News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Cum funcționează gardul electric pentru animale: ghid complet Cum funcționează gardul electric pentru animale: ghid complet
Please follow and like us:
Pin Share

Deși pentru cineva nefamiliarizat, gardul electric pare un dispozitiv complicat, care necesită anumite abilități tehnice pentru a-l monta și utiliza, lucrurile stau cu totul altfel în realitate.

Principiul de funcționare al unui gard electric pentru animale este foarte simplu și ușor de înțeles de către oricine, lucru de care te poți convinge pe parcursul acestui articol.

Componentele gardului electric

Pentru a putea înțelege cum funcționează un gard electric, trebuie să știi mai întâi care sunt elementele care îl alcătuiesc, urmând să îți explicăm și rolul fiecăruia în parte.

  • Aparatul pentru gardul electric – se conectează la o sursă de alimentare și generează impulsurile electrice.
  • Conductorii electrici – pot fi sub formă de fire, sârmă, benzi, funii sau plasă, având rolul de a împrejmui spațiul protejat și a transmite împrejurul său impulsurile electrice.
  • Stâlpii pentru gardul electric – au rol de susținere pentru conductori și servesc totodată ca element de suport pentru izolatori.
  • Izolatorii – sunt elemente care se fixează pe stâlpi cu scopul de a evita contactul dintre aceștia și conductorii electrici.
  • Bara de împământare – este o tijă din metal care se înfige în pământ, de preferat într-o zonă cu multă umiditate.

Acestea sunt elementele de bază, însă acestora li se mai adaugă și diferite alte accesorii în funcție de caracteristicile gardului.

Montarea gardului electric

Pentru ca gardul electric să funcționeze, trebuie să fie montat corespunzător.  Montajul începe cu fixarea stâlpilor de susținere de jur-împrejurul spațiului care trebuie protejat. Apoi, pe fiecare stâlp, se instalează izolatorii care trebuie aleși în funcție de tipul de conductor folosit. De asemenea, numărul izolatorilor de pe fiecare stâlp trebuie să fie egal cu numărul de rânduri de fire; izolatorii trebuie montați la aceeași distanță pe toți stâlpii.

Trebuie să ții cont că în colțuri se instalează stâlpi și izolatori mai solizi și mai rezistenți pentru că sunt supuși la o tensiune mai mare.

Următoarea etapă, care constă în montarea conductorilor electrici, începe de la un capăt al gardului. Conductorii se trec prin izolatorii de pe stâlpi, iar pentru înnădirea acestora se utilizează conectori. Firele nu se înnoadă între ele și nici nu se înfășoară în jurul izolatorilor.

După montare, conductorii se conectează la aparatul pentru gardul electric, aparat care trebuie amplasat în apropierea unei surse de alimentare și într-un spațiu protejat de umiditate.

La final, se înfige bara de împământare în sol, realizând conexiunea dintre generatorul de impulsuri și pământ.

Principiul de funcționare a gardului electric

Dacă gardul este montat urmând pașii de mai sus, ar trebui să funcționeze fără probleme imediat ce generatorul de impulsuri este pornit. Acesta trebuie conectat la o sursă de alimentare – priză, baterie sau un sistem fotovoltaic -, iar în momentul în care e pus în funcțiune, emite impulsuri electrice de o anumită intensitate.

Acestea sunt preluate de conductorii electrici și se transmit continuu de-a lungul gardului electric. La contactul cu firele, animalele vor simți o senzație neplăcută cauzată  de curentul electric, însă nu vor fi rănite și nici nu li se va provoca suferință. Intensitatea curentului le va crea doar un mic disconfort care le va determina să se îndepărteze de gard, iar pe viitor să evite contactul cu acesta.

Tensiunea curentului electric poate fi reglată din aparat, în funcție de caracteristicile animalelor din exploatație. Astfel, pentru animalele mari, dar și cele cu blana deasă, este nevoie de o tensiune mai ridicată pentru ca impulsul electric să aibă efectul scontat.

Pentru ca tensiunea să se mențină la nivelul dorit, conductorii electrici nu trebuie să intre în contact cu stâlpii de susținere (de aceea, se montează izolatorii) sau cu vegetația. În caz contrar, o parte din curent se va scurge în pământ, iar tensiunea în circuit și intensitatea efectului avut asupra animalelor vor scădea.

Așadar, lucrurile nu sunt așa de complicate precum par la prima vedere, iar pe baza acestor informații, vei putea monta fără ajutor un gard electric pentru animale.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *