News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Beneficiile angioplastiei cu stent. Ce trebuie să știi despre această intervenție? Beneficiile angioplastiei cu stent. Ce trebuie să știi despre această intervenție?
Please follow and like us:
Pin Share

Angioplastia cu stent reprezintă o procedură minim invazivă prin care se readuce la normal circulația sangvină într-un vas de sânge care a fost inițial blocat sau îngustat. Rolul stentului în această procedură este de a oferi susținere pereților vasului sangvin, astfel încât artera să își păstreze forma normală o perioadă cât mai lungă de timp.

Deoarece această procedură se realizează prin metode minim invazive, angioplastia cu stent oferă anumite beneficii specifice față de alte opțiuni invazive de tratament cum ar fi chirurgia tradițională.

Obiectivul angioplastiei cu stent

Prin folosirea angioplastiei cu stent se pot trata anumite afecțiuni cardiovasculare sau se pot ameliora simptomele prezentate.

O arteră blocată poate cauza probleme de sănătate severe sau chiar fatale, mai ales atunci când întrerupe circulația sangvină către un organ important cum ar fi inima sau creierul. Ca urmare, obiectivul principal al angioplastiei este de a preveni apariția infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral prin restabilirea cât mai rapidă a circulației sangvine.

Mai mult decât atât, prin realizarea acestei proceduri se pot ameliora și anumite simptome asociate cu fluxul sangvin necorespunzător cum ar fi angina pectorală, greutatea în respirație (dispnee), starea de oboseală etc.

Beneficiile angioplastiei cu stent

Angioplastia cu stent oferă numeroase beneficii pacientului cum ar fi:

  • Salvarea vieții și reducerea leziunilor apărute la nivelul mușchiului cardiac în timpul unui infarct miocardic prin restaurarea fluxului sangvin corespunzător;
  • Ameliorarea imediată a anumitor simptome și creșterea treptată a capacității de efectuare a activităților zilnice;
  • Reducerea riscului de apariție a accidentului vascular cerebral;
  • Restabilirea funcționarii corespunzătoare a rinichilor etc.

Mai mult decât atât, deoarece angioplastia cu stent este o procedură minim invazivă, aceasta oferă beneficii specifice acestor tehnici cum ar fi:

  • Risc redus de complicații – deoarece întreaga procedură se realizează printr-o singură incizie milimetrică, nu sunt lezate porțiuni mari de țesut sănătos și astfel riscul de sângerare și infectare este mai mic;
  • Nivel mic de durere și disconfort – beneficiu oferit tot de inciziile mici, deoarece nu sunt lezate zone adiționale de mușchi și alte țesuturi;
  • Externare rapidă – majoritatea procedurilor minim invazive având o durată de internare între 24 și 48 de ore, unele cazuri putând fi externate chiar și în aceeași zi, în funcție de procedura aleasă și de alți factori.

Cum se realizează o angioplastie cu stent

Folosind această procedură, restabilirea circuitului sangvin se realizează prin introducerea mai multor catetere printr-o singură incizie milimetrică la nivelul unei artere specifice, acestea fiind apoi ghidate până la zona îngustată.

Odată ajuns acolo, medicul intervenționist va umfla un balon prevăzut pe unul dintre catetere pentru a lărgi artera înapoi în limite normale, montând în același timp și un stent (cilindru metalic) pentru a menține forma corectă a arterei o perioadă cât mai lungă de timp.

Dacă vrei să știi cât durează un stent, află că acesta este montat permanent în interiorul arterei. Cu toate acestea, stentul nu reprezintă un tratament curativ pentru depunerea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge, ceea ce înseamnă că arterele se pot reîngusta în alte zone sau chiar la locul procedurii, dacă se continuă cu un stil de viață nesănătos.

De regulă, angioplastia cu stent reprezintă doar o singură parte dintr-un plan terapeutic complet, care include de obicei și tratament medicamentos și recomandări de schimbare a stilului de viață, în funcție de fiecare caz în parte.

Cauza principală de îngustare a vaselor de sânge este ateroscleroza, o problemă caracterizată prin depunerea grăsimilor sau a plăcilor de aterom pe pereții acestora. Deoarece ateroscleroza are numeroși factori de risc asociați cu stilul de viață nesănătos, medicul poate recomanda renunțarea la fumat și axarea pe exerciții fizice și diete sănătoase formate din fructe, legume și cereale integrale, printre multe altele.

Dacă ești de părere că ai putea beneficia de pe urma acestei proceduri atunci discută cu medicul tău de familie sau programează-te la cel mai apropiat centru specializat de lângă tine și află opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție pentru cazul tău specific.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *