News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Cei care astăzi ne conduc asistă impasibili la modul cum autorităţile din Timişoara apără simbolurile oraşului lor, chiar dacă acestea intră într-o anumită contradicţie cu ceea ce susţinem noi că ne aparţine. Există un fel de „meci” istoric între Arad şi Timişoara, ambele oraşe revendicându-şi disputarea primului meci de fotbal de pe teritoriul României. Într-un fel, noi spunem că la noi s-a jucat prima dată fotbal, iar ei spun că la ei s-a jucat prima dată fotbal. Ideea este că Timişoara şi-a promovat această parte de tradiţie, mai întâi prin brandul local de bere, iar zilele acestea printr-o formă de protest faţă de retrogradarea echipei Poli Timişoara în liga a II a. Ultima iniţiativă nu a aparţinut suporterilor, ci Primăriei Timişoara, cea care a amplasat o imitaţie a unei porţi de fotbal şi a unui portar care se întinde după minge pe Calea Aradului, la trecerea pe sub calea ferată – totul ca un semn al tradiţiei Timişoarei în acest fotbal. În tot acest timp la noi nu se întâmplă nimic, situaţia clubului UTA este încă neclară, iar autorităţile nu îşi arată deschis ataşamentul şi dorinţa de a se rezolva problemele financiare ale acestuia. În Arad nici măcar nu a mai fost amplasată o plăcuţă memorială pe terenul fostului stadion „Vagonul”, care să amintească faptul că acolo s-a jucat prima dată fotbal pe teritoriul de azi al României, în data de 15 august 1899. La noi, stadionul UTA continuă să se degradeze în aşteptarea anului electoral când probabil se va face promisa modernizare. În timp ce Timişoara îşi promovează simbolurile, noi ne predăm judeţul celor care ne desconsideră de decenii şi ne ignorăm propria istorie!

Iată ce scrie domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, în prefaţa cărţii „O istorie ilustrată a fotbalului arădean”, volumul I, autor Tiberiu Ţiganu. „Fotbalul reprezintă pentru noi, arădenii, CEA MAI DE PREŢ CARTE DE VIZITĂ. AICI S-A JUCAT PENTRU PRIMA DATĂ FOTBAL ÎN ROMÂNIA, aici s-a născut prima echipă românească aristocratică, aici avem singura „Doamnă” a fotbalului autohton şi tot la Arad se află CAMPIOANA PROVINCIEI. Sper ca fotbalul arădean să renască din propria-i glorie…” Cuvintele sunt ffrumpase, dar în aceste condiţii de ce nu se face nimic pentru a ne apăra tradiţia, „nobleţea” fotbalistică (titlul compunerii semnate de Nicolae Ioţcu), dacă tot le recunoaştem la aproape cel mai înalt nivel?

Iată ce spune şi domnul Tiberiu Ţiganu despre disputa Arad-Timişoara pe tema primului meci de fotbal. „DOCUMENTELE SUNT ÎN FAVOAREA ARADULUI. Regulile s-au predat aici din 1898, în acelaşi ani fiind publicat şi regulamentul oficial în presa vremii. Dacă vreţi, lucrarea mea e o replică la „Timişoara, leagănul fotbalului românesc, scrisă de Iosif Dudaş”. Absolut admirabil! Avem argumente de a revendica şi noi faptul că înaintaşii noştri au fost printre primii români care au jucat fotbal. Acest lucru este, din păcate, lipsit de importanţă pentru cei care ne conduc. Ei nu văd mai departe sau mai în profunzime de un strat de asfalt şi de o bordură! (comunicat PNL Arad)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *