News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Doi poliţişti de frontieră, Adrian Mihalko şi Mirco Vakutz, şi trei şoferi ale unor mijloace de transport în comun au fost reţinuţi astăzi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru comiterea mai multor infracţiuni.
„În urma activităţilor complexe desfăşurate de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad, în colaborare cu Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a dispus, astăzi, 19.07.2010, reţinerea pentru 24 de ore faţă de cinci persoane, printre care doi poliţişti de frontieră, după cum urmează:
1. P. P., pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– trafic de influenţă în formă continuată, prev. de art. 257 al.1 rap la art. 7 al. 3 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 41 al. 2 C.p.
– instigare la dare de mită în formă continuată. prev. de art. 25 C.p. rap. la art. 255 al. 1 C.p., rap. la art. 7 al. 2 din Legea 78/2000 cu aplic art. 41 al. 2 C.p.
2. M. M., pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– trafic de influenţă în formă continuată, prev. de art. 257 al.1 rap la art. 7 al. 3 din Legea 78/2000 cu aplic art. 41 al. 2 C.p.
– complicitate la dare de mită, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 255 al.2 din Legea 78/2000 cu aplic art. 41 al. 2 C.p.
– complicitate la trecerea ilegală a frontierei în formă continuată, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 70 al. 1 din O.U.G. 105/2001 cu aplic art. 41 al. 2 C.p.
3. B. P., pentru săvârşirea infracţiunii de:
– trafic de influenţă, prev. de art. 257 al.1 rap la art. 7 al. 3 din Legea 78/2000
4. V. M., agent de poliţie de frontieră, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– luare de mită, prev. de art. 254 al. 1 C.p. rap. la art. 7 al. 1 din Legea 78/2000
– complicitate la trecerea ilegală a frontierei, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 70 al. 1 din O.U.G. 105/2001
5. M. A., agent de poliţie de frontieră, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– luare de mită, prev. de art. 254 al. 1 C.p. rap. la art. 7 al. 1 din Legea 78/2000
– complicitate la trecerea ilegală a frontierei prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 70 al. 1 din O.U.G. 105/2001.
Mâine, 20.07.2010, cei cinci învinuiţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În fapt, la data de 11.03.2010, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii P.P. şi M.M. pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi dare de mită, prevăzute de art. 71 al.1 din OUG 105/2001 şi art. 255 C.p. rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, constând în aceea că au racolat şi îndrumat mai multe persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei prin P.T.F. Nădlac şi Turnu, cu sprijinul unor agenţi de frontieră cărora le-au oferit diverse sume de bani.
Urmare a unui complex de măsuri specifice desfăşurate timp de 4 luni de către ofiţerii D.G.A. şi specialişti ai D.G.I.P.I., sub coordonarea procurorului de caz, a reieşit faptul că învinuiţii P.P. şi M.M., care efectuează transporturi periodice în străinătate, erau abordaţi, în mod frecvent, de persoane ce nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a ieşi din ţară. Acestea, le solicitau învinuiţilor să le ajute să treacă ilegal frontiera de stat a României şi să ajungă în Ungaria. Cei doi învinuiţi promiteau persoanelor interesate că le pot ajuta, solicitându-le în schimb sume de bani, care urmau să fie oferite agenţilor poliţiei de frontieră pentru a le permite ieşirea din ţară. Totodată, s-a stabilit faptul că P.P. a solicitat şoferilor care conduceau autovehiculele în care se aflau migranţi ilegali, să ofere sume de bani poliţiştilor de frontieră în situaţia în care aceştia nu permit ieşirea din ţară a persoanelor care încearcă să treacă graniţa în mod fraudulos.
Ofiţerii D.G.A. şi ai D.G.I.P.I., sub coordonarea procurorului de caz, au probat faptul că învinuiţii erau ajutaţi în activitatea infracţională de doi agenţi din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad, M.A. şi V.M., care solicitau şi primeau diverse sume de bani pentru a permite ieşirea sau intrarea în ţară a unor persoane care nu îndeplineau condiţiile legale tranzitării frontierei de stat. Cei doi îşi desfăşurau activitatea în P.T.F. Nădlac, respectiv P.T.F. Turnu. De asemenea, s-a constatat că din cercul infracţional mai făcea parte învinuitul B.P., care îi ajuta pe P. P. şi M. M. în desfăşurarea activităţilor ilicite”, se arată într-un comunicat al Biroul Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Generale Anticorupţie.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.