News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

CAT DE SUS SE POT INALTA BALOANELE CU HELIU? CAT DE SUS SE POT INALTA BALOANELE CU HELIU?
Please follow and like us:
Pin Share

Explicaţia se bazează pe aşa-numitul ,,Principiu al lui Arhimede”.

În cazul în care nu există niciun plafon sau un alt obstacol deasupra lor, baloanele cu heliu se pot înălţa, până în momentul în care dispar din raza noastră vizuală. Totuşi, ce înălţime pot atinge aceste obiecte colorate?
Ceea ce ştim cu toţii este că ele nu pot pluti în spaţiul cosmic.
Potrivit lui Robert Matthews, specialist al Science Focus, baloanele cu heliu se pot înălţa până la o altitudine de aproximativ 9,6 kilometri, în timp ce baloanele meteorologice (realizate din materiale mult mai durabile) pot parcurge o distanţă de trei ori mai mare.
Matthews susţine că această capacitate a baloanelor poate fi explicată prin intermediul Principiului lui Arhimede. Conform acestei legi, balonul pluteşte deoarece heliul din interiorul său este mai puţin dens decât aerul din exterior. Cu cât balonul urcă mai mult, cu atât presiunea aerului înconjurător scade, iar cea a heliului din interior creşte. Când densitatea gazului din balon atinge o valoare similară cu cea aerului din exterior, ascensiunea obiectului se opreşte.
Pe de altă parte, când presiunea heliului din interior devine mult prea mare, balonul se sparge. De-a lungul timpului, au existat nenumărate cazuri în care o astfel de situaţie a afectat nu numai migraţiile păsărilor, ci şi zborurile avioanelor comerciale.
Sursa:descopera.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *