News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Concert Cameral  Joseph Haydn – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce Concert Cameral  Joseph Haydn – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce
Please follow and like us:
Pin Share

Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean Arad vă invită  marţi, 4 aprilie, începând cu ora 18.00, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, unde va avea loc Concertul Cameral  Joseph Haydn – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce.

Concertul va fi susţinut de Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Arad, sub bagheta dirijorului Dan – Marin Crişan, prezentator preotul Sorin Seviciu.

Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) este o lucrare orchestrală compusă în 1783 la ordinul biroului bisericii Santa Cueva de Cadiz din Spania, pentru slujba din Vinerea Mare. Preotul trebuia să citeze ultimele cuvinte a lui Hristos, ce urmau să fie acompaniate muzical. Lucrarea, publicată în 1787, a fost un mare succes în timpul vieţii lui Haydn şi a fost interpretată la Paris, Berlin şi Viena. Însuşi compozitorul, în prefaţa lucrării a spus că „pereţii, geamurile, şi coloanele bisericii în care s-a cântat au fost acoperite cu o pânză neagră, şi doar un singur candelabru care atârna în centrul tavanului întrerupea solemn întunericul”

Haydn a descris această lucrare ca fiind „muzică pur instrumentală, împărţită în şapte sonate, fiecare sonată urmând să dureze şapte sau opt minute, împreună cu o Introducere şi cu Terremoto sau Cutremurul. Aceste Sonate sunt compuse pe, şi sunt specifice, ultimelor cuvinte pe care Mântuitorul le-a rostit pe cruce…Fiecare Sonată, sau mai degrabă fiecare prelucrare a textului, este exprimată în exclusivitate prin muzică instrumentală în asemenea fel încât creează o impresie atât de profundă încât şi cel mai neexperimentat ascultător este impresionat”.

Georg August von Griesinger, prietenul şi autorul biografiei Joseph Haydn, a scris că „Haydn deseori afirma că această lucrare a fost una dintre cele mai de succes ale sale”. A fost interpretată de numeroase orchestre, şi primită de către public în mod favorabil. Haydn a mai realizat Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce în aranjament pentru cvartet de coarde şi pentru pian.

 

Program

Introducere

Sonata I -„Pater, dimitte illis, quia nesciunt, quid faciunt” ( Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac)

Sonata II – „Hodie mecum eris in paradiso” (Astăziveificu Mine în rai)

Sonata III – „Mulier, ecce filius tuus” (Femeie, iatăfiultău!)

Sonata IV -„Deus meus, Deus meus, utquid dereliquisti me”  (Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru cem-aipărăsit?)

Sonata V – „Sitio” (Mi-e sete)

Sonata VI – „Consummatum est” (Săvârşitu-s-a)

Sonata VII -„In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum” (Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul meu)

„Il terremoto” (Cutremurul)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *