News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Deputatul Ciprian Luca solicită pministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, să dispună verificarea modului in care se alocă în teritoriu laptele praf pentru nou născuţi şi să modifice criteriile de acordare a alimentaţiei pentru sugari.

“În lanţul interminabil de aberaţii legislative aprobate de Guvern se regăsesc şi noile criterii de acordare a laptelui praf pentru sugari . Zeci de tone de lapte praf va fi aruncat la gunoi, în loc să fie distribuit oamenilor care au cu adevărat nevoie de el, însă care nu corespund criteriilor aberante impuse de ministerul de resort. Este inacceptabil să irosim bani în acest mod. Este inacceptabil să tăiem drepturile unor oameni care au nevoie cu adevărat de acest aliment, în timp ce produsele nefolosite vor fi aruncate la ghenă”, apreciază deputatul PSD.

Guvernul Boc dă dovadă de o iresponsabilitate crasă. În conditiile în care mortalitatea infantilă rămâne o problemă majoră de sănătate publică, mai-marii Ministerului Sănătăţii se hazardează să facă economii chiar şi la hrana nou-născuţilor. Cu argumente puerile, factorii de decizie din Sănătate au decis să înăsprească peste măsură condiţiile necesare pentru ca un copil să beneficieze în mod gratuit de lapte praf. Acum, dupa introducerea noilor criterii de acordare a alimentaţiei pentru sugari, tone de lapte praf expiră în depozitele Direcţiilor de Sănătate Publică.

La nivel naţional, în 2010 au primit lapte praf gratuit 40.000 de copii, iar după intrarea în vigoare a noilor norme de această facilitate beneficiază doar 11.000 de sugari. Pentru actualul guvern nu contează însă aspectul social al diferentei de aproape 30.000 de copii care ar avea dreptul la gratuitate. Nu contează decât aspectul economic, care presupune o reducere a cheltuielilor de la 15 milioane de lei alocaţi de minister in 2010 pentru acest program, la aproximativ 3 milioane, alocaţi în 2011. Iar faptul că produsul expiră în depozitele autorităţilor de sănătate publică, în timp ce oameni cu posibilităţi materiale reduse au nevoie de el, e bătaie de joc”, apreciază deputatul Ciprian Luca.

Demnitarul arădean a depus o interpelare pe acest subiect, adresată ministrului Sănătăţii.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *