News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

ATENTIE! ZGOMOTUL TE POATE UCIDE ATENTIE! ZGOMOTUL TE POATE UCIDE
Please follow and like us:

E aproape imposibil în zilele noastre să găseşti un loc liniştit. Până şi la ţară claxoanele, autobuzele şi camioanele strică pacea de care avem atâta nevoie. Statistic, în ultimii 15 ani, numărul deceselor cauzate de atac cerebral sau infarct a crescut din cauza zgomotului ambiental.

Cercetătorii au analizat timp de zece ani legătura dintre bolile raportate la medicul de familie şi mediul de viaţă. După ce au fost analizate peste 50.000 de dosare medicale s-a descoperit că persoanele care locuiesc în apropierea aeroporturilor, a drumurilor intens traficate sau lângă calea ferată ating cote alarmante de stres, suferă de depresie, stări de anxietate, pierderi de memorie, irascibilitate şi nu au poftă de mâncare. În cazul londonezilor care locuiesc în apropierea aeroportului Heathrow s-a înregistrat o creştere alarmantă a bolilor cardiovasculare şi o rată crescută a mortalităţii cauzate de atacuri cerebrale.

Conform analizelor, nu e nevoie decât de o creştere a nivelului de sunet cu 10 decibeli peste limita de 40 (n.r. nivelul de sunet înregistrat într-o bibliotecă) pentru ca organismul să aibă de suferit. După doar un an de expunere la un astfel de zgomot ambiental, riscul producerii unui infarct sau a unui atac cerebral creşte cu 17%. Exceptând zumzăitul specific traficului din oraş, cercetătorii au localizat un alt pericol reprezentat de ultrasunete. Efectele imediate ale unei expuneri prelungite la un astfel de stimul sunt senzaţiile de ameţeală şi leşin, dureri de cap, migrene şi evident insomniile.

Pentru copiii care locuiesc în apropierea aeroporturilor zgomotul produs de avioane are efecte negative asupra funcţiilor cognitive, asupra memoriei pe termen lung şi a capacităţii de sinteză şi stocare a informaţiei. Expunerea la sunet pe durata somnului afectează respiraţia şi poate duce în timp la grave afecţiuni ale sistemului cardio-vascular. La nivel mondial, 6 milioane de oameni mor din cauza atacurilor cerebrale, în timp ce peste 10 milioane sunt răpuşi de infarct.

Sursa: click.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.