News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Antarctica obișnuia să aibă o pădure tropicală! Antarctica obișnuia să aibă o pădure tropicală!
Please follow and like us:
Pin Share

Noi dovezi arată că cel mai rece continent al planetei era plină de păduri bogate și umede în timpul erei dinozaurilor. Rezultatele vor ajuta la formarea estimărilor privind încălzirea globală, condusă de experți.

Dacă cineva știe ceva despre Antarctica, este că e rece. Da, oamenii încălzesc întreaga planetă. Și da, cei mai mari ghețari din lume se transformă rapid în ocean. Cu toate acestea, există atât de multă gheață așezată deasupra celui mai sudic continent, încât vom avea nevoie de secole pentru a topi toate acestea.

Poate că a existat o părtinire rece subtilă care a determinat scepticismul profesional de rutină la jumătatea anilor ’90 în ceea ce privește rezultatele științifice care sugerează că Polul Sud și împrejurimile sale aveau oceane surprinzător de calde în vremea cea bună a dinozaurilor.

Unii oameni de știință aruncă din nou îndoiala, câțiva ani mai târziu, când cercetările au arătat că nivelurile globale de CO₂ cu 90 de milioane de ani în urmă ar fi putut fi de câteva ori mai mari decât în prezent, cu temperaturi, astfel, mai ridicate.

Pe baza unei analize a resturilor de plante fosilizate și a unor lucrări meticuloase pentru reconstruirea climatului preistoric, o echipă numeroasă de oameni de știință europeni au descoperit că o pădure tropicală temperată a crescut odată la mai puțin de 600 de mile de vârful cel mai sudic al pământului.

Lucrarea ajută la validarea unei constelații a lucrărilor anterioare și a descoperirilor din Antarctica și din alte regiuni reci, inclusiv dovezile de reptile arctice asemănătoare cu crocodilii, toate acestea indicând o lume foarte caldă.

Având „dovezi că nu aveam gheață, că în schimb aveam o pădure tropicală temperată, este adevărul de bază pe care îl căutăm”, spune Brian Huber, geologul de cercetare al Institutului Smithsonian, care nu a fost implicat în studiu.

Noile descoperiri provin din forarea în apropierea masivului ghețarilor din Insula Pine și Thwaites, făcute vulnerabile la topire și creșterea temperaturilor. Scanările probelor de bază extrase în 2017 au evidențiat rădăcinile intacte, polenul de ferigă, sporii de mușchi și noroiul osificat care le-a capturat. Între 92 de milioane și 83 de milioane de ani în urmă, Noua Zeelandă nu se abătuse încă departe de Antarctica de Vest, iar formațiunile obișnuite din ambele zone au ajutat oamenii de știință atât datând stânca, cât și reconstruirea amenajării continentelor de atunci.

Cercetătorii au comandat o ilustrată despre cum ar fi putut arăta o Antarctică, inclusiv flora bazată pe rădăcinile fosilizate, polen și spori și, în fundal, un vulcan fumat: un indiciu la ipoteza de lungă durată a faptului că revărsarea vulcanică masivă de CO₂ a crescut concentrația atmosferică a gazului la patru până la șase ori mai mult decât valoarea de referință preindustrială.

 

Studiind ce crește în Antarctica în perioada cretacică târzie – cu aproximativ 25 de milioane de ani înainte de dispariția dinozaurilor – și comparând-o cu plantele moderne, echipa a putut să estimeze că temperatura medie anuală pe continent a fost de aproximativ 13 ° Celsius, în ciuda lunilor petrecute în întuneric în fiecare an. Aceasta este o temperatură medie similară cu cea de la Beijing, Milano sau Baltimore, cu precipitații similare cu Boston sau Glasgow, aproximativ 44 de centimetri pe an. Nivelul mării ar fi putut fi cu 170 de metri mai mare decât în prezent.

Studiul a fost realizat de cercetători din instituțiile germane și britanice, conduși de Johann Klages, sedimentolog la Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven, Germania. Înainte, oamenii de știință aveau date puține sau deloc fiabile, pentru modul în care lumea răspunde la cantități extreme de CO₂, dincolo de o latitudine de 70 ° sud, spune el. Acest studiu aduce o anumită acoperire până la 82 ° S latitudine, care, în general, îi va ajuta pe cercetători să testeze și să calibreze mai bine modelele climatice.

 

 

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *