News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

DESCOPERIRE DE EXCEPTIE IN ANGLIA. ADN A OFERIT O MARE SURPRIZA DESCOPERIRE DE EXCEPTIE IN ANGLIA. ADN A OFERIT O MARE SURPRIZA
Please follow and like us:
Pin Share

Într-un cartier din capitala britanică a fost descoperit un schelet cu caracteristici foarte rar întâlnite

Deşi a fost descoperit acum 36 de ani, un schelet uman datat în epoca romană continuă să fascineze lumea ştiinţifică. Este vorba de rămăşiţele osoase ale unei femei dintr-o clasă socială superioară, care a trăit în perioada anilor 50-70 d.Hr. Scheletul a fost descoperit în sudul Londrei, în timpul unor săpături efectuate în anul 1979.

O echipă complexă, formată din specialişti ai Muzeului din Londra, arheologi din cadrul Universităţii din Durham şi Universităţii McMaster din Canada au analizat patru schelete identificate pe parcursul cercetărilor desfăşurate în urmă cu  mai bine de trei decenii. Printre acestea s-a aflat şi scheletul femeii romane cunoscută sub numele de The Harper Road Woman, după locul unde aceasta a fost descoperită: strada Harper Road, din cartierul londonez Southwark.

Defuncta a fost înhumată într-un sicriu din lemn, în care au mai fost depuse, printre altele, vase ceramice, o oglindă de bronz şi un colier. Toate aceste obiecte demonstrează faptul că femeia a făcut parte din rândul aristocraţiei romane.

Specialiştii au supus unor analize ADN probe din compoziţia dinţilor femeii. Rezultatele au fost mai mult decât surprinzătoare. În structura materialului genetic a fost detectat un număr semnificativ de cromozomi masculini. Se cunoaşte faptul că unele femei au în structura lor ADN astfel de cromozomi, însă există cazuri în care o disfuncţie de acest tip cauzează mutaţii ale dezvoltării sexului fătului, pe parcursul perioadei de sarcină.

Această boală este cunoscută su numele de Sindromul Morris şi se manifestă prin apariţia unor tulburări ale dezvoltării sexuale. Complicaţiile au efecte ce se manifestă pe termen lung, ele fiind legate, în principal, de instalarea infertilităţii. Femeile care se nasc cu o astfel de boală au ambele tipuri de organe genitale, deşi niciunele dintre ele nu sunt funcţionale.

Se presupune că femeia romană identificată s-a aflat printre primii colonişti care au fondat oraşul roman Londinium, ce a devenit cu timpul Londra pe care noi o ştim astăzi.

Deşi este posibil ca The Harper Road Woman să se fi născut pe teritoriul insulelor britanice, ADN-ul ei indică origini materne nord-europene. Aceasta este încă o dovadă a faptului că, atunci când fondau o aşezare, romanii selectau coloniştii în aşa fel încât aceştia să provină din zone cât mai depărtate de nou-înfiinţata localitate.

Sursa: descopera.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *