News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Corina Crisan: "Guvernul refuză demararea unei campanii pentru explicarea utilizării cardului de sănătate, dovedind lipsa unor strategii" Corina Crisan: "Guvernul refuză demararea unei campanii pentru explicarea utilizării cardului de sănătate, dovedind lipsa unor strategii"
Please follow and like us:
Pin Share

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Corina Crișan, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că, prin refuzul de a demara o campanie publică pentru explicarea modului în care trebuie utilizat cardul de sănătate, Guvernul Ponta dovedește că politicile adoptate nu au la bază niciun fel de strategie.

„Constatăm cu regret că, deși în mai puțin de o săptămână, românii ar trebui să beneficieze de serviciile medicale de care au nevoie în baza cardului de sănătate, nu toți au intrat în posesia acestuia și, din păcate, mulți dintre aceștia nu cunosc utilitatea cardului de sănătate și beneficiile majore pe care le aduce pentru sistemul sanitar. Partidul Național Liberal a atras atenția în nenumărate rânduri asupra necesității introducerii de urgență a cardului național de sănătate pentru a putea elimina risipa din sistemul sanitar, însă în tot acest timp Guvernul Ponta nu a făcut altceva decât să piardă timp și bani cu amânarea implementării proiectului. Ceea ce este și mai revoltător este lipsa de respect a Guvernului Ponta față de pacienți și medici, dovedită prin lipsa unei comunicări publice pe un subiect de o importanță majoră pentru sistemul sanitar. Faptul că nu a existat o comunicare publică susținută pentru a aduce la cunoștința populației beneficiile cardului național de sănătate, modul în care acesta se utilizează și ce ar trebui să știe fiecare român în parte, ne demonstrează încă o dată că politicile publice ale Guvernului Ponta nu au la bază nicio strategie, a declarat Corina Crișan.

În același timp, prim-vicepreședintele PNL Arad a explicat că, din punctul său de vedere, prin cardul de sănătate, chiar dacă nu se rezolvă toate problemele medicale, se va reuși stoparea fraudelor din sistem.

Sistemul sanitar are nevoie de o finanțare mai bună, de valorizarea medicilor de familie si internarea doar a acelor cazuri care necesită cu adevarat spitalizare, de garantarea unor standarde de calitate, de respectarea drepturilor pacientilor, de o mai bună salarizare a medicilor, de acces mai bun la servicii medicale. Cardul de sănătate nu va rezolva toate problemele sistemului, dar cel puțin prin intermediul acestuia vor fi oprite mare parte dintre fraudele din sistemul de sănătate. Consider cardul național de sănătate ca fiind unul din cele mai importante proiecte strategice în domeniul sănătății. Cardul de sănătate reprezintă un instrument esențial pentru transparentizare, pentru o mai corectă și eficientă cheltuire a banilor publici din sănătate. Nu vor mai fi posibile consultații inventate, rețete false, investigații de laborator și imagistice nereale, pentru că nu se vor valida și plăti decât acele investigații de care vor beneficia cu adevărat pacienții și pe care le vor certifica personal prin utilizarea cardului cu cod personalizat. De-a lungul ultimilor ani, personaje cheie din sistem, precum și analiști sau jurnaliști independenți au avansat informații că banii care se risipesc în sistemul de sănătate, în lipsa unor date oficiale, semnifică 10-20% din buget. Indiferent însă de amplitudinea fenomenului, după introducerea cardului de sănătate vor rămâne mai mulți bani pentru pacienți reali, pentru spitalizări și investigații necesare, ceea ce va fi un avantaj extraordinar pentru pacient”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad.

Totodată, Corina Crișan condamnă lipsa campaniilor de comunicare, dar și faptul că, prin metoda gândită de Guvernul Ponta de distribuire a acestor carduri de sănătate, nu toți asigurații au intrat în posesia lor.

          „Ținând cont de faptul că nu toți asigurații au intrat în posesia cardurilor de sănătate și luând în considerare că nu au existat campanii de comunicare și de explicare a modului în care se va utiliza cardul, considerăm că într-o perioadă tranzitorie trebuie descrise toate excepțiile în care decontarea se va face la fel ca în prezent, cu justificarea scrisă a fiecărei situații în parte de către furnizorul de servicii medicale, urmând ca, după această perioadă de tranziție, cardul să devină obligatoriu în toate situațiile. Facem un apel la responsabilitate și la respectarea drepturilor pacienților de a fi informați cu privire la modul în care pot beneficia de serviciile medicale de care au nevoie”, a mai declarat Corina Crișan, prim-vicepreședinte al PNL Arad.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *