News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

La Arad se desfăşoară, zilele acestea, Forumul Cooperării Descentralizate Româno – Belgian: „De la solidaritate la parteneriatul european”. Evenimentul este găzduit şi organizat de Consiliul Judeţean Arad, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei. Forumul reprezintă şi o ocazie de a sărbători 130 de ani de relaţii diplomatice între Belgia şi România, dar şi 20 de ani de parteneriate între judeţele româneşti şi provinciile belgiene, între oraşe şi comune din cele două ţări, sub egida „Opérations Villages roumains”. De asemenea, el stă sub semnul Preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene în această a doua jumatate a anului 2010.
„Forumul de la Arad vine ca o continuitate a relaţiilor româno-belgiene, ultima întâlnire de acest gen având loc în 2006, la Bruxelles. Parteneriatul a fost conceput ca un Forum permanent de schimb de experienţă şi întâlniri între comunităţile locale din cele două ţări. Scopul principal îl constituie crearea unei puternice reţele de colaborare între entităţi publice şi private din România şi Belgia, care au considerat oportună continuarea acestui model de reuniuni. Din această colaborare se pot desprinde proiecte şi realizări în diverse domenii, de la economie şi comerţ, la turism şi strategii regionale”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Principala temă a Forumului o constituie descentralizarea, care reuneşte în jurul aceleiaşi mese, miniştri, conducători la nivel local, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile, parlamentari europeni, reprezentanţi ai instituţiilor europene, cum este Comitetul Regiunilor, prin persoana domnului Luc Van den Brande, preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, Guvernanţă, Afaceri Instituţionale şi Externe, fost preşedinte al Comitetului Regiunilor, fost ministru-preşedinte al Regiunii Flandra. Scopul principal al evenimentului este de a stabili un dialog productiv asupra cooperării descentralizate ca soluţie la problemele actuale din domenii ca sănătatea publică, educaţia, siguranţa cetăţeanului şi mediul înconjurător şi rolul societăţii civile. Discuţiile despre beneficiile descentralizării se poartă din perspectivă europeană iar ideile rezultate vor fi aduse la cunoştinţa autorităţilor din domeniile menţionate, pentru a-şi găsi concretizarea în proiecte. Evident, una din temele majore o constituie descentralizarea în Europa: o abordare optimistă, care îşi propune să răspundă unor întrebări, precum: „De ce descentralizează guvernele şi care sunt beneficiile descentralizării?” „Constituie subsidiaritatea, dezvoltarea regională şi descentralizarea drumul european spre dezvoltare?”, „Este descentralizarea o soluţie pentru dezvoltarea durabilă?”.

Cinci teme majore
Temele majore supuse dezbaterii beneficiază de ateliere de lucru separate, care se concentrează pe probleme actuale şi de interes, după cum urmează:
Sănătatea publică: Descentralizarea – o oportunitate de îmbunătăţire a sistemului public de îngrijire a sănătăţii;
Educaţia: Descentralizare şi reforma: furnizarea de resurse şi asigurarea unui control eficient al calităţii;
Mediu: Schimbările climatice, eficienţa energetică şi managementul deşeurilor: rolul cetăţenilor şi rolul autorităţilor locale;
Societatea civilă: este societatea civilă pregătită să promoveze descentralizarea?
Aplicarea legii şi siguranţa publică: este descentralizarea aplicării legii modalitatea de a îmbunătăţi siguranţa şi ordinea publică?

Forum pe fondul crizei

„Acest Forum se desfăşoară pe fondul crizei economice şi financiare, ale cărei efecte dramatice sunt resimţite de noi toţi, la nivel global. De aceea, astăzi, poate mai mult ca oricând, Statele, regiunile, comunităţile locale trebuie să manifeste solidaritate.  Gestionarea corectă a resurselor, corelarea lor cu necesităţile pentru a depăşi dificultăţile curente ne oferă şansa de a deveni mai puternici şi mai hotărâţi să construim o lume mai bună şi mai prosperă”, a punctat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.
Forumul este situat şi sub semnul Europei ca o mare familie unită, în care tuturor actorilor publici şi privaţi le revine misiunea de a identifica soluţii inovative, de a consolida managementul participativ la nivel local, de a asigura o bună planificare şi o bună guvernanţă, de a coboră nivelul de luare a deciziilor cât mai aproape de cetăţeni.
Forumul cooperării descentralizate româno-belgian se bucură de sprijinul şi logistica Ambasadei României în Regatul Belgiei, un atu puternic fiind şi acela al bunelor relaţii pe care judeţul Arad le are cu Provincia Flandra de Vest.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *