News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Proaspat mamica = Proaspat concediata

Bucuria de a deveni mama si de a-ti petrece cat mai mult timp posibil alaturi de bebelus este umbrita, de multe ori, de angajatorii care fac presiuni pentru a reveni cat mai repede la locul de munca, presiuni insotite de mesaje subliminale cu iz de concediere.

Noile reglementari legislative ce vizeaza concediile de maternitate instituie doua posibilitati pentru care mamele pot opta: fie un concediu de un an, cu o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, fie un concediu de 2 ani, cu un plafon maxim de 1200 lei. Daca te-a prins acasa taierea de mot a copilului si vrei sa iti mai petreci inca un an cu acesta, statul iti poate extinde perioada, insa in concediu fara plata – asta o sa-l oblige pe proaspatul tatic sa faca ore suplimentare la serviciu sau, si mai “bine”, sa isi ia o a doua slujba.

S-a smecherit Guvernul?

Cum fiecare lucru bun se atrage cu o momeala, Executivul a decis sa apeleze la un stimulent in bani pentru mamele care opteaza pentru un concediu de un an, dar decid sa revina mai cu graba si aplomb la serviciu. Astfel, cu o prima de 500 de lei lunar, pana cand copilul implineste doi ani, mamica este frumos sfatuita sa schimbe biberoanele, suzeta si scutecele cu telefonul de serviciu, sedinte si contracte. Aceasta decizie a Guvernului vine pe fondul integrarii creselor si a sistemului de bone in viata noilor familii, pentru a nu perturba in mod ireparabil viata profesionala a proaspetelor mamici.

Totusi, mamele se confrunta cu anumite presiuni ce vin in speta de la angajatorii acestora, care uita sa studieze legea si sa o aplice cu acuratete. Tot mai multe cazuri de abuz au fost semnalate de catre angajatele aflate in concediu de maternitate, care s-au trezit ca fostul loc de munca nu mai seamana cu ce au lasat inainte de a pleca la maternitate, ba, mai mult, nu prea mai stiu ce functie ocupa. Daca in primele 42 de zile dupa nastere nimeni nu te asteapta la birou, in cea de-a 43-a s-ar putea sa fii chemata la vreo sedinta. Chiar daca legea spune ca ai dreptul la un concediu de ingrijire a copilului, de maxim doi ani, contractul de munca iti va fi suspendat, timp in care o alta persoana va practica in locul tau, in mod normal pe perioada determinata. Pentru a reveni la locul de munca, va trebui sa discuti cu angajatorul tau si sa redactezi o cerere de reactivare a contractului, eventual sa fii pregatita pentru o sesiune de negociere apriga in caz ca seful tau nu prea are la inima copiii.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, avocat Dana Barbu, ofera informatii interesante legate de drepturile mamelor.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *