News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Circa 500 de crescatori de bovine vor picheta Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in perioada 16-18 noiembrie 2011, daca nu primesc cel putin 700 de lei/cap de animal ca Plata Nationala Directa Complementara (PNDC).

„Conform proiectului de lege postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, subventia care ar urma sa fie acordata in acest an este de numai 460 lei/cap de animal, adica sub nivelul anului 2009, cand era de 571 lei/cap de animal. Atunci, pe langă PNDC, fermierii care cresteau vaci mai aveau dreptul si la o prima pe calitatea laptelui de 0,3 lei/litru, beneficiind, totodata, de subventionarea programului strategic al ANSVSA, in suma de peste 200 de lei/cap de animal, dar si de plata materialului seminal, 7 lei/doză de MSC. Noi dorim ca subventia pentru acest an sa fie cu cel putin 20% mai mare ca in 2009, adică de minimum 700 lei. Asta in conditiile in care Uniunea Europeana a acceptat o suma totala de 337 milioane euro, ceea ce ar insemna peste 800 de lei/cap de animal, dar intelegem ca e criza. Daca nu vom fi ascultati, in faza urmatoare vom fi nevoiti sa venim in Bucuresti cu efectivele de animale, asa cum s-a mai intamplat si in anii trecuti”, declara presedintele AGROSTAR Niculae Stefan.

Impactul economic negativ al lipsei de sprijin pentru acest sector este major. Importul este in crestere in detrimentul exportului, afectand astfel balanta comerciala, fermierii proprietari de vaci sunt decapitalizati, iar interventia statului prin subventie, (la fel ca in toata Europa) ar contribui la deblocarea situatiei.Toate acestea se rasfrang si in plan social prin cresterea preturilor produselor lapte-carne de pe piata.

„In aceasta iarna, pretul laptelui va creste cu 10-12%, din cauza scumpirii furajelor care reprezinta 75% din costuri”, declara presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania Claudiu Franc.

Presedintele AGROSTAR Niculae Stefan declara ca in perioada urmatoare se vor inregistra cresteri de preturi de 2-4% si la legume si fructe, iar din 2012 de 7-8% la toate produsele alimentare.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *