News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

CUM SE IMPOZITEAZA PENSIILE IN 2016 CUM SE IMPOZITEAZA PENSIILE IN 2016
Please follow and like us:
Pin Share

Potrivit noului Cod Fiscal, intrat în vigoare în prima zi a anului, contribuţia de asigurări de sănătate în cazul pensionarilor se va plăti pentru partea de venit care depăşeşte un punct de pensie

Executivul a decis pentru anul abia început ca punctul de pensie să fie cu 5% mai mare decât în 2015, respectiv 871,1 lei (față de 740 în decembrie 2015), măsură ce crește puțin pensiile.

Dările se calculează şi se opresc de către plătitorul de venit, în speţă casa teritorială de pensii. Totodată, pensionarii cu pensii peste 1.050 de lei plătesc în plus şi impozitul lunar pe acestea, de 16%, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2016. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra sumei care depăşeşte plafonul legal.

Plafonul neimpozabil lunar, care este acum de 1.050 de lei, se va majora cu 50 de lei în fiecare an fiscal până la 1.200 de lei. De asemenea, cei care realizează şi venituri din cedarea folosinţei bunurilor, vor plăti şi pentru acestea, separat, CASS, iar pensionarii care plătesc impozit pe venitul din pensie pot redirecţiona 2% către ONG-uri.

Sursa: evz.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *