News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

FESTIVALUL DE STIINTE UMANISTE DEBUTEAZA CU INVITATI SPECIALI: MIRCEA MIHAIES SI HORIA-ROMAN PATAPIEVICI FESTIVALUL DE STIINTE UMANISTE DEBUTEAZA CU INVITATI SPECIALI: MIRCEA MIHAIES SI HORIA-ROMAN PATAPIEVICI
Please follow and like us:
Pin Share

A doua ediţie a Festivalului de ştiinţe umaniste, în organizarea Centrului Municipal de Cultură Arad, începe cu două conferinţe Despre adevăr (tema acestei ediţii) ale unora dintre cei mai prestigioşi intelectuali publici din România: Mircea Mihăieş şi Horia-Roman Patapievici.
De la ora 17.30, în sala cinematografului Arta, arădeanul Mircea Mihăieş va vorbi publicului despre Adevărul manuscriselor, ciornelor şi corecturilor. În rezumatul trimis în prealabil, scriitorul Mircea Mihăieş spune: ” Conferința este dedicată uneia dintre cele mai spectaculoase dezbateri înregistrate vreodată pe marginea ediției științifice a unei opere clasice. E vorba de ediția din 1984 a lui Ulysses, de James Joyce”.
De la ora 19.30, în aceeaşi sală a cinematografului Arta, Horia-Roman Patapievici va vorbi Despre adevărurile uitate. „În această conferință voi pleca de la observația că adevărurile se deosebesc între ele după felul în care sunt uitate. Mai bine spus, după efectul pe care uitarea lor îl are asupra noastră.”, ne previne Horia-Roman Patapievici, unul dintre invitaţii care au onorat festivalul şi la prima sa ediţie, din 2015.
Ceilalţi conferenţiari ai Festivalului de ştiinţe umaniste, ediţia a II-a, sunt: sociologul Barbu Mateescu, filosoful Gabriel Liiceanu, arhitectul Sorin Vasilescu şi jurnalistul Sever Voinescu. Programul conferinţelor publice ale acestor invitaţi este următorul:
Vineri 11 martie
sala cinematografului Arta
17.30, Barbu MATEESCU: Adevăruri despre România
19.30, Gabriel Liiceanu: Ce înseamnă a gândi?
Sâmbătă 12 martie
sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad
ora 17, Sorin VASILESCU: Adevăr și arhitectură – soarta orașului
ora 19, Sever VOINESCU: Despre adevărurile periculoase
Festivalul arădean este un eveniment cultural unic în România. El concentrează pe parcursul a doar câteva zile conferinţe şi dezbateri susţinute de intelectuali publici cu notorietate sau încă în afirmare, intervenţii în jurul unor teme esenţiale, abordări din perspective disciplinare diverse, academice şi accesibile deopotrivă: istorie şi istoria culturii, literatură, filosofie, arhitectură, drept, sociologie.
Intrarea este liberă la toate evenimentele.

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *