News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Conferințele „Aradul și România Mare“. Dr. Doru Sinaci  – primul invitat Conferințele „Aradul și România Mare“. Dr. Doru Sinaci  – primul invitat
Please follow and like us:
Pin Share

O nouă serie de conferințe științifice va fi organizată la Arad sub egida „Conferințele Aradul și România Mare“.

Dacă anul trecut, conferințele au fost dedicate Centenarului Marii Uniri, omagiind oamenii politici care au contribuit la făurirea Statului Național Unitar Român, dar și Aradul ca și Capitală Politică a Marii Uniri, anul acesta evenimentele sunt dedicate perioadei de după 1 Decembrie 1918, când s-a consolidat România Mare.

Astfel, în perioada 31 octombrie – 10 decembrie 2019, dr. Dorel Ionel Sinaci, directorul Bibiotecii Județene „Alexandru D. Xemopol“ din Arad, prof.univ.dr. Mihai Drecin de la Universitatea Oradea, prof.univ.dr. Ion Zainea, de la Universitatea Oradea, P.S. Emilian Crișanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și prof.univ.dr. habilit. Corneliu Pădurean, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad şi preşedintele Asociaţiei Ştefan Cicio-Pop vor prezenta diverse comunicări științifice care vor reliefa realizările și transformările din perioada de după 1 Decembrie 1918. Oameni, destine, momente, transformări – toate au fost studiate de istorici și vor fi prezentante în fața arădenilor interesați de aceste aspecte.

Prima conferință va avea loc joi, 31 octombrie 2019, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“, în sala Astra, când Dr. Dorel Ionel Sinaci, directorul instituției, va susține dezbaterea cu tema „Integrarea elitei arădene în România Mare“.

Intrarea va fi liberă.

Conferințele „Aradul și România Mare“ își mai propun să evidențeze cum a fost consolidată Marea Unire în județul Arad, cum a fost consolidată societatea și care au fost realitățile atât în Arad cât și în România Mare în acea perioadă.

Evenimentul, coordonat de prof.univ.dr. habilit Corneliu Pădurean este organizat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, cărora li se alătură și la această ediție a proiectului Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“.

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi cetățenii, istoricii, elevii și studenții din municipiul Arad.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea

„Aurel Vlaicu“ din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.

Anul trecut, au fost organizate 9 conferințe sub egida „Conferințele Centenarului“, la care au participat aproximativ 500 de persoane, dintre care 300 elevi și studenți.

S-au acordat: Plachete Centenar, Ordine Centenar și Medalii Centenar atât invitaților cât și celor care de-a lungul timpului și-au adus contribuția la susținerea și dezvoltarea istoriei contemporane a Aradului

Toate conferințele susținute vor fi publicate în revista Analele Aradului, pe anul 2018, număr care va intra în portofoliul pentru evaluarea Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS).

 

webeditor

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *