News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Preşedintele Filialei teritoriale PNL Arad, Ioan Cristina, salută lansarea programului USL de reformă a Educaţiei, în contextul în care, în opinia sa, numărul celor interesaţi de actul de educaţie este mult mai mare decât cel al beneficiarilor direcţi sau actorilor principali, elevii şi profesorii, pentru că acestora li se adaugă şi parinţii.

„Din păcate, aşa cum sublinia şi preşedintele PNL Crin Antonescu, în prezent această lume a şcolii este dispreţuită, înjosită, supusă agresiunii pe care actuala putere o caracterizează drept «reformă»”, a declarat Ioan Cristina. Acesta a spus că programul USL de reformă a Educaţiei este binevenit, mai ales că zeci de mii de profesori trăiesc la limita supravieţuirii, tinerii profesori pleacă din sistem iar numeroase şcoli s-au închis.

USL propune, în viziunea sa pentru educaţie, scăderea abandonului şcolar sub 10%, atingerea unui nivel de cel puţin 40% din generaţia tânără care trebuie să aibă studii superioare şi alocarea a 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare, din care 1 % din fonduri publice şi 2% din fonduri private.
În plus, USL susţine cuprinderea grupei pregătitoare în învăţământul obligatoriu, cuprinderea a peste 80% dintre copiii cu vârste între 3 şi 5 ani în educaţia timpurie, crearea sistemului public privat pentru educaţia timpurie a copiilor de până în 3 ani şi un nivel 85% dintre tinerii între 18-22 de ani care să fie absolvenţi de studii liceale, plus generalizarea obligativităţii ciclului de învăţământ liceal.
Reprezentanţii PSD, PNL şi PC mai afirmă că profesorii trebuie motivaţi prin recunoaşterea rolului social prin salariu şi respectarea demnităţii şi autonomiei profesionale.
„Uniunea Social Liberală mai propune asumarea cu prioritate de către Uniune şi Guvernul României a proiectului de construire a celui mai puternic laser din lume (Extreme Light Infrastructure)”, a scos în evidenţă Ioan Cristina una din propunerile interesante ale programului recent lansat.
Pentru Diasporă, USL are în vedere creşterea numărului de burse pentru copiii din Moldova şi copiii de etnici români din statele vecine şi adoptarea de soluţii pragmatice pentru reîntregirea familiilor în care părinţii lucrează în străinătate.
USL mai susţine că în insituţiile de învăţământ elevii şi studenţii nu sunt în siguranţă, acuzând de asemenea politizarea sistemului şi anulare autonomiei şcolare în învăţămîntul superior. USL mai atrage atenţia că partidele aflate la guvernare au diminuat bursele studenţilor, nu investesc în căminele şi cantinele pentru studenţi şi că ezistă o ruptură între piaţa educaţională şi piaţa muncii. (comunicat PNL Arad)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *