News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

maduta-

Deputatul PSD Flavius Măduţa a avut o intervenţie în Parlament, în care a susţinut acordarea unui sprijin consistent pentru medicii rezidenţi. Mai jos puteţi citi integral intervenţia deputatului Măduţa.

 

Stopaţi exodul medicilor!

  

          De mai bine de 20 de ani, societatea românească este „în tranziţie” sau în proces de „reformare a statului”. Căutăm căi de schimbare la nivelul societăţii care să conducă la instituţii performante, la o economie viabilă, la o viaţă mai bună pentru cetăţeni, la servicii de calitate. Din păcate, în toată această perioadă s-a omis faptul că toate aceste obiective pot fi atinse doar dacă investim în oameni, mai ales dacă investim în specialişti care pot să aducă un plus de cunoaştere şi de competenţă acolo unde îşi desfăşoară activitatea.

Am arătat cu altă ocazie că în toată această perioadă, România a subfinanţat sistemul de învăţământ, limitându-şi astfel pe termen mediu şi lung şansa de a se relansa prin cunoaştere şi competenţă. Astăzi mă voi referi la un fenomen cel puţin la fel de periculos: exodul medicilor.

Plecarea în masă a tinerilor profesionişti este una dintre problemele majore ale României. Tinerii bine pregătiţi care nu îşi găsesc un rost în ţară lasă un gol imens, care se poate observa prin scăderea standardelor profesionale în diverse domenii. Fenomenul este evident în medicină, unde avem de-a face cu un veritabil exod al medicilor tineri.

De ce pleacă medicii tineri? Un motiv este nivelul jenant de mic al veniturilor, în special pe perioada rezidenţiatului. Este inadmisibil ca medicii rezidenţi să fie încă dependenţi de banii şi resursele părinţilor! Dar nu numai banii contează. Medicii tineri pleacă din ţară pentru că vor respect şi condiţii decente de muncă: spitale care le oferă condiţii bune de muncă, aparatură performantă, medicamente etc. Medicii tineri nu mai vor să fie interfaţa unui sistem neperformant, nu mai doresc să reprezinte sistemul de sănătate în faţa pacienţilor nemulţumiţi! Ei obţin în alte ţări venituri decente şi condiţii de muncă, într-un cadru în care pot profesa cu demnitate.

România are nevoie de o strategie bine pusă la punct care să oprească exodul medicilor. Majorarea veniturilor medicilor rezidenţi este un bun început, dar nu poate rămâne o măsură izolată. Este nevoie de un pachet de măsuri, prin care să îi legăm pe tinerii medici de comunităţile din care provin. După ce le vom oferi condiţii decente, putem să gândim un sistem prin care medicii care beneficiază de şcolarizare din fonduri publice să deservească măcar pentru o perioadă de timp comunitatea. Scopul strategiei trebuie să fie alcătuirea unui corp profesional bine pregătit, motivat, capabil să ofere garanţii pentru servicii medicale de sănătate.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *