News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Am făcut o listă cu cele mai interesante locuri de vizitat, în timpul unui sejur în Maramureș Am făcut o listă cu cele mai interesante locuri de vizitat, în timpul unui sejur în Maramureș
Please follow and like us:
Pin Share

Maramureș este una dintre regiunile cu adevărat rurale, din Europa. Acesta este tărâmul bisericilor de lemn, al tradițiilor bine păstrate, al peisajelor naturale care îți taie respirația și al oamenilor amabili.

Ce poți să vizitezi în Maramureș?

Lemnul este principala resursă a acestei regiuni și este folosit de multă vreme de oamenii din zonă pentru a-și construi case și pentru a ridica biserici. Din cele 100 de biserici de lemn prezente în această regiune, opt dintre acestea fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. ”Arhitectură religioasă din lemn” sunt caracterizate prin amestecarea de influențe ortodoxe cu cele gotice.

Aptitudinile meșteșugarilor sunt vizibile în acoperișurile impunătoare, în turnurile înalte și înguste ale bisericii și în forma de pește a șindrilului. Picturile interioare sunt cel puțin la fel de impresionante: acestea înfățișează scene ale evenimentelor religioase, combinate cu motive laice, care reflectă viața de zi cu zi și credințele oamenilor.

Cele opt capodopere arhitecturale care fac parte din patrimoniul UNESCO și care nu trebuie ratate, dacă te afli în zonă, sunt: Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Rizei, Rogoz și Șurdești.

Dacă ești pasionat de drumețiile în natură, nu trebuie să ratezi Cascada Cailor. Este cea mai înaltă cascadă din România (90 m înălțime) și se află pe lângă stațiunea montană Borșa care fac parte din Munții Rodnei. Poți ajunge la cascadă ori făcând o drumeție de aproximativ 1 oră prin pădure, fie urcând cu telecabina până în vârful pârtiei de schi. De aici mai trbeuie să faci o scurtă coborâre prin pădure pentru a ajunge la cascadă. Apa se revarsă în mai multe etape, astfel că oferă priveliști magnifice atât vara, cât și iarna, când cascada este înghețată.

Cum te distrezi în Maramureș?

Nu poți vizita Maramureșul fără să treci și pe la Cimitirul Vesel. Este probabil cel mai cunoscut sit turistic de pe lista noastră cu cele mai bune atracții, pe care nu trebuie să le ratezi, când vizitezi Maramureșul. Cimitirul Vesel din Săpânța abordează moartea într-un mod diferit, ca pe o sărbătoare a unei vieți care s-a terminat. În anii 1930, Stan Ion Pătraș și-a sculptat prima cruce de stejar și așa a început povestea Cimitirului Vesel. Fiecare cruce din Cimiturl Vesel este pictată în nunața de albastru, cunoscută acum sub numele de „albastru Săpânța”. De asemenea, toate crucile sunt ornate cu motive tradiționale românești. Pe cruce, se află și o imagine, care portretizează o trăsătură sau o scenă importantă din viața celui care a murit. Pe cruci, unii oameni mai pun și o poezie scurtă și amuzantă despre decedat.

De asemenea, poți să faci un popas și la cel mai popular festival din această zonă, Festivalul Castanelor, care a fost inițiat pentru a oferi locuitorilor acestui oraș posibilitatea de a se relaxa încă 3 zile, de a se bucura de toamnă și de a se distra alături de prietenii și familiile lor. În cadrul acestui festival, poți participa la evenimente culturale, artistice și sportive, chiar pe străzile din Baia Mare. În primii ani, „Expo Flora” a fost cea mai mare atracție a festivalului, dar după aceea au înflorit și rulotele cu mâncăruri și băuturi locale, care au completat atmosfera de festival a evenimentului și au atras din ce în ce mai mulți vizitatori. De la an la an, retailerii au început sa prindă gustul acestui eveniment, deoarece, nu li se percep taxe pentru amplasarea pe teren a standurilor și a corturilor, singura condiție fiind reducerea prețurilor în cadrul evenimentului, întrucât au avut câștiguri mari, pe tot parcursul anului.

De obicei, zona pentru eveniment cuprinde Sala Sporturilor, Hotel Mara și Casa Tineretului. În anul 1994, Festivalul Castanelor s-a desfășurat  în Casa de Cultură, în Parcul Orașului și în Teatrul de Vară. Distracția, care se întinde pe 3 zile, este foarte variată, de la muzica rock la cea populară, la formații pop și folk, la expoziții de carte, spectacole populare, evenimente sportive și multe delicii culinare.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *