News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Inspectorii fiscali din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad au derulat, în primul trimestru al acestui an, 250 de inspecţii, în urma cărora au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 400.000 de lei iar sumele suplimentare atrase au ajuns la cuantumul valoric de peste 25.000.000 lei. În timpul inspecţiilor fiscale au fost încasate sume care totalizează peste 6.500.000 de lei. „Obiectivele principale ale Activităţii de Inspecţie Fiscală sunt depistarea, limitarea, prevenirea şi ţinerea sub control a fenomenelor de evaziune fiscală”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al DGFP Arad. Unul dintre cele mai reprezentative cazuri din punct de vedere al cuantumului valoric al obligaţiilor bugetare stabilite în urma inspecţiilor fiscale derulate de la începutul acestui an este cel al unei societăţi ce are drept obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat căreia i s-au stabilit în total obligaţii fiscale suplimentare în valoare de peste 4.740.000 lei. Societatea are domiciliul fiscal în judeţul Arad şi a realizat venituri din vânzarea de cereale către diverse persoane juridice fără ca acestea să fie înregistrate în evidenţele contabile. Au fost stabilite obligaţii reprezentând impozit pe profit, TVA şi accesorii, fiind instituite măsuri asiguratorii şi întocmit proces-verbal privind sesizarea organelor de urmărire penală.
Deducere eronată de TVA
Pentru o altă societate ce desfăşoară comerţ cu autoturisme şi autovehicule uşoare, cu domiciliul fiscal în municipiul Arad, inspectorii fiscali au fost stabilit obligaţii fiscale suplimentare reprezentând TVA, impozit pe profit şi accesorii în cuantum total de 3.273.887 lei. Societatea a dedus în mod eronat TVA aferent achiziţiilor intracomunitare de bunuri pentru care avea obligaţia aplicării măsurilor simplificate. De asemenea, societatea a înregistrat cheltuieli fără a avea la bază documente justificative. Pentru sumele stabilite suplimentar s-a întocmit o decizie de impunere urmând ca administraţia finanţelor publice competentă să procedeze la recuperarea acestora.
O altă societate ce are ca şi obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor a avut un cuantum total al obligaţiilor fiscale suplimentare de 2.753.570 lei. Societatea nu a calculat, evidenţiat şi declarat taxa pe valoarea adăugată aferentă operaţiunilor economice derulate. Pentru faptele de natură penală constatate, organele de inspecţie fiscală au întocmit sesizare penală.
Pentru o altă societate care practică comerţul cu ridicata al maşinilor unelte au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare în valoare totală de 2.311.937 lei, din care jumătate reprezintă TVA şi impozit pe profit şi jumătate accesorii. Societatea a achiziţionat legume, fructe, şi cereale din Ungaria, pe care nu le-a cuprins în declaraţia recapitulativă privind achiziţiile intracomunitare şi nu le-a evidenţiat în contabilitate. Pentru sumele suplimentare s-a întocmit Decizie de impunere urmând ca administraţia finanţelor publice competentă să procedeze conform prevederilor legale în vederea recuperării prejudiciului. (newsar)

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *