News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

FACILITATI DE LA FISC PENTRU ANGAJATI SI PATRONI, DIN 2016 FACILITATI DE LA FISC PENTRU ANGAJATI SI PATRONI, DIN 2016
Please follow and like us:
Pin Share

Din 2016, tichetele cadou în valoare de peste 150 de lei vor fi neimpozabile. De asemenea, directorii și administratorii instituțiilor publice vor beneficia de diurne

Din 2016, companiile pot deduce tichetele cadou acordate angajaților din impozitul pe venit, în limita a 150 de lei, potrivit noului Cod Fiscal. Mai mult, diurnele vor putea fi acordate și directorilor și administratorilor instituțiilor publice în aceleași condiții ca pentru angajați, fiind scutite de impozit pe venit. Însă, dacă se depășește un anumit plafon, pentru aceste sume se va achita impozit pe venit și contribuții la asigurări sociale.

Valoarea tichetelor, scăzută din impozitul pe venit – Astfel, dacă până anul trecut toate tichetele cadou erau impozitate cu 16%, impozitul pe venit, începând cu ianuarie 2016 acestea sunt neimpozabile în limita a 150 de lei/ persoană. Condiția pentru a scăpa de impozit, cât și de contribuțiile sociale, pentru aceste tichete, este să fie oferite cu ocazia zilelor de 8 martie, 1 Iunie, Paşte şi Crăciun sau sărbători ale altor culte religioase. Până anul trecut, acestea erau considerate venituri salariale impozabile. Cu ocazia Paștelui, zilei de 1 Iunie și Crăciunului, tichetele pot fi oferite atât copiilor minori, cât și părinților și salariaților fără copii, explică specialiștii companiei Up România.

Beneficii pentru companiile cu profit – O altă noutate a Codului Fiscal este că patronii vor avea posibilitea de a deduce sume mai mari din baza de calcul a impozitului pe profit. Astfel, impozitul achitat va scădea. Concret, pragul de deductibilitate a cheltuielilor sociale, în categoria cărora se includ şi tichetele cadou, crește de la 2%, la 5% din fondul de salarii.

Noi condiții pentru diurne

17 lei pe zi, diurna internă – Potrivit noului Cod Fiscal, din 2016 se permite acordarea de diurne administratorilor și directorilor din cadrul instituțiilor publice. Valoarea acestora este identică cu sumele acordate celorlalți salariați. Cuantumurile sunt de 35 de euro/zi (pentru diurna legală externă) si de 17 lei/zi (pentru diurna legală internă). Valoarea diurnei pentru bugetari reprezinta un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile în cazul companiilor private, conform noii publicații a Rentrop&Straton, „Impozitarea diurnei” .

Nu trebuie depășit un anumit plafon – Dacă o companie privată decide să acorde o diurnă de orice fel, internă sau externă, a cărei valoare depășește de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari, pentru această diferență se va achita atât impozit de 16%, cât și contribuții sociale. Patronii trebuie să aibă grijă să se încadreze în limita menționată.

Delegație de minim 12 ore, pentru diurnă – O altă modificare a noului Cod Fiscal vizează delegațiile cu o durată de o singură zi. În acest caz, diurna se acordă numai dacă durata delegării este de minimum 12 ore. Pentru a primi diurnă și în ultima zi a deplasării, trebuie îndeplinită aceeași condiție – să existe un interval de timp de minimum 12 ore petrecute în delegație.

Ștampila nu mai e obligatorie -Pe formatul noului document nu mai este prevăzut loc pentru ștampilă, așa cum era prevăzut pe vechiul format al documentului aprobat prin Ordinul 3512/2008 și valabil până la finele anului trecut. Așadar, stampilarea nu mai e obligatorie.

Sursa: evz.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *