News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

În cadrul vizitei de lucru în China, europarlamentarul Iosif Matula a continuat seria întâlnirilor la nivel înalt cu autorităţile administraţiei centrale chineze şi cu reprezentanţii UE din Beijing.

Delegaţia Parlamentului European a participat la un schimb de opinii cu ambasadorul Markus Ederer la Reprezentanţa permanentă a Uniunii Europene în capitala Chinei. Excelenţa sa a ţinut să precizeze interesul deosebit manifestat de China pentru pieţele europene. „Doresc să subliniez că datorită diversităţii şi permisivităţii pieţelor europene, UE reprezintă un interes prioritar pentru investitorii chinezi, situându-se chiar în faţa Statelor Unite, ceea ce poate aduce numai avantaje statelor membre care doresc să atragă investiţii chinezeşti”, a susţinut Markus Ederer.

În cadrul schimbului de opinii, europarlamentarul Matula a insistat asupra stabilirii unui cadru în vederea facilitării accesului investitorilor europeni în economia chineză. „Planul naţional de dezvoltare al Chinei pe următorii cinci ani propune creşterea consumului intern şi scăderea exporturilor, prin urmare consider că ar fi momentul oportun să susţinem accesul investitorilor europeni pe pieţele de aici”, a precizat europarlamentarul român.

De asemenea, deputaţii europeni aflaţi în Beijing au răspuns invitaţiei Camerei de Comerţ Chino-Olandeză, de a participa la întrevederea cu viceministrul Ren Qiliang, reprezentantul Consiliului de Stat însărcinat cu problemele chinezilor de peste hotare. Viceministrul Qiliang a subliniat faptul că cei peste 14 milioane de chinezi ce locuiesc peste hotare reprezintă principala poartă a cooperării cu ţările în care s-au stabilit. „Cu toate că din cauza crizei economice din Europa mulţi conaţionali s-au întors acasă, există în continuare un interes deosebit  pentru cooperare între regiunile sau municipalităţile din UE şi China, iar în plan economic inţiativele camerelelor de comerţ pot aduce rezultate concrete”, a precizat înaltul oficial chinez. „Rolul nostru concret este de a crea punţile de legătură între agenţii economici ai celor două ţări, iar pe viitor urmărim să extindem aceste colaborări”, a declarat Jerry Zhang, preşedintele Camerei de comerţ chinezo-olandeze.

În cadrul discuţiilor, viceministrul Qiliang a apreciat excelentele relaţii chinezo-române şi noua etapă a cooperării economice care se prefigurează. „În urma vizitei guvernamentale române în China, conduse de premierul Emil Boc, prin proiectele comune care au intrat în atenţia celor două părţi, România demonstrează că este deschisă economic şi tot mai pregătită pentru etapa globalizării în care ne aflăm”, a declarat, cu această ocazie, europarlamentarul Iosif Matula.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *