News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Cancerul poate fi prevenit

Local 21 octombrie 2011 admin 0

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. In fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătăţiri majore, multe din cancerele prevenibile si curabile vor continua sa ucidă. Se estimează că 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer, poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.

Datele statistice din ultimii ani, situează România printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Ratele incidenţei şi prevalenţei sunt printre cele mai mici dar cu tendinţă crescătoare. Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi la ambele sexe, cu precădere la cel masculin.

Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată următoarea situaţie: la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.

Tema campaniei este focalizată pe posibilitatea de prevenire a cancerului, cu sloganul Cancerul poate fi prevenit.

Obiectivele campaniei:

  • Creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei ţintă privind factorii de risc pentru cancer
  • Informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite şi/sau depistate precoce prin teste de screening
  • Discutarea, revizuirea şi adoptarea Strategiei naţionale şi a planului de acţiune pentru programele de screening vizând depistarea precoce a cancerului de col uterin, sân şi cancerului colorectal.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *