News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

DEPUTATUL EUSEBIU PISTRU A PARTICIPAT LA SEDINTA COMISIILOR REUNITE DE BUGET, UNDE S-A DISCUTAT PE MARGINEA UNOR SOLUTII PENTRU PIATA RCA DEPUTATUL EUSEBIU PISTRU A PARTICIPAT LA SEDINTA COMISIILOR REUNITE DE BUGET, UNDE S-A DISCUTAT PE MARGINEA UNOR SOLUTII PENTRU PIATA RCA
Please follow and like us:
Pin Share

„Anul trecut, piața RCA s-a ridicat la aproape 750 milioane euro, potrivit estimărilor pe baza datelor ASF din primele nouă luni din 2015 și cu menținerea unei creșteri de 15% față de 2014. Conform Raportului Consiliului Concurenţei, circa 600 milioane euro s-au colectat de la 76,9% din autoturismele înmatriculate în România, iar circa 150 milioane euro de la 51% din autovehiculele comerciale licențiate în România. Prima medie pentru autovehicule comerciale a fost de 1.800 euro, iar pentru autoturisme, 130 euro. Daca s-ar crește nivelul colectării la 100%, prima medie pentru autovehicule comerciale ar ajunge la 1.100 euro şi 95 euro la autoturisme”, spune Eusebiu Pistru.

 

Deputatul arădean arată că „prin unele măsuri, cum ar fi verificarea polițelor RCA cu ajutorul camerelor de supraveghere CNADNR, concomitent cu aplicarea de măsuri administrative la emiterea polițelor RCA, respectiv conexiunea la baza de date a DRPCIV/RAR, gradul de cuprindere în asigurarea RCA ar creşte. În lipsa măsurilor adecvate, tarifele vor creşte continuu, iar colapsul pieţei de asigurări ar deveni inevitabil ”.

În opinia sa, atât timp cât ASF nu are sau pretinde că nu are pârghii pentru a stăvili abuzurile asiguratorilor, ar trebui să existe firme de stat care să regleze evoluţia preţurilor, dar şi să simplifice accesul pe piaţă.„Existenţa unei firme de stat poate stopa creşterea necontrolată a preţurilor, creând concurenţă prin practicarea unor preţuri rezonabile, sustenabile în raport cu creşterea reală a daunalităţii. Totodată, aceasta ar putea fi la concurenţă cu asiguratori din alte ţări ale UE, încurajate să pătrundă pe piaţa românească, prin relaxarea şi simplificarea procedurilor administrative. Aceste firme ar fi obligate de piaţă să ofere asiguraţilor facilităţi

pe care le-ar oferi firma de stat, cum ar fi posibilitatea încheierii RCA şi pe termen mai scurt, de la una la trei luni sau plata poliţei în rate, pentru a veni în sprijinul posesorilor de vehicule cu posibilităţi financiare limitate. Nu în ultimul rând, mi se pare de bun simţ ca plata poliţei RCA să fie suspendată pentru perioada în care vehiculul, din varii motive, nu este utilizat. Desigur, în baza unor argumente solide şi verificabile şi cu prevederea unor sancţiuni drastice, mergând până la confiscarea vehiculului în cazuri dovedite de tentativă de fraudă”, a mai spus deputatul arădean.

„Ca o măsură de disciplinare a participanţilor la trafic- spune Pistru- costul poliţei de asigurare ar putea fi crescut gradual pentru cei care au avut mai multe accidente şi abateri grave. Pe linia responsabilizării participanţilor la trafic, trebuie introdusă decontarea directă, adică plătirea daunei de către asiguratorul celui păgubit, firma urmând să-şi recupereze banii pe cont propriu, fără a mai pune păgubitul să piardă timp şi nervi”, a mai declarat Eusebiu Pistru, menționând că, până în 24 februarie, la nivelul ASF, se vor constitui grupuri de lucru pentru modificarea normelor referitoare la RCA.

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *