News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Colecţionari din Austria, Ungaria şi România expun machete de trenuri la Muzeul Judeţean Colecţionari din Austria, Ungaria şi România expun machete de trenuri la Muzeul Judeţean
Please follow and like us:
Pin Share

Peste 20 de colecţionari din Austria, Ungaria şi România vor expune la Complexul Muzeal Arad, de vineri până duminică, machete de trenuri şi clădiri feroviare într-un circuit interactiv cu o lungime de 120 de metri de cale ferată, garniturile în miniatură care vor anima evenimentul fiind de la locomotive cu aburi până la trenuri de mare viteză.

Expoziţia de modelism şi istorie feroviară „Călătorie cu trenul la muzeu” va fi deschisă publicului de vineri la ora 9,00 şi este o premieră pentru Arad.

Vor fi prezentate bunuri de patrimoniu din colecţiile publice ale Complexului Muzeal Arad şi ale Muzeului CFR, dar şi multe obiecte din colecţii private.

„Imaginile legate de transportul public în Aradul începutului de secol XX sunt completate cu machetele unor garnituri de trenuri, accesorii ale uniformelor lucrătorilor de la căile ferate şi alte obiecte legate de istoria feroviară din România ultimului secol”, a declarat, miercuri, directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Bogdan Blaga.

Conform sursei citate, publicul va putea admira un circuit interactiv care însumează 120 de metri linii cale ferată, cu machete ale unor clădiri care deserveau transportul feroviar, precum depouri şi staţii de cale ferată. Vor fi expuse locomotive cu aburi, diesel sau trenuri de mare viteză şi va fi prezentată interactiv dezvoltarea transportului feroviar dintre anii 1835-1920, perioada când s-au construit marile reţele de cale ferată din întreaga lume.

De asemenea, vizitatorii vor vedea trenuri utilizate în perioada interbelică şi a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950) şi cum arăta din punct de vedere feroviar epoca postbelică, marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote de vehicule electrice şi a unei noi tehnologii de securitate.

Vineri, expoziţia va fi deschisă până la ora 18,00, iar în prima zi elevii vor beneficia de intrare liberă. Sâmbătă, programul expoziţiei va fi între orele 10,00 şi 20,00, iar duminică, între 10,00 şi 18,00. Costul unui bilet pentru adulţi este de 4 lei, studenţii şi pensionarii vor plăti 2 lei, iar taxa de intrare pentru copii va fi de 1 leu.

Expoziţia este organizată de Complexul Muzeal în colaborare cu Muzeul CFR şi AR-Rail Club Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *