News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

La nivelul Uniunii Europene, numărul unic de urgenţă este pe agenda parlamentarilor europeni. Mobilitatea crescută la nivel european a impus şi ideea unui număr unic pentru apelurile de urgenţă, tocmai pentru a creşte eficienţa serviciilor oferite cetăţenilor. Numărul 112, parte a obligaţiilor asumate de statele membre pentru aderarea la UE, serveşte acestui scop, deşi doar 26% dintre europeni îl pot identifica drept număr pentru apelurile de urgenţă, conform ultimului Eurobarometru.

„În România, numărul 112 funcţionează eficient de câţiva ani. Doar în primul semestru al acestui an s-au înregistrat peste 9 milioane de apeluri, iar raportându-mă la Arad, au fost înregistrate 118 mii de apeluri, tot în această perioadă de timp de şase luni”, a declarat Iosif Matula, parlamentar european. Din păcate, aşa cum a subliniat europarlamentarul arădean, foarte multe apeluri sunt false, circa 75 de procente la nivel de ţară şi 65 de procente la nivel de Arad. O altă preocupare a Parlamentului European este uniformizarea folosirii numărului unic, în contextul mobilităţii cetăţenilor europeni. „Trebuie să avem în vedere tratarea eficientă a apelurilor de urgenţă în limbi străine, precum şi alternativele la apelurile vocale: mesajele SMS, e-mailurile sau faxurile, în special pentru persoanele cu deficienţe de auz”, a completat Iosif Matula.

În concluzie, se subliniază necesitatea de a promova mai mult numărul unic 112 pentru ca acesta să nu-şi piardă utilitatea în statele membre, concomitent cu renunţarea la promovarea altor numere naţionale.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *