News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Drumul Arad-Felnac este gata pentru modernizare Drumul Arad-Felnac este gata pentru modernizare
Please follow and like us:
Pin Share

S-a dat startul modernizării drumului judeţean dintre localităţile Arad şi Felnac, unul dintre cele mai disputate drumuri din judeţ, din punct de vedere al infrastructurii extrem de uzate. Vorbim despre un tronson de drum important pentru economia judeţului, care va contribui atât la atragerea de investitori şi la dezvoltarea localităţilor Felnac şi Zădăreni, cât şi la fluidizarea traficului pe partea de sud a judeţului.

După cinci ani în care Consiliul Judeţean Arad a făcut tot posibilul pentru începerea lucrărilor de modernizare, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a semnat, în data de 11 martie 2015, contractul privind modernizarea acestui drum. „Putem spune că avem în momentul de faţă un contract de execuţie a lucrărilor. Constructorul va începe lucrările de proiectare, după care se va trece la executarea lucrărilor”, a declarat Nicolae Ioţcu.

DJ 682Arad- Felnac a fost construit în urmă cu aproape 40 de ani, perioadă în care pe acest drum s-a intervenit doar cu lucări de înteţinere şi reparaţii.   Tronsonul de drum ce urmează a fi reabilitat este în lungime de 17 km, valoarea lucrării fiind de 17.159.580 lei.  Alături de  Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad la semnarea contractului de lucrări au mai fost prezenţi Cristian Drăgan, administratorul judeţeului, Doina Petri, primarul comunei Zădăreni şi Nicolae Selegean, primarul comunei Felnac.

            „În sfârşit s-a ajuns la modernizarea acestui drum. Au fost momente dificile, dar suntem mulţumiţi că după eforturi îndelungi ale Consiliului Judeţean s-a reuşit începerea acestor lucrări”, a declarat Doina Petri, primarul localităţii Zădăreni.

„Este o lucrare foarte importantă pentru comuna Felnac, în condiţiile în care suntem sub o mare presiune financiară, generată de guvern, prin reducerea alocaţiilor bugetare. Suntem nevoiţi să ne descurcăm pe cont propriu în foarte multe situaţii şi din acest motiv avem nevoie de investitori locali, care să aducă bani la buget şi să suplinim astfel tăierile pe care Guvernul le-a făcut. Nu puteam să atragem fonduri fără mijloace corespunzătoare de acces în comuna noastră. Acest drum va însemna mult pentru dezvoltarea noastră”, a declarat Nicolae Selegean, primarul localităţii Felnac.

Cristian Drăgan, administratorul judeţului Arad, a prezentat cauzele care au împiedicat Consiliul Judeţean să înceapă reabilitarea acestui drum. „În 2010, Consiliul Judeţean Arad a transferat, prin protocol de predare-primire, către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), tronsoanele de drum Arad-Şiria-Seleuş, respectiv Arad-Zădăreni-Felnac, pentru a fi reabilitate, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program cu finanţare guvernamentală. Contractul de reabilitare a celor două tronsoane a fost semnat, iar lucrările au şi început pe tronsonul Arad-Şiria, urmând să intre în lucru şi Arad-Felnac”,  a spus Cristian Drăgan. În 2012, Guvernul Ponta a oprit abuziv programul. Consiliul Judeţean şi-a manifestat disponibilitatea în nenumărate rânduri de a prelua înapoi aceste drumuri şi de a le reabilita din fonduri proprii sau din alte surse de finanţare. În iulie 2013, printr-o adresă transmisă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a interzis categoric intervenţia Consiliului Judeţean în  reabilitarea drumurilor, motivaţia fiind „pentru a se evita dubla finanţare”, deoarece „contractul dintre Minister şi constructor este în vigoare”.

În luna martie 2014  drumul judeţean Arad – Zădăreni – Felnac a reintrat în administrarea Consiliului Judeţean Arad. Imediat administraţia judeţeană a demarat procedurile de scoatere la licitaţie a lucrării, iar în data de 12 septembrie 2014 firma Sylc Con Trans SRL a fost declarată câştigătoare.  „Din septembrie până acum s-a înregistrat un şir lung de contestaţii, având în vedere că procedurile din România permit firmelor de a se ataca unele pe altele în contestaţii şi creând astfel un blocaj în finalizarea procedurilor de atribuire a unei lucrări. Vorbim despre o întârziere de şase luni, care se transpune în disconfort pentru toţi cei care circulă pe acest drum“, a declarat preşedintele Nicolae Ioţcu.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *