News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Dietele și depresia: ce poți mânca pentru a te simți mai bine. Iată sfaturile specialiștilor! Dietele și depresia: ce poți mânca pentru a te simți mai bine. Iată sfaturile specialiștilor!
Please follow and like us:
Pin Share

Există dovezi științifice puternice care arată că menținerea unei diete sănătoase, fresh, poate combate depresia și problemele de anxietate, spun medicii. Un nou studiu creat de specialiști și publicat în Jurnalul Plos One demonstrează acest fapt.

În cadrul unui experiment controlat, medicii au descoperit faptul că simptomele de depresie au scăzut semnificativ într-un grup de tineri, care au urmat timp de 3 săptămâni o dietă mediteraneană. Participanții la studiu au raportat scăderi ale scorului depresiei, spun specialiștii, ajungând din zona „moderat” la un nivel „normal”, raportând în același timp un nivel mai scăzut de anxietate.

Dieta mediteraneană compusă de specialiști consta în mâncare rapidă, dar și sănătoasă în același timp, accesibilă tuturor, fără prea mari eforturi. În paralel, un alt grup de tineri nu și-au schimbat dieta, continuând să mănânce mâncare procesată, cu zaharuri adăugate și bogată în carbohidrați. În cadrul acestui grup, nivelul anxietății și gradul de depresie au rămas neschimbate pentru aceeași perioadă de timp.

Ce putem mânca pentru a combate depresia și pentru a ne simți mai bine în fiecare zi?

Medicii recomanda în principal alimente bogate în vitamine, nutrienți și evitarea pe cât mai mult posibil a mâncărurilor semi-procesate. Cerealele naturale, integrale, ouăle de casă, carnea slabă (esențiala de pește), dar și fructele și legumele sunt principalele elemente care nu ar trebui să lipsească din meniul nostru.

Studiul a arătat că în cadrul grupului care a schimbat dieta, participanții au servit cu până la 6 porții de fructe și legume în plus pe săptămână. Iar participanții care au obținut rezultate mai bune au fost încurajați să adauge fiecărei mese cerealele alături de tofu, având astfel 3 mese pe zi cu un meniu echilibrat nutrițional, plus gustări cu fructe și legume care au ajutat la aportul de energie.

Ce își doresc să demonstreze în continuare specialiștii?

În următoarea etapă a studiului, specialiștii urmăresc o nouă demonstrație științifică. Medicii sunt de părere că menținerea unei astfel de diete poate influența chiar și modul în care alegem să comunicăm. Deși puțini dintre noi s-ar fi gândit la asta, se pare că ceea ce mănânci influențează inclusiv cum comunici și cum relaționezi cu cei din jur.

Oamenii de știință au utilizat diverse instrumente și chestionare pentru a evalua starea mentală a celor care au schimbat dieta și starea de confort psihologic în urma celor 3 săptămâni. Aceasta nu doar că s-a îmbunătățit, însă brusc, în cadrul celor care au urmat dieta bogată în fructe, legume și mâncăruri sănătoase, naturale, au resimțit o adevărată înviorare și o stare de spirit mult mai bună, fapt care i-a determinat să devină mai sociabili și mai deschiși la comunicare.

Așadar, noul studiu își propune să demonstreze legătura strânsă între stările mentale pe care le experimentăm și dieta pe care o urmăm cu toții zi de zi, arătând faptul că o dietă mai sănătoasă și mai echilibrată ne-ar putea ajuta să conviețuim mai plăcut și să comunicăm mai des unii cu alții, eliminând barierele și factorii de risc pentru instalarea problemelor psihice sau de anxietate.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *