News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

CE PASTILE SA NU IEI DACA SOFEZI CE PASTILE SA NU IEI DACA SOFEZI
Please follow and like us:
Pin Share

Antivomitivele, antialergicele şi sedativele sunt câteva dintre medicamentele care trebuie evitate de şoferi, deoarece le afectează vigilenţa.

Nu numai alcoolul, neatenţia şi oboseala sunt periculoase la volan, ci şi unele tratamente medicamentoase, avertizează medicii. Astfel, anumite pastile întârzie reacţiile necesare şofatului, dau stări de somnolenţă şi tulburări de vedere.

Efectelenocive alemedicamentelor asupra şofatului sunt amplificate de asocierea mai multor pastile, de supradozarea acestora, de consumul de alcool, de stres, precum şi de vâsta şi de starea de sănătate a şoferului.

Chiar şi unele medicamente considerate inofensive, precum cele recomandate în reducerea simptomelor de răceală şi de gripă pot afecta şofatul. Astfel, xilometazolina, substanţă prezentă în unele decongestionante nazale, poate da tulburări de vedere şi accelerări ale bătăilor inimii.

Citește eticheta!

Pentru evitarea problemelor care pot apărea în trafic, este foarte important ca toate persoanele care se urcă la volan să citească prospectul cu mare atenţie şi să ţină cont de acestea.

Chiar dacă se eliberează fără prescripţie medicală, unele medicamente pot afecta capacitatea de a şofa. Pe prospect trebuie urmărite şi eventualele interacţiuni medicamentoase periculoase pentru cei care conduc automobile. De asemenea, preventiv, se pot cere şi farmacistului informaţii referitoare la efectele secundare ale medicamentelor.

Sedativele reduc timpul de reacţie

Printre medicamentele care pot scădea vigilenţa şoferilor se numără cele care acţionează asupra sistemului nervos central, precum sedativele, tranchilizantele, antidepresivele şi anxioliticele (pastile indicate în tratarea anxietăţii).

„Medicamentele psihotrope (care acţionează asupra psihicului) dau somnolenţă, de aceea trebuie administrate cu multă prudenţă la persoanele care conduc”, avertizează farmacistul Elena Călin, de la „Elma Farm” din Craiova.

Mare atenţie şi la medicamentele pentru tratarea insomniei, deoarece, uneori, somnolenţa dată de acestea poate persista până la 24 de ore de la administrarea lor, efect care depinde însă de doza luată şi de starea de oboseală a şoferului. Unele antidepresive pot determina apariţia tulburărilor vizuale şi de comportament (confuzie, anxietate), mai ales la începutul tratamentului.

Astfel, se vor evita rudotelul şi diazepamul, precum şi extraveralul, care are ca efecte adverse, somnolenţă şi tulburări de coordonare şi de echilibru.

Antialergicele pot da ameţeli

Şi unele medicamente recomandate în tratarea alergiilor (antihistaminice) sunt considerate riscante pentru şoferi. Acestea au ca efect advers ameţelile, scăderea capacităţii de reacţie, moleşeala, slăbiciunea musculară, tulburările de vedere, scăderea tensiunii şi migrenele.

Antihistaminicele măresc efectul calmant al sedativelor şi tranchilizantelor, de aceea nu trebuie administrate concomitent, mai ales de cei care urmează să se urce la volan.

Nici pilulele de slăbit care acţionează asupra centrilor nervoşi nu trebuie luate de şoferi, în schimb cele care acţionează prin inhibarea aborbţiei grăsimilor nu sunt considerate periculoase. Şi antivomitivele trebuie evitate de şoferi, deoarece pot da somnolenţă.

Sursa: clicksanatate.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *