Romanii – un popor lipit cu superglue de glia stramoseasca si in razboi permanent cu chiriile
Spre deosebire de vecinii nostri europeni, mai mult sau mai putin indepartati, ne putem mandri cu mai multe titluri de proprietate decat o pot face nemtii, italienii sau suedezii. Nu conteaza ca avem o suta de hectare de padure de conifere, un petec de pamant la marginea orasului sau vreun apartament mostenit si gata de inchiriat, suntem in continuare avizi dupa titluri de proprietate, menite sa ridice ziua de mers la cadastru la rang de sarbatoare si sa contribuie substantial la umplerea buzunarului.
Romanii fug de chirii, nu ne putem lauda cu prea multa mobilitate, chiar si celebrele emigrari in tarile mediteraneene au atras imprumuturi la banci pentru intrarea in proprietate a unei case. Cum ai putea trai fara sa primesti facturile pe numele tau? Nu conteaza cate datorii strangi, cu cata abnegatie va trebui sa iti tratezi locul de munca de frica sa nu il pierzi – toate acestea pentru a fi sigur ca iti vei pastra titlul de proprietate. Intr-o asemenea situatie, parlamentarii nu puteau omite modificarea unor aspecte ce tin de dreptul de proprietate, un drept atat de venerat in comunitatea romaneasca.
Cand te gandesti la termenul de imobil, in sens general, acesta poate cuprinde tot ceea ce tine de elemente ale naturii, precum terenuri, izvoare, plantatii prinse in radacini, o casa de vacanta pe Litoral sau un bloc din centrul Capitalei. Noile reglementari cu privire la sensul pe care il poate lua acest termen spun ca proprietarul care detine mai multe parcele alaturate ce au un numar cadastral unic se poate mandri cu un imobil special, in acceptiunea noului Cod Civil, iar dreptul de proprietate se extinde si asupra subsolului sau a spatiului de deasupra terenului.
Promit sa-ti vand, promite ca vei cumpara!
Legamantul dintre vanzator si cumparator este validat de redactarea unui antecontract care ajuta ambele parti sa-si vada bunul vandut, respectiv cumparat. Preferintele inscrise in antecontract sunt variate, cum s-ar spune “gusturile nu se discuta”, mai ales cand vine vorba de alegerea casei mult visate. Promisiunea de vanzare-cumparare, optiune sau rezervare, sunt diverse modalitati prin care te poti asigura ca nu vei pierde ocazia de a-ti vinde sau achizitiona bunul dorit. Atentie, nu poti actiona in instanta un cumparator care a semnat un contract de optiune, acesta nu intra in prevederile legii, nefiind vorba de niciun fel de tradare sau nerespectare a legamantului sfant dintre vanzator si cumparator.
Cartea funciara este oglinda imobilului
Gratie noului Cod Civil, cand vine vorba de tranzactionarea imobilelor, generale sau speciale, cele mai multe nereguli sunt sesizate in celebrele carti funciare, cu cele trei capitole aferente: capitolul destinat prezentarii averii, cel de proprietate si cel de sarcini. La capitolul “sarcini” intra cele mai urate personaje ale povestii, cum ar fi litigiile, ipotecile sau servitutile. Cum nu totul e de vanzare, nu poti inscrie la rubrica de vanzari in ziarul local dreptul la uz, la habitatie a sotului supravietuitor sau la pensie.
Avansul si arvuna nu-s totuna
Multe antecontracte se soldeaza cu pierderi substantiale de bani sau garantii din cauza nespecificarii daca este folosit avansul sau arvuna. Cu totii suntem obisnuiti sa platim in avans, fie pentru o masina, casa sau orice alt bun pe care dorim sa-l achizitionam, acesta fiind un prim pas in achitarea obligatiilor de plata. In cazul arvunei, lucrurile stau diferit, in sensul ca ea vine ca o promisiune si o garantare a angajamentului, dar care permite retragerea consimtamantului dat la incheierea contractului.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Marius Flacau, alaturi de invitatul sau, avocat Mario Ianculescu, ofera informatii interesante legate de dreptul de proprietate.
No comments so far.
Be first to leave comment below.