News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

În Aradul zilelor noastre tot ce mișcă, mișcă pentru că de la „cabinetul 1” s-a dispus să miște. Toate deciziile, toate proiectele, toate investițiile importante și grave pentru orașul Arad se iau la „cabinetul 1”. Nimic nu se mai face dacă nu a fost dispus de primar. Nimic din ceea ce primarul dispune nu mai suferă dezbatere, completare, negare, amendare.

Nu se dezbate cu societatea civilă, nici cu asociațiile profesionale sau sindicale. Nu mai există demult „ceartă de idei” în Consiliul Local. Nici măcar în PDL nu se discută nimic de proiectele Aradului. În Arad, se ia la cunoștință. Pedeliștii iau la cunoștință. Consilierii iau la cunoștință. Arădenii iau la cunoștință.

De cele mai multe ori atunci când se „ia la cunoștință”, e prea târziu. E prea târziu pentru a îmbunătăți, prea târziu pentru a contribui, prea târziu pentru a opri. Acum lumea pare mulțumită. Se asfaltează, se construiește, se face. Ce mai contează dacă problema nu a fost întoarsă pe față și pe dos? Ce mai contează dacă s-ar fi găsit soluții mai ieftine și mai bune? Dezbaterea ar fi fost o pierdere de vreme. Mai bine să se hotărască rapid, eficient și să se facă – repede. Indiferent cum, dar „să se facă”.

Acest stil de a conduce va avea (și deja are) efecte negative pe termen lung. Orașul e un organism complex. Ce faci într-un loc va afecta pe mulți și pentru o perioadă mare de timp. Împiedicarea implicării specialiștilor, consilierilor și societății civile în actul de decizie are o singură cauză: orgoliul, aroganța și lipsa de educație a edilului șef.

Tot ceea ce vine de la societatea civilă este ironizat, bagatelizat și ignorat de primar. Doar el are competența supremă de a se pronunța în Arad. Doar Falcă lucrează pentru binele arădenilor, ceilalți doar critică, nu vin cu soluții, se opun dezvoltării, sunt dușmanii Aradului. Sigur că „dușmanii Aradului” este un slogan comunist, cum fasciste sunt și sentimentele promovate de partidul lui Falcă, acelea de ură împotriva pensionarilor, împotriva bugetarilor, împotriva celor de la bloc, împotriva funcționarilor publici.

Noi, Mișcarea Arădeană, am propus, cu bună credință, proiecte pentru comunitate. Am propus și am indicat soluția tehnică pentru trecerea la plata parcării prin SMS. Am propus înființarea a 12 parcuri noi pentru arădeni indicând amplasamentele și modul de finanțare. Am dat o soluție de compromis, alături de ULAL, privind eliminarea subvenției din prețul gigacaloriei. Acestora și multor altor proiecte, cum ar fi proiectul de predare a Istoriei Aradului în Școli, li s-a răspuns cu tăcere. Nici da, nici nu.

Viitorul pe care ni-l pregătește cel ce a omorât dialogul și dezbaterea în Arad este, potrivit propriei afirmații, „societatea vie a celor puternici”. Eu credeam că societatea viitorului va fi cea a bunului simț, a transparenței, dialogului și democrației. În timp ce suntem pregătiți pentru „societatea vie”, sub mandatul lui Falcă, societatea Aradului devine tot mai inertă, blazată, dominată de frică. O societate moartă.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *