News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Au fost amenajate primele „pajiști urbane” în municipiu Au fost amenajate primele „pajiști urbane” în municipiu
Please follow and like us:
Pin Share

Subiectul „pajiști urbane” se află de ceva vreme în atenția municipalității arădene. După modelul altor orașe din Europa, Aradul a optat pentru astfel de amenajări peisagistice din dorința de a reduce costurile de întreținere ale gazonului de-a lungul aliniamentelor stradale. Tunderea, restaurarea, însămânțarea, udarea și hrănirea zonelor verzi, toate sunt lucrări care presupun cheltuieli din bugetul orașului, care astfel vor putea fi reduse. De altfel ideea de bază din spatele acestei tipologii de plantare este sustenabilitatea.

Vorbim despre amenajarea zonelor verzi din oraș, apelând la o soluție mult mai bună decât gazonul, care se întreține mult mai ușor și prezintă mai multe beneficii.

În municipiul Arad, primele „pajiști urbane” au fost amenajate în sensul giratoriu din zona UTA, precum și în spațiile adiacente stațiilor de tramvai de la Gara CFR, UTA, Lebăda și Fortuna. În total vorbim despre aproximativ 9000 mp de covor multicolor creat cu ajutorul a 30 de specii de plante perene, dintre care amintim: trifoi roșu, trifoi alb, salvie sălbatică, garofiță ungurească, romaniță, salvie austriacă, sânziene, in sălbatic, nalbă albă, margarete, mușețel sălbatic, traista ciobanului, mac de câmp etc. Acestea vor înflori în cascadă,  începând cu luna martie și până la începutul toamnei.  La Arad s-au creat astfel câteva oaze naturale, în zone cu trafic intens și densitate a populației ridicată.

Înlocuind gazonul cu straturi de „pajiști urbane”, sistemele de irigat nu vor mai fi folosite și astfel se va rezolva și o altă problemă: depunerile de fier de pe mobilierul urban, care dau mari bătăi de cap celor care le întrețin.

Estetica nu este singurul scop al acestui proiect pilot al municipalității arădene. Noile amenajări peisagistice prezintă avantajul că rețin particulele poluante și produc oxigen. Mai mult decât atât amenajarea de „pajiști urbane” aduce beneficii și mai multor specii de insecte: fluturi, bondari, albine solitare și alte specii polenizatoare. Acestea vor contribui la fertilizarea altor plante și la menținerea biodiversității.

Amenajarea de „pajiști urbane”  se înscrie în demersul municipalității de a de a transforma Aradul într-un oraș verde și sunt parte a proiectului, finalizat  anul trecut, ce a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum între liniile de tramvai, suprafața respectivă devenind o zonă verde sustenabilă (biodiversă), cu cost de mentenanță minimă.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *