News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

newsarad stiri arad

Doi lectori de la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, Mihaela Pop şi Sorin Fildan, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General, fiind acuzaţi că fraudau examene şi vindeau lucrări de licenţă studenţilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Mihaela Pop este acuzată de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită, iar Sorin Fildan este acuzat de fals intelectual,scrie Agerpres.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Violeta Dorina Mârşav, secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ şi Bianca Tănasă, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani, ambele acuzate de trafic de influenţă.

De asemenea, Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, este acuzată de cumpărare de influenţă.

Procurorii susţin că în cadrul Universităţii ‘Vasile Goldiş’ din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori.

S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universităţii ‘Vasile Goldiş’, cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în sensul celor sus-menţionate, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare.

Astfel, în urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, lectorul Mihaela Pop a intervenit pe lângă alţi colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe secretarele Violeta Mârşav şi Bianca Tănasă Bianca să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop.

Totodată, inculpata Pop Mihaela a reuşit să-l determine pe inculpatul Fildan Sorin să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influenţă mama acestuia, inculpata Brânduşa Claudia Dorina.

De asemenea, Mihaela Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă studenţilor, gata elaborate, cu garantarea promovării examenului de licenţă.

Cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul Mihaelei Pop au fost identificate şi ridicate CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor transmise contra cost către mai mulţi studenţi.

Procedându-se la compararea conţinutului lucrărilor de licenţă identificate cu ocazia percheziţiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012.

Preţul unei astfel de tranzacţii era de aproximativ 300 de euro.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

(rtv.net)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *