborării. Solicită-i portofolii, verifică lucrările anterioare, stabilește termene de execuție, etape de plată și garanții pentr lucrări. În același timp, aplică și penalizări pentru eventuale întârzieri.
6. Monitorizarea etapelor
Șantierul propriei case nu se va duce la bun sfârșit cu tine fiind absent. Fii prezent, pune întrebări și fii chiar propriul diriginte de șantier. Asigură-te ca sunt folosite materialele indicate în proiect, că sunt respectați termenii și că fundația este turnată corect, izolația este efectuată corect și că armătura se prezintă impecabil.
7. Recepția proiectului
Când proiectul este finalizat complet, trebuie să faci o recepție finală alături de constructor și diriginte. Este foarte important să te asiguri că totul este realizat conform proiectului, că au fost remediate greșelile și erorile, dar și că ai toate documentele necesare pentru intabulare.
Concluzie
Planificarea atentă a unei construcții rezidențiale este cheia unui proiect reușit. De la alegerea terenului și stabilirea bugetului, până la recepția finală, fiecare etapă trebuie tratată cu seriozitate. Cu o echipă de profesioniști și un plan bine pus la punct, poți construi casa visurilor tale, fără stres și fără surprize neplăcute.
No comments so far.
Be first to leave comment below.